Λίγες ημέρες πριν από τη συμπλήρωση ενός χρόνου από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, συνεδριάζει σήμερα στις Βρυξέλλες το Συμβούλιο των υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε., με την ατζέντα να κυριαρχείται από τον, αναμενόμενο, 10ο γύρο κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας, και τη συμφωνία για αγορά όπλων από κοινού από τους 27, παρόμοια με το μοντέλο της αγοράς εμβολίων κατά της πανδημίας, προκειμένου να προωθηθούν στο Κίεβο.
Παρότι δεν αναμένεται να υπάρξουν οριστικές αποφάσεις σήμερα, η συνάντηση αναμένεται να προδιαγράψει και να σχεδιάσει τα επόμενα βήματα των Ευρωπαίων συμμάχων του καθεστώτος του Κιέβου, με χαρακτηριστική τη συμμετοχή στη συνεδρίαση και του Ουκρανού υπουργού Εξωτερικών, Ντμίτρο Κουλέμπα.
Στη σύνοδο των ΥΠΕΞ του μπλοκ των 27 ο επικεφαλής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, αναμένεται, όπως δήλωσε χθες Κυριακή, να υποστηρίξει την πρόταση της Εσθονού πρωθυπουργού Κάγια Κάλλας, για διεύρυνση του ευρωπαϊκού σχήματος για την παράδοση όπλων και πυρομαχικών στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένων κοινών αγορών πυρομαχικών κι ανεφοδιασμού των στοκ των κρατών-μελών της Ε.Ε.
Σύμφωνα με τον Ζοζέπ Μπορέλ, που προειδοποίησε ότι η έλλειψη πυρομαχικών της Ουκρανίας πρέπει να επιλυθεί γρήγορα, «μέσα σε λίγες εβδομάδες», το εν λόγω σχέδιο θα λειτουργούσε με την υποβολή μεγάλων παραγγελιών πυρομαχικών για λογαριασμό πολλών κρατών μελών, ώστε να επιταχυνθεί η προμήθεια και να ενθαρρυνθούν οι ευρωπαϊκές εταιρείες όπλων να επενδύσουν στην αύξηση της παραγωγικής τους ικανότητας.
Ωστόσο, τόνισε πως το ζήτημα έλλειψης πυρομαχικών στην Ουκρανία είναι τόσο επείγον που η πρόταση της Εσθονίας μπορεί να λειτουργήσει μεσοπρόθεσμα. Άμεσα, πρόσθεσε δεν είναι εφικτό η Ε.Ε. να περιμένει την παραγωγή νέων προμηθειών, αλλά είναι αναγκασμένη να χρησιμοποιήσει τα υπάρχοντα αποθέματα και να τα αναπληρώσει με τις νέες προμήθειες, όταν είναι σε θέση οι πολεμικές βιομηχανίες να παραδώσουν.
Πέραν της Ουκρανίας, οι υπουργοί Εξωτερικών των 27 αναμένεται να συζητήσουν νέες κυρώσεις σε βάρος φυσικών και νομικών προσώπων από το Ιράν εξαιτίας της συνεχιζόμενης καταστολής των αντικυβερνητικών διαδηλώσεων.
Αναμένεται εξάλλου να εξεταστούν τρόποι να χορηγηθεί βοήθεια στο Αφγανιστάν μετά την απαγόρευση που επέβαλε η de facto κυβέρνηση των Ταλιμπάν στις γυναίκες να εργάζονται σε ΜΚΟ.
Τέλος στην ατζέντα περιλαμβάνονται οι προτεραιότητες του ΕΕ ενόψει της COP28, της προσεχούς συνόδου του ΟΗΕ για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής.