ΑΘΗΝΑ
08:51
|
04.05.2024
Συνολικά, οι κυρώσεις της Ε.Ε. ισχύουν πλέον για 93 φυσικά πρόσωπα και 18 οντότητες στη χώρα της Νοτιοανατολικής Ασίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ευρωπαϊκή Ένωση επέβαλε τη Δευτέρα τον έκτο γύρο κυρώσεων στη Μιανμάρ για το στρατιωτικό πραξικόπημα του 2021, που ανέτρεψε την εκλεγμένη ηγέτιδα Αούνγκ Σαν Σου Κι και προκάλεσε παγκόσμια οργή.

Οι νέες κυρώσεις στοχεύουν εννέα άτομα και επτά οντότητες και περιλαμβάνουν τον υπουργό Ενέργειας, εξέχοντες επιχειρηματίες, υψηλόβαθμους αξιωματικούς και τμήματα του υπουργείου Άμυνας αλλά και ιδιωτικές εταιρείες, που προμηθεύουν με καύσιμα, όπλα και κεφάλαια τον στρατό.

Στη λίστα κυρώσεων περιλαμβάνονται επίσης πολιτικοί και διοικητικοί υπάλληλοι στη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, τη Γιανγκόν, που λέγεται ότι συμμετείχαν στις εκτελέσεις τεσσάρων ακτιβιστών υπέρ της δημοκρατίας τον Ιούλιο του 2022. Οι κυρωθέντες, σύμφωνα με την Ε.Ε., επέβλεπαν σφαγές, αεροπορικές επιδρομές και χρησιμοποίησαν αμάχους ως ανθρώπινες ασπίδες κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιχειρήσεων στο βόρειο κρατίδιο Kachin της χώρας.

Συνολικά, οι κυρώσεις της Ε.Ε. ισχύουν πλέον για 93 φυσικά πρόσωπα και 18 οντότητες στη χώρα της νοτιοανατολικής Ασίας.

Η Ε.Ε. καταδίκασε τις παραβιάσεις δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της σεξουαλικής βίας, τη δίωξη εργαζομένων της κοινωνίας των πολιτών, ακτιβιστών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δημοσιογράφων και πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των αεροπορικών επιδρομών σε σχολεία και νοσοκομεία, που πραγματοποιήθηκαν από το στρατιωτικό καθεστώς από τότε που ανέλαβε την εξουσία την 1η Φεβρουαρίου 2021.

Η Μιανμάρ βρίσκεται σε αναταραχή από το πραξικόπημα με ένα κίνημα αντίστασης, που πολεμά τον στρατό σε πολλαπλά μέτωπα μετά από μια αιματηρή καταστολή των αντιπάλων, που οδήγησαν στην εκ νέου επιβολή κυρώσεων από τη Δύση.

Περίπου 1,2 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εσωτερικά και περισσότεροι από 70.000 έχουν εγκαταλείψει τη χώρα, ανέφερε σε έκθεσή της η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα τον περασμένο Μάρτιο. Κατηγόρησε τον στρατό για εγκλήματα πολέμου και εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

Ο στρατός της Μιανμάρ δήλωσε ότι έχει καθήκον να διασφαλίσει την ειρήνη και την ασφάλεια και αρνήθηκε ότι έχουν λάβει χώρα θηριωδίες, λέγοντας ότι διεξάγει μια νόμιμη εκστρατεία κατά των «τρομοκρατών».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Αναβλήθηκε η απόφαση για το κλείσιμο του Al Jazeera στο Ισραήλ

Αντιπροσωπεία της Χαμάς στο Κάιρο για τη σημερινή συνάντηση με ξένους ηγέτες

Καναδάς: Συλλήψεις για τη δολοφονία διακεκριμένου ακτιβιστή Σιχ

Υεμένη: Εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές υπέρ της Γάζας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα