Το θρησκευτικό τάγμα των Ιησουιτών αποφάσισε να απαγορεύσει σε έναν εξέχοντα Ιησουίτη καλλιτέχνη του οποίου τα μωσαϊκά διακοσμούν εκκλησίες σε όλο τον κόσμο να συνεχίσει την καλλιτεχνική του δραστηριότητα, αφού 15 ακόμη άτομα τον κατήγγειλαν για πνευματική, σεξουαλική και ψυχολογική κακοποίηση.
Σύμφωνα με πληροφορίες του Associated Press, εξετάζονται περαιτέρω πειθαρχικά μέτρα κατά του ιερέα Μάρκο Ιβάν Ρούπνικ μετά από την τρίτη εκκλησιαστική έρευνα σχετικά με ισχυρισμούς ότι χρησιμοποίησε την θέση του ως ένας από τους εξέχοντες θρησκευτικούς καλλιτέχνες της Καθολικής Εκκλησίας για να χειραγωγήσει ενήλικες γυναίκες σε σεξουαλική δραστηριότητα.
Το σκάνδαλο Ρούπνικ ξέσπασε τον περασμένο Δεκέμβριο όταν ιταλικά ιστολόγια και ιστότοποι ανέφεραν ότι γυναίκες παραπονέθηκαν για χρόνια κακοποίηση, αλλά οι ανώτεροι του καθολικού ιερέα αγνόησαν τα λεγόμενά τους. Η υπόθεση δημιούργησε σοβαρά προβλήματα για το Βατικανό και τους Ιησουίτες λόγω των υποψιών ότι ο χαρισματικός Σλοβένος ιερέας έλαβε προνομιακή μεταχείριση από την Αγία Έδρα.
Απρόθυμα οι Ιησουίτες αναγκάστηκαν να αναγνωρίσουν το σκάνδαλο καθώς τα προβλήματα με τον Ρούπνικ είχαν αρχίσει ήδη από το 2020 και εντάθηκαν την επόμενη χρονιά όταν ο ιερέας κατηγορήθηκε από εννέα γυναίκες ότι τις κακοποίησε σεξουαλικά, ψυχολογικά και πνευματικά τη δεκαετία του 1990 σε μια κοινότητα που συνίδρυσε στη Σλοβενία.
Παρόλο που διεξήχθησαν έρευνες, το αρμόδιο γραφείο για θέματα σεξουαλικής κακοποίησης του Βατικανού κήρυξε τα εγκλήματα πολύ παλιά για να διωχθούν.
Το αποτέλεσμα υπογράμμισε πώς η καθολική ιεραρχία αρνείται συστηματικά να θεωρήσει την πνευματική και σεξουαλική κακοποίηση ενήλικων γυναικών ως έγκλημα που πρέπει να τιμωρηθεί, αλλά μάλλον ως απλή πάροδο της ιερατικής αγνότητας που μπορεί να συγχωρεθεί, χωρίς να λαμβάνει υπόψη το τραύμα που προκαλεί στα θύματα.
Εν μέσω του σκανδάλου, οι Ιησουίτες κάλεσαν οποιονδήποτε είχε άλλες αξιώσεις εναντίον του Ρούπνικ να παρουσιαστεί και το έκαναν 15 άτομα: 14 γυναίκες και ένας άνδρας. Η ερευνητική ομάδα των Ιησουιτών προσδιόρισε τους ισχυρισμούς τους, οι οποίοι χρονολογούνται από το 1985-2018, ως αξιόπιστους και επιβεβαίωσαν ένα «μοτίβο» ψυχολογικής, σεξουαλικής και πνευματικής κακοποίησης και κατάχρησης.
Με βάση τους 15 νέους ισχυρισμούς, επιβλήθησαν ιερατικές απαγορεύσεις στον Ρούπνικ, ενώ θα απαγορεύεται πλέον να ασκεί την καλλιτεχνική του δραστηριότητα, ενώ υπάρχουν σκέψεις για περαιτέρω πειθαρχικά μέτρα εναντίον του.