ΑΘΗΝΑ
09:13
|
25.04.2024
Σε ένα διετές χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας κατέληξαν η μεταβατική κυβέρνηση και το Επαναστατικό Μέτωπο του Σουδάν.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η μεταβατική κυβέρνηση του Σουδάν και αρκετές ομάδες της αντιπολίτευσης υπό το Επαναστατικό Μέτωπο του Σουδάν (SRF) συμφώνησαν χθες σε ένα διετές χρονοδιάγραμμα για την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας της Τζούμπα.

Οι δύο πλευρές ξεκίνησαν μια σύσκεψη στην Τζούμπα στις 13 Φεβρουαρίου για να αξιολογήσουν την πρόοδο και τις προκλήσεις που προέκυψαν κατά την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας με τη μεσολάβηση του Νότιου Σουδάν.

Μεταξύ των βασικών θεμάτων στην υπογεγραμμένη συμφωνία περιλαμβάνονται οι ρυθμίσεις ασφαλείας για το Νταρφούρ, το Νότιο Κορντοφάν και την πολιτεία του Μπλε Νείλου. Ένα ακόμα βασικό ζήτημα αφορά την κατανομή του πλούτου και της εξουσίας με ομάδες της αντιπολίτευσης στο κεντρικό και βόρειο Σουδάν.

Ο πρόεδρος του Νοτίου Σουδάν, Σάλβα Κιίρ, είπε ότι ο νέος οδικός χάρτης δεν είναι μια προσπάθεια επαναδιαπραγμάτευσης της ειρηνευτικής συμφωνίας της Τζούμπα του 2020 που υπογράφηκε για τον τερματισμό δεκαετιών συγκρούσεων, αλλά μάλλον για τη διευκόλυνση του διαλόγου μεταξύ των μερών για τη μετάβαση της χώρας προς μια βιώσιμη ειρήνη.

«Ο στόχος αυτού του εργαστηρίου είναι να δημιουργήσει ένα ευνοϊκό περιβάλλον για όλα τα μέρη και τους ενδιαφερόμενους για να αξιολογήσουν την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας της Τζούμπα. Συγκεκριμένα, το εργαστήριο καταγράφει τις προκλήσεις που αντιμετωπίστηκαν κατά την εφαρμογή τα τελευταία δύο χρόνια με στόχο την ώθηση των μερών προς τη σφυρηλάτηση νέας πολιτικής βούλησης για την επίλυση εκκρεμών ζητημάτων», δήλωσε ο Κιίρ κατά την τελετή υπογραφής στην πρωτεύουσα του Νοτίου Σουδάν, Τζούμπα.

Ο Κιίρ είπε ότι η κυβέρνηση του Σουδάν μπορεί τώρα να ξεκινήσει διάλογο με άλλες σουδανικές πολιτικές δυνάμεις και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών για το πώς θα επιτευχθεί μια συνολική ειρήνη στο Σουδάν. Ανέφερε ότι η συμφωνία θα επιταχύνει τον σχηματισμό της μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας στο Χαρτούμ.

«Θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλους μας ότι η ειρήνη στο Σουδάν είναι ειρήνη στο Νότιο Σουδάν, ας συμφωνήσουμε και ας αποφασίσουμε να έχουμε ειρήνη εντός και πέρα από τα διεθνή μας σύνορα», είπε ο Κιίρ.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης που υπέγραψαν τη χθεσινή συμφωνία περιλαμβάνουν τον τομέα SPLM-North με επικεφαλής τον Μαλίκ Αγκάρ, το Κίνημα για την Ισότητα της Δικαιοσύνης υπό τον Τζιμπρίλ Ιμπραήμ, το κόμμα της Δημοκρατικής Ένωσης με επικεφαλής τον Ελτόμ Χατζού και το Κίνημα για την Απελευθέρωση του Σουδάν υπό τον Μινί Μιναουί.

Ο Αμπντέλ Φατάχ Αλ Μπουρχάν, επικεφαλής του Μεταβατικού Κυρίαρχου Συμβουλίου του Σουδάν, δήλωσε ότι η κυβέρνησή του παραμένει προσηλωμένη στη διασφάλιση της ασφάλειας, της ελευθερίας και της ανάπτυξης σε όλες τις περιοχές του Σουδάν.

«Η εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας της Τζούμπα θα βοηθήσει στην εφαρμογή της συμφωνίας συνεργασίας του 2012, παρέχοντας κοινή συνοριακή ασφάλεια και άνοιγμα συνοριακών σημείων για εμπόριο και ανταλλαγές».

Το Σουδάν και το Νότιο Σουδάν υπέγραψαν τη συμφωνία συνεργασίας του 2012, η οποία καλύπτει μια σειρά θεμάτων που σχετίζονται με την ασφάλεια, το καθεστώς των πολιτών, τα σύνορα και την οικονομία, το πετρέλαιο και το εμπόριο.

Ο Μινί Μιναουί, ηγέτης του Κινήματος για την Απελευθέρωση του Σουδάν, κάλεσε τη διεθνή κοινότητα και ευρύτερη την περιοχή να προσφέρουν οικονομική και πολιτική υποστήριξη για την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας, που έχει σταματήσει λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης και της πολιτικής αβεβαιότητας στο Σουδάν.

Η Στέφανι Κούρι, επικεφαλής της Αποστολής Υποστήριξης της Ολοκληρωμένης Μετάβασης στο Σουδάν των Ηνωμένων Εθνών (UNITAMS), είπε ότι η υποστήριξη για την αναζωογονημένη ειρηνευτική συμφωνία της Τζούμπα θα θέσει προτεραιότητες και θα βοηθήσει στην ολοκλήρωση της εφαρμογής.

Είπε ότι η εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας θα μεταμορφώσει το Σουδάν πέραν της απελευθέρωσης νέων οικονομικών ευκαιριών, ενώ θα εγγυηθεί γενικότερη ασφάλεια, αλλά και ασφάλεια για τις γυναίκες.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καλέσματα από Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την απεργία της Πρωτομαγιάς

Διώξεις σε 18 «ανθρώπους» του Τραμπ για απόπειρα αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020

Μετά τις Ευρωεκλογές

Φρεγάτα Ύδρα: Κατάρριψη δύο UAV στον κόλπο του Άντεν

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα