ΑΘΗΝΑ
09:59
|
25.04.2024
Ένα φάντασμα πλανάται στην Ευρώπη, 174 μετά.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Σαν σήμερα 21 Φεβρουαρίου του 1848 δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά το Μανιφέστο του Κομμουνιστικού Κόμματος ή Κομμουνιστικό Μανιφέστο (Das Manifest der Kommunistischen Partei). Συγγραφείς του ήταν οι Καρλ Μαρξ και Φρίντριχ Ένγκελς.

Το μανιφέστο εκδόθηκε αρχικά στα αγγλικά, τα γαλλικά, τα φλαμανδικά και τα δανέζικα, ωστόσο αντίκτυπο είχε κατεξοχήν στη Γερμανία. Αποτελείται από την εισαγωγή και τέσσερα κεφάλαια. Η εισαγωγή ξεκινά με το διάσημο «Ένα φάντασμα πλανιέται στην Ευρώπη: το φάντασμα του κομμουνισμού» και δείχνει την αντιπαλότητα του κομουνισμού με τις τότε πολιτικές δυνάμεις.

Το πρώτο κεφάλαιο ξεκινά με τη γνωστή φράση «Η ιστορία όλων των ως τώρα κοινωνιών είναι η ιστορία ταξικών αγώνων». Ο Μαρκ Σμιθ από την Καρολίνα των ΗΠΑ διαβάζει την εισαγωγή του Μανιφέστου:  

Το «Κομμουνιστικό Μανιφέστο» ήταν το πρώτο μαρξιστικό έργο που μεταφράσθηκε στα ελληνικά, μόλις το 1908, από τον συγγραφέα Κωνσταντίνο Χατζόπουλο.

Δημοσιεύθηκε τότε σε συνέχειες στην εφημερίδα «Ο Εργάτης» του Βόλου και το 1913 ολόκληρο σε φυλλάδιο από το Σοσιαλιστικό Κέντρο Αθήνας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα