Ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας είπε ότι οικοδομείται συναίνεση στον αραβικό κόσμο ότι η απομόνωση της Συρίας δεν λειτουργεί και ότι χρειάζεται «κάποια στιγμή» ο διάλογος με τη Δαμασκό για να αντιμετωπιστούν τουλάχιστον τα ανθρωπιστικά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένης της επιστροφής των προσφύγων, μεταδίδει το πρακτορείο Reuters.
Οι δηλώσεις του πρίγκιπα Φαϊσάλ μπιν Φαρχάν Αλ Σαούντ στο φόρουμ ασφαλείας του Μονάχου το Σάββατο σηματοδοτούν μια αλλαγή από τα πρώτα χρόνια του 12χρονου εμφυλίου πολέμου στη Συρία, όταν πολλά αραβικά κράτη, συμπεριλαμβανομένης της Σαουδικής Αραβίας, υποστήριξαν τους αντάρτες που πολέμησαν τον Μπασάρ αλ-Ασάντ.
«Θα δείτε όχι μόνο μεταξύ του ΣΣΚ (Συμβούλιο Συνεργασίας του Κόλπου), αλλά και στον αραβικό κόσμο υπάρχει συναίνεση ότι το status quo δεν είναι εφαρμόσιμο», είπε.
Ο υπουργός είπε ότι ελλείψει πορείας προς τους «μαξιμαλιστικούς στόχους» για μια πολιτική λύση, «διατυπώνεται» μια άλλη προσέγγιση για την αντιμετώπιση του ζητήματος των Σύριων προσφύγων στα γειτονικά κράτη και της ταλαιπωρίας των αμάχων, ειδικά μετά τον καταστροφικό σεισμό που έπληξε τη Συρία και Τουρκία.
«Επομένως, θα πρέπει να γίνει διάλογος με την κυβέρνηση της Δαμασκού κάποια στιγμή με τρόπο που να επιτυγχάνει τουλάχιστον τον πιο σημαντικό από τους στόχους, ιδίως όσον αφορά την ανθρωπιστική οπτική, την επιστροφή των προσφύγων κ.λπ.», είπε.
Ερωτηθείς σχετικά με τις αναφορές ότι θα επισκεφθεί τη Δαμασκό μετά τις επισκέψεις των ομολόγων του από τα Εμιράτα και την Ιορδανία μετά τον σεισμό, ο πρίγκιπας Φαϊζάλ είπε ότι δεν θα σχολιάσει τις φήμες.
Το Ριάντ έχει στείλει αεροσκάφη βοήθειας σε εδάφη που ελέγχονται από την κυβέρνηση στη Συρία ως μέρος των προσπαθειών ανακούφισης από τους σεισμούς, αφού αρχικά έστειλε βοήθεια μόνο στις βορειοδυτικές περιοχές της χώρας που ελέγχονται από την αντιπολίτευση.
Αποφευγόμενος από τη Δύση, ο Άσαντ δέχεται μια έκρηξη υποστήριξης από αραβικά κράτη που έχουν ομαλοποιήσει τους δεσμούς μαζί του τα τελευταία χρόνια, ιδίως τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα που στοχεύουν στην αραβική επιρροή στη Συρία για να αντιμετωπίσουν αυτήν του Ιράν.
Ο Άσαντ έχει ανακτήσει τον έλεγχο του μεγαλύτερου μέρους της Συρίας με την υποστήριξη της Ρωσίας μαζί με το Ιράν και τις υποστηριζόμενες από το Ιράν σιιτικές μουσουλμανικές ομάδες όπως η Χεζμπολάχ του Λιβάνου.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ασκούν πιέσεις για εκ νέου εμπλοκή με τη Δαμασκό, παρά την αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών που επέβαλαν κυρώσεις στη Συρία, οι οποίες εξακολουθούν να αποτελούν περιπλοκό παράγοντα.