ΑΘΗΝΑ
01:17
|
20.09.2024
Παράλληλα, οι ΗΠΑ προσπάθησαν μέσω του Τζον Κίρμπι να υποβαθμίσουν τη σημασία του Μπαχμούτ ή Αρτεμόβσκ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της Ουκρανίας, Ιρίνα Αντρίιβνα Βερεστσούκ, κάλεσε τους αμάχους που παραμένουν στην επίμαχη πόλη του Μπαχμούτ να φύγουν αμέσως. Η αξιωματούχος εξέφρασε την έκπληξή της για τους χιλιάδες ανθρώπους που φέρεται να βρίσκονται ακόμη στην περιοχή καθώς η μάχη για την πόλη μαίνεται.

«Ειλικρινά, αναρωτιέμαι τι κάνουν ακόμα 6.000 άμαχοι εκεί», έγραψε η Βερεστσούκ στο Facebook την Παρασκευή. «Αν είστε υγιής, νομοταγής και πατριώτης πολίτης, θα πρέπει να εκκενώσετε αμέσως».

Бахмут. Лише за сьогодні там загинули 5 цивільних, 9 поранено. В місті йдуть важкі бої. Ворожа артилерія працює по…

Posted by Ірина Верещук on Thursday, February 16, 2023

Η πολιτικός υποστήριξε ότι παραμένοντας στην πόλη, οι άμαχοι διακινδυνεύουν τη ζωή τους και τη ζωή των ανθρώπων που προσπαθούν να τους βοηθήσουν. Εξήγησε ακόμα ότι οι άμαχοι στέκονται εμπόδιο στα ουκρανικά στρατεύματα στην περιοχή.

Την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές του Κιέβου ανακοίνωσαν περαιτέρω περιορισμούς στην πρόσβαση στο Μπαχμούτ (για τους Ουκρανούς) ή Αρτεμόβσκ (για τους Ρώσους). Από τη Δευτέρα, επιτρέπεται η είσοδος μόνο σε πολίτες με ειδικές μονοήμερες άδειες και μόνο σε διαπιστευμένους από τον ουκρανικό στρατό δημοσιογράφους.

Εδώ και αρκετές εβδομάδες διεξάγονται έντονες μάχες για τον έλεγχο της πόλης, η οποία βρίσκεται στην περιοχή του Ντονιέτσκ και αποτελεί μέρος της αμυντικής γραμμής του Ντονμπάς που προετοιμάζεται εδώ και χρόνια από το Κίεβο. Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν σημειώσει προόδους και σύμφωνα με αναφορές έχουν διαταράξει σημαντικά την ικανότητα της Ουκρανίας να ανεφοδιάζει τα στρατεύματα στην πόλη.

Η Ουάσιγκτον υποβάθμισε τη σημασία του Μπαχμούτ για την ευρύτερη κατάσταση στο πεδίο της μάχης. Ακόμα κι αν η πόλη έπεφτε, αυτό «δεν θα είχε στρατηγικό αντίκτυπο στον συνολικό πόλεμο», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο Εκπρόσωπος Τύπου του αμερικανικού Υπουργείου Άμυνας και Υφυπουργός Άμυνας αρμόδιος για πολιτικές υποθέσεις, Τζον Κίρμπι.

Η αμερικανική κυβέρνηση φέρεται να προέτρεψε τον Ουκρανό πρόεδρο Βλαντιμίρ Ζελένσκι να αποσύρει τα στρατεύματα και να προετοιμαστεί για μια μελλοντική αντεπίθεση. Ωστόσο, η Washington Post ανέφερε αυτή την εβδομάδα ότι ο Ζελένσκι αρνείται να το πράξει επειδή «προσδίδει συμβολική σημασία» στην πόλη και φοβάται τις επιπτώσεις στο ηθικό του ουκρανικού στρατού, σε περίπτωση που η πόλη παραδοθεί.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε 55χρονη, στέλεχος της ΕΡΤ

Απαγόρευση καπνίσματος και σε εξωτερικούς χώρους σχεδιάζει η Ε.Ε.

Η Ε.Ε. θα δώσει 10 δισ. ευρώ στους πλημμυροπαθείς της κεντρικής Ευρώπης

Πόντιος Πιλάτος μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας ο Στόλτενμπεργκ

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα