Αντιπροσωπείες από εκατοντάδες χώρες θα συναντηθούν στη Νέα Υόρκη αυτή την εβδομάδα σε μια προσπάθεια να συνάψουν μια νέα νομικά δεσμευτική συνθήκη για την προστασία των ωκεανών που οι «πράσινες» περιβαλλοντικές ομάδες πιστεύουν ότι θα είναι καθοριστική για την επιτυχία των προσπαθειών διαφύλαξης της παγκόσμιας βιοποικιλότητας.
Τον περασμένο Αύγουστο, ένας προηγούμενος γύρος συνομιλιών για τη νέα συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για τη διατήρηση των ωκεανών ανεστάλη, με τις χώρες να μην μπορούν να καταλήξουν σε συμφωνία για τη χρηματοδότηση. Η κατανομή των εσόδων από τους «θαλάσσιους γενετικούς πόρους» και η θέσπιση κανόνων για την αξιολόγηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων των ωκεανών για την ανάπτυξη ήταν επίσης σημαντικά προβλήματα.
Εμπειρογνώμονες, που γνωρίζουν τις διαπραγματεύσεις, δήλωσαν ότι τα μεγάλα κόμματα έχουν πλέον πλησιάσει μεταξύ τους σε βασικά ζητήματα, καθώς ξεκινούν οι νέες συνομιλίες, αν και εξακολουθούν να αναζητούνται συμβιβασμοί.
«Φαίνεται ότι υπάρχει όρεξη να οριστικοποιηθεί πραγματικά η συνθήκη τώρα», δήλωσε η Τζέσικα Μπατλ, ειδικός στους ωκεανούς στην οργάνωση Worldwide Fund for Nature.
«Υπάρχουν πολλές χώρες που αναζητούν ορισμένες παραχωρήσεις, αλλά τελικά αυτό που είναι πραγματικά σημαντικό είναι να μην υποβαθμιστεί πολύ η συνθήκη», είπε, σημειώνοντας ότι μια απόπειρα αποκλεισμού της αλιείας από τη συνθήκη είχε ήδη ηττηθεί.
Η επιτυχία των συνομιλιών, που έχει προγραμματιστεί να διαρκέσουν έως τις 3 Μαρτίου, εξακολουθεί να «εξαρτάται από το οικονομικό ζήτημα», δήλωσε ο Λι Σούο, σύμβουλος παγκόσμιας πολιτικής στην Greenpeace, και η Κίνα πρόκειται να είναι σημαντικός παίκτης στις διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με την Greenpeace, 11 εκατομμύρια τετραγωνικά χιλιόμετρα (4,25 εκατομμύρια τετραγωνικά μίλια) ωκεανού πρέπει να προστατεύονται κάθε χρόνο από τώρα έως το τέλος της δεκαετίας, εφόσον ο στόχος είναι η προστασία του 30% της γης και της θάλασσας στον πλανήτη έως το 2030 – γνωστό ως «30 by 30» – τότε η συμφωνία πρέπει να τηρηθεί.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι εργάζεται σκληρά για την επίτευξη «μιας συμφωνίας υψηλής ποιότητας που λαμβάνει υπόψη τη διατήρηση και τη βιώσιμη χρήση και μπορεί να γίνει γενικά αποδεκτή από τη διεθνή κοινότητα».
Ο τρόπος κατανομής των εσόδων από τη βιομηχανική ανάπτυξη των ωκεανών, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης θαλάσσιων γενετικών πόρων σε φαρμακευτικές και άλλες βιομηχανίες, θα είναι επίσης καθοριστικός παράγοντας για την Κίνα, η οποία ήδη φιλοξενεί έξι από τις 10 μεγαλύτερες παγκόσμιες εταιρείες που διαχειρίζονται αλιευτικούς στόλους ανοικτής θάλασσας.
«Οι γενετικοί πόροι και το ζήτημα των οικονομικών θα πρέπει να αποτελούν τα κεντρικά ζητήματα», δήλωσε ο Λι της Greenpeace.