Εντείνεται η αντιπαράθεση δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών της αντιπολίτευσης στους κεντρικούς δρόμους του Τελ Αβίβ, της Ιερουσαλήμ, της Χάιφα και άλλων πόλεων απέναντι στο νομοσχέδιο μεταρρυθμίσεων του δικαστικού συστήματος που προωθεί απόψε προς ψήφιση επί της αρχής ο κυβερνητικός συνασπισμός του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου.
Υπό την πίεση πολλών δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών ο Νετανιάχου εμφανίστηκε «διαλλακτικός» (τουλάχιστον στα λόγια) αποδοκιμάζοντας τις διαδηλώσεις και προσκαλώντας τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε διάλογο επιμένοντας πως υπάρχει περιθώριο να καταλήξουν σε συμφωνία πάνω στο πακέτο των δικαστικών μεταρρυθμίσεων.
Τόνισε, πως σε κάθε περίπτωση, η αποψινή ψηφοφορία στην Κνέσετ του νομοσχεδίου επί της αρχής θα προχωρήσει σύμφωνα με το πρόγραμμα προσθέτοντας: «Είπαμε όλοι πριν έξι βδομάδες πως υπάρχει χώρος για διάλογο, αλλά όχι χώρος για συμπεριφορά τραμπούκων».
«Εμπρός λοιπόν, ας αρχίσουν να μιλούν οι ηγέτες της αντιπολίτευσης, υπάρχει ακόμη χρόνος για συνομιλίες. Μπορούμε να μειώσουμε τις διαφορές και να συμφωνήσουμε» ανέφερε ο Νετανιάχου, αποδοκιμάζοντας έντονα τις δηλώσεις στελεχών της αντιπολίτευσης που «μας απειλούν με εμφύλιο πόλεμο και αίμα στους δρόμους».
Κατηγόρησε δε τους διοργανωτές των διαδηλώσεων πως «καταστρέφουν τη δημοκρατία» και δεν αποδέχονται τα αποτελέσματα των εκλογών. «Δεν δέχονται ούτε καν την απόφαση της πλειοψηφίας. Δεν καταδικάζουν τις εκκλήσεις για εξόντωση του πρωθυπουργου΄και της οικογένειάς του. Δεν καταδικάζουν τις εκκλήσεις για καταφορά βλάβης ακόμη και φόνου μελών της Κνέσετε» είπε ο Νετανιάχου νωρίτερα στη βουλή.
Μερικές ώρες νωρίτερα, ένας από τους δύο γιους του Ισραηλινού πρωθυπουργού, ο Γιαίρ Νετανιάχου, υποστήριξε με ανάρτησή του στο Τουίτερ πως στελέχη της υπηρεσίας Εθνικής Ασφάλειας επιχειρούν «ανατροπή» του πατέρα του προτείνοντας να συλληφθούν και να φυλακιστούν.
Το νομοσχέδιο για τις δικαστικές μεταρρυθμίσεις μεταξύ άλλων προβλέπει ανατροπή αποφάσεων του Ανώτατου Δικαστηρίου με απλή πλειοψηφία στην Κνέσετ, αλλαγές στη διαδικασία διορισμού των δικαστών του Ανώτατου Δικαστηρίου και τον περιορισμό των αρμοδιοτήτων των νομικών συμβούλων των υπουργείων.
Οι επικριτές του νομοσχεδίου (που είναι πολλά αντιπολιτευόμενα κόμματα) καταγγέλλουν ότι θα περιορίσει τη δικαστική εξουσία προς όφελος της πολιτικής και θα θέσει σε κίνδυνο τον δημοκρατικό χαρακτήρα του κράτους του Ισραήλ.
Το βράδυ της Κυριακής ο Ισραηλινός πρόεδρος Ισαάκ Χέρτσογκ, για μία ακόμη φορά, εμφανίστηκε ανήσυχος για την πόλωση στους κόλπους της ισραηλινής κοινωνίας, επισημαίνοντας πως «είμαστε αντιμέτωποι με μια κρίσιμη δοκιμασία» με χαρακτηριστικά «τον διχασμό και το ρήγμα μεταξύ μας, που γίνονται ολοένα και πιο βαθιοί και επώδυνοι».