ΑΘΗΝΑ
08:21
|
18.04.2024
Ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ υπέγραψε ένα διάταγμα με το οποίο παραχωρεί την ευθύνη για τα αποθέματα λιθίου στο υπουργείο Ενέργειας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο Μεξικανός πρόεδρος Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ υπέγραψε το Σάββατο ένα διάταγμα με το οποίο παραχωρεί την ευθύνη για τα αποθέματα λιθίου στο υπουργείο Ενέργειας, μετά την εθνικοποίηση των κοιτασμάτων λιθίου τον περασμένο Απρίλιο, αναφέρει το Reuters.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης στη Σονόρα, ο Λόπες Ομπραδόρ υπέγραψε το διάταγμα που δίνει εντολή στο υπουργείο Ενέργειας «να λάβει τα απαραίτητα μέτρα για να πραγματοποιήσει» τη διαδικασία εθνικοποίησης.

Δηλώνει επίσης 234.855 εκτάρια στη Σονόρα ως ζώνη εξόρυξης γνωστή ως Li-MX 1.

«(Ας κάνουμε) το έθνος να είναι ο ιδιοκτήτης αυτού του στρατηγικού ορυκτού», είπε ο Λόπες Ομπραδόρ κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης.

Το Μεξικό διαθέτει σημαντικά πιθανά κοιτάσματα λιθίου, ένα ιδιαίτερα περιζήτητο υλικό για την παραγωγή μπαταριών ηλεκτρικών οχημάτων.

Μελέτες δείχνουν ότι το Μεξικό μπορεί να έχει περίπου 1,7 εκατομμύρια τόνους λιθίου. Ενώ σχεδόν δώδεκα ξένες εταιρείες έχουν ενεργές παραχωρήσεις εξόρυξης που στοχεύουν στην ανάπτυξη πιθανών κοιτασμάτων λιθίου, ο Λόπεζ Ομπραδόρ είπε ότι όλα θα «ελεγχθούν», γεγονός που έχει ρίξει ένα σύννεφο στις μελλοντικές προοπτικές του κλάδου.

«Αυτό που κάνουμε τώρα… είναι να εθνικοποιήσουμε το λίθιο έτσι ώστε να μην μπορούν να το εκμεταλλευτούν ξένοι από τη Ρωσία, την Κίνα ή τις Ηνωμένες Πολιτείες», δήλωσε ο Λόπες Ομπραδόρ στην εκδήλωση.

Την περασμένη εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος της κρατικής εταιρείας παραγωγής λιθίου, Πάμπλο Ταντέι, δήλωσε στο Reuters ότι το Μεξικό είναι ανοιχτό σε συνεργασίες, αλλά ότι η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα έχει πλειοψηφικό μερίδιο σε οποιαδήποτε μελλοντική κοινοπραξία.

Το διάταγμα που δημοσιεύθηκε το Σάββατο από το υπουργείο Οικονομίας ανέφερε ότι «τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των κατόχων παραχωρήσεων εξόρυξης σε ισχύ που βρίσκονται εντός της ζώνης αποθεμάτων εξόρυξης λιθίου παραμένουν ασφαλή».

Προσθέτει ότι «καμία δραστηριότητα εξόρυξης που σχετίζεται με το λίθιο» δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί εντός του αποθέματος, αλλά έδωσε λίγες πρόσθετες λεπτομέρειες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θα συνδράμει η Ελλάδα την επίθεση κατά του Ιράν;

Είστε εγκληματίας πολέμου κυρία φον ντερ Λάιεν

Επιταχύνεται η ανέγερση χιλιάδων κατοικιών εποίκων στην Α.Ιερουσαλήμ

Πιέσεις Μπάιντεν στο Κογκρέσο για τη συνέχεια στρατιωτικής στήριξης σε Ισραήλ-Ουκρανία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα