ΑΘΗΝΑ
09:51
|
06.05.2024
Η πολιτοφυλακή θα μπορούσε να αριθμεί μέχρι και 150.000 μέλη, δήλωσε ο Λευκορώσος υπουργός Άμυνας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μια νέα πολιτοφυλακή που μπορεί να αριθμεί έως και 150.000 άτομα θα συγκροτηθεί στη Λευκορωσία, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας Βίκτορ Κρένιν.

Το Μινσκ παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις στην Ουκρανία και βλέπει την ανάγκη για μια λαϊκή δύναμη εκτός από τον στρατό της χώρας, δήλωσε σήμερα ο Κρένιν στην Belarus Segodnya.

Η νέα πολιτοφυλακή θα έχει ως αποστολή «να βοηθήσει τις τοπικές αρχές να διατηρήσουν την τάξη κατά τη διάρκεια του στρατιωτικού νόμου», ο οποίος θα μπορούσε να εισαχθεί εάν μια σύγκρουση σε ένα γειτονικό κράτος διαχυθεί στη Λευκορωσία, είπε.

«Δραστηριότητες διαφόρων ομάδων δολιοφθοράς, έξαρση της εγκληματικότητας, λεηλασίες – όλα θα μπορούσαν να συμβούν», είπε ο υπουργός για τις προκλήσεις που μπορεί να αντιμετωπίσει η νέα δύναμη.

Πρώτα και κύρια, θα χρειαστούν μονάδες σε αγροτικές περιοχές «όπου ένας αστυνομικός της περιφέρειας μερικές φορές υπηρετεί πολλά συμβούλια χωριών», δήλωσε ο Κρένιν, προσθέτοντας ότι η πολιτοφυλακή θα μπορούσε επίσης να αναπτυχθεί στις πόλεις, εάν οι τοπικές αρχές το κρίνουν απαραίτητο.

Η Λευκορωσία έχει επιτρέψει στη Μόσχα να χρησιμοποιήσει το έδαφός της κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής επιχείρησης στην Ουκρανία, αλλά έχει αρνηθεί να εμπλέξει τις δικές της δυνάμεις στις μάχες. Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα ότι η κατάσταση θα αλλάξει μόνο εάν η Ουκρανία εξαπολύσει άμεση επίθεση στη χώρα του.

Το Κίεβο επέμεινε ότι δεν έχει επιθετικές προθέσεις προς τον γείτονά του, αλλά προειδοποίησε ότι είναι «έτοιμο για οποιοδήποτε σενάριο». Η Ουκρανία εργάζεται επίσης ενεργά για την οχύρωση των συνόρων της με τη Λευκορωσία.

Η Μόσχα και το Μινσκ δημιούργησαν μια κοινή στρατιωτική δύναμη στο έδαφος της Λευκορωσίας το φθινόπωρο για να αντιμετωπίσουν απειλές από τη Δύση, η οποία, σύμφωνα με τον Λουκασένκο, είναι πρόθυμη να παρασύρει τη χώρα στην ουκρανική σύγκρουση προκειμένου να επεκτείνει την πρώτη γραμμή και να διασπείρει τις ρωσικές δυνάμεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκλογές στο Τσαντ, οι πρώτες του Σαχέλ μετά το κύμα πραξικοπημάτων

Ο Χοσέ Ραούλ Μουλίνο επόμενος πρόεδρος του Παναμά

64 τετράγωνα σε έναν πολυπολικό κόσμο

Κασσελάκης: Όταν είναι να «σπάσουμε» αυγά θέλω όλοι να είστε μαζί μου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα