Η Φινλανδία ανακοίνωσε ότι εξακολουθεί να θέλει να ενταχθεί στη συμμαχία του ΝΑΤΟ μαζί με τη γειτονική της Σουηδία, παρά τις πιθανότητες ότι η Τουρκία θα εγκρίνει χωριστά την προσφορά του Ελσίνκι, αναφέρει το Middle East Monitor.
Μιλώντας στη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου σήμερα, η Φινλανδή πρωθυπουργός Σάνα Μάριν δήλωσε ότι «Έχουμε στείλει ένα πολύ σαφές μήνυμα στην Τουρκία και επίσης στην Ουγγαρία…ότι θέλουμε να μπούμε μαζί στο ΝΑΤΟ και αυτό είναι προς το συμφέρον όλων».
Επέμεινε ότι «Θέλουμε να ενταχθούμε μαζί με τη Σουηδία ταυτόχρονα. Δεν είναι μόνο επειδή είμαστε καλοί γείτονες και εταίροι, έχει επίσης να κάνει με πολύ συγκεκριμένα θέματα — τον σχεδιασμό ασφαλείας του ΝΑΤΟ».
Πέρυσι, η Σουηδία και η Φινλανδία μαζί υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ λόγω των απειλών από τη Ρωσία και την εισβολή της στην Ουκρανία. Από τα 30 κράτη μέλη που χρειάζονταν για την επικύρωση των νέων προσχωρήσεων, ωστόσο, η Τουρκία και η Ουγγαρία αρνήθηκαν να τις εγκρίνουν.
Ενώ η Βουδαπέστη δήλωσε έκτοτε ότι θα δώσει την έγκρισή της, η Άγκυρα παρέμεινε σταθερή στη στάση της, θέτοντας μια σειρά από αιτήματα προς τη Στοκχόλμη και το Ελσίνκι που πρέπει να εκπληρώσουν πριν αποδεχτούν τις υποψηφιότητες ένταξής τους, συμπεριλαμβανομένης της καταστολής των κουρδικών μαχητών κινημάτων που χαρακτηρίζονται τρομοκρατικές ομάδες, την άρση των εμπάργκο όπλων, την έκδοση καταζητούμενων ατόμων και τη δέσμευση να μην βοηθήσουν το δίκτυο του κληρικού Φετουλάχ Γκιουλέν με έδρα τις ΗΠΑ, τον οποίο η Τουρκία κατηγορεί για την απόπειρα πραξικοπήματος του 2016.
Και τα δύο κράτη μέλη της ΕΕ υπέγραψαν συμφωνία με την Τουρκία για την εκπλήρωση αυτών των όρων και έκτοτε έχουν κάνει ορισμένες συνταγματικές τροποποιήσεις κατά της τρομοκρατίας. Αυτές οι αλλαγές δεν ήταν επαρκείς, ωστόσο, σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση, ειδικά όσον αφορά τη Σουηδία, η οποία αρνείται συνεχώς να εκδώσει ορισμένα καταζητούμενα άτομα και η οποία επέτρεψε σε υποστηρικτές κουρδικών μαχητών να οργανώσουν διαδηλώσεις.
Η έγκριση της Στοκχόλμης για το κάψιμο του Κορανίου μπροστά από την τουρκική πρεσβεία ήταν επίσης ένα τεράστιο εμπόδιο στην προσπάθεια να πειστεί η Άγκυρα να αποδεχτεί την προσφορά της για ένταξη. Ως αποτέλεσμα, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον περασμένο μήνα είπε ότι η κυβέρνησή του ενδέχεται να εγκρίνει την προσφορά της Φινλανδίας ξεχωριστά από τη Σουηδία. Τα σχόλια της Φινλανδού πρωθυπουργού, ωστόσο, αμφισβητούν αυτή την πιθανότητα.
Την περασμένη εβδομάδα, η Τουρκία δέχθηκε εκ νέου πίεση για να εγκρίνει τις υποψηφιότητες των δύο κρατών της ΕΕ για ένταξη στο ΝΑΤΟ, με τον επικεφαλής της συμμαχίας Γενς Στόλτενμπεργκ να δηλώνει σε μια επίσκεψη την Πέμπτη ότι «συνεχίζω να πιστεύω ότι είναι τώρα η ώρα να επικυρωθούν τόσο η Φινλανδία όσο και Σουηδία».