ΑΘΗΝΑ
05:26
|
18.04.2024
Ο Νικολάς Μαδούρο και ο Γκουστάβο Πέτρο συναντήθηκαν στα κοινά σύνορα των δύο χωρών για να υπογράψουν μια συμφωνία που επικεντρώνεται στην αναζωογόνηση του εμπορίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο και ο Κολομβιανός ομόλογός του Γκουστάβο Πέτρο υπέγραψαν την Πέμπτη τη Μερική Συμφωνία Εμπορικής Φύσης Νο 28, για μια συμφωνία που επικεντρώνεται στην αναζωογόνηση του εμπορίου μεταξύ των δύο χωρών.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στη διεθνή γέφυρα Ατανάσιο Γκιραρντότ, στα κοινά σύνορα Βενεζουέλας και Κολομβίας, με αντιπροσωπείες και των δύο πλευρών.

«Είναι χαρά να βρίσκομαι εδώ σε αυτά τα σύνορα, τα οποία μπορούμε τώρα να περάσουμε χωρίς μεγάλα προβλήματα. Είμαστε εδώ για να υπογράψουμε μια μερική συμφωνία που είναι ένα ακόμη βήμα προς την ενσωμάτωση, η οποία πιστεύω ότι δεν θα έπρεπε ποτέ να είχε ανασταλεί», είπε ο Κολομβιανός Πρόεδρος Γκουστάβο Πέτρο.

Ο Πέτρο πρόσθεσε ότι οι γέφυρες μεταξύ των δύο εθνών πρέπει να γεμίσουν με εμπόριο και ότι τα εμπόδια που μπορεί να υπάρχουν ακόμη σε αυτή τη δραστηριότητα πρέπει να αρθούν.

«Έχουμε τελωνειακές και διοικητικές συμφωνίες. Η μερική συμφωνία που μόλις υπογράψαμε χρειάζεται ακόμα πολλή δουλειά, γιατί δεν αφορά μόνο την πλήρωση αυτών των γεφυρών με εμπόριο αλλά και με ανθρώπους που μπορούν να έρχονται και να φεύγουν», είπε.

Καταλήγοντας, ο Πέτρο τόνισε ότι ελπίζει τα σύνορα των δύο χωρών να μην είναι ο χωρισμός των ανθρώπων αλλά «το κοινό σημείο που ενώνει τους ανθρώπους που ζουν εδώ κι εκεί, χωρίς φραγμούς».

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Νικολάς Μαδούρο τόνισε τη σημασία της πορείας της επανένωσης των δύο χωρών.

«Για εμάς, είναι σημαντικό να βαδίσουμε στον δρόμο της ένωσης των δύο λαών μας που πάντα σημαδεύονταν από το πεπρωμένο να ζήσουν ως αδέρφια», είπε.

Ο Πρόεδρος επιβεβαίωσε ότι οι σχέσεις μεταξύ των δύο μερών «παίρνουν μια νέα δυναμική πολιτικού και διπλωματικού διαλόγου, μια νέα οικονομική, εμπορική και δημογραφική δυναμική. Την περασμένη 1η Ιανουαρίου κάναμε ένα σημαντικό βήμα για να ανοίξουμε όλες τις γέφυρες που μας ενώνουν και να τις ρυθμίσουμε».

«Βρισκόμαστε σε μια νέα φάση οικοδόμησης σχέσεων με όλες τις έννοιες, σε όλους τους τομείς. Ακόμα κι αν δεν έχουν φτάσει ακόμη τις διαστάσεις των φιλοδοξιών μας, οι οικονομικές και εμπορικές μας σχέσεις είναι σε καλό ρυθμό, καλή δυναμική», τόνισε ο Μαδούρο.

Ο Κολομβιανός ηγέτης είπε ότι τα περίπου 2.200 χιλιόμετρα (1.367 μίλια) σύνορα μεταξύ των δύο χωρών έπεσαν στα χέρια «ομάδων μαφίας, οι οποίες, βυθισμένες σε συγκρούσεις και παράνομες οικονομίες, έκαναν (τα σύνορα) την κυριαρχία τους».

Τον Ιανουάριο ο Πέτρο ταξίδεψε στο Καράκας για να συναντηθεί με τον Μαδούρο. Συζήτησαν το εμπόριο μαζί με τις ειρηνευτικές συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης του Πέτρο και της ανταρτικής ομάδας του Εθνικού Απελευθερωτικού Στρατού (ELN).

Η Βενεζουέλα είναι εγγυητής των ειρηνευτικών συνομιλιών με τον ELN και ο πρώτος γύρος των ανανεωμένων διαπραγματεύσεων μεταξύ της Κολομβίας και της ανταρτικής ομάδας έλαβε χώρα στο Καράκας πέρυσι.

Νωρίς την Πέμπτη, η Εθνοσυνέλευση της Βενεζουέλας, η οποία ελέγχεται από το κυβερνών Σοσιαλιστικό Κόμμα, ενέκρινε το διορισμό του πρώην στρατηγού Κάρλος Εντουάρντο Μαρτίνεθ ως πρεσβευτή της χώρας της Καραϊβικής στην Κολομβία.

Το Καράκας διέκοψε τις σχέσεις με την Μπογκοτά το 2019, αφού ακτιβιστές της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας προσπάθησαν να στείλουν φορτηγά βοήθειας από την Κολομβία. Η κυβέρνηση του Μαδούρο είπε ότι ήταν μέτωπο για απόπειρα πραξικοπήματος.

Στις 3 Φεβρουαρίου, ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας υπέγραψε συμφωνία με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κολομβίας, Χερμάν Ουμάνια Μπεντόζα, για την προώθηση και την προστασία των επενδύσεων μεταξύ των δύο εθνών.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Είστε εγκληματίας πολέμου κυρία φον ντερ Λάιεν

Επιταχύνεται η ανέγερση χιλιάδων κατοικιών εποίκων στην Α.Ιερουσαλήμ

Πιέσεις Μπάιντεν στο Κογκρέσο για τη συνέχεια στρατιωτικής στήριξης σε Ισραήλ-Ουκρανία

Νέο χάρτη πολιτικής αποτροπής στη Μέση Ανατολή βλέπουν στο Ιράκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα