ΑΘΗΝΑ
07:20
|
20.05.2024
Έφυγε από τη ζωή ο ιστορικός Γιώργος Δερτιλής. Πέθανε στα Κύθηρα σε ηλικία 84 ετών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Έφυγε από τη ζωή ο ιστορικός Γιώργος Δερτιλής. Πέθανε στα Κύθηρα σε ηλικία 84 ετών.

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1939. Σπούδασε δημόσιο δίκαιο και οικονομικές επιστήμες στη Νομική Σχολή Αθηνών του Πανεπιστημίου Αθηνών και πραγματοποίησε μεταπτυχιακές σπουδές στην Πολιτική Θεωρία και την Ιστορία στο Πανεπιστήμιο του Sheffield. 

Το 1978 διορίστηκε ειδικός επιστήμονας της οικονομικής ιστορίας στη Νομική Σχολή Αθηνών, της οποίας έγινε υφηγητής το 1980. Εξελέγη τακτικός καθηγητής Κοινωνικής και Οικονομικής Ιστορίας στο τμήμα Πολιτικών Επιστημών της Νομικής Σχολής Αθηνών το 1983.

Το 2000 εξελέγη καθηγητής στην École des Hautes Études en Sciences Sociales στο Παρίσι. Yπήρξε επισκέπτης καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Χάρβαρντ, στο Ευρωπαϊκό Πανεπιστημιακό Ινστιτούτο στη Φλωρεντία, στο Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και αλλού.

Με θλίψη πληροφορήθηκα την απώλεια του σπουδαίου Ιστορικού της νεότερης Ελλάδας Γιώργου Β. Δερτιλή. Ενός άξιου…

Posted by Kyriakos Mitsotakis on Tuesday, February 21, 2023

Δώδεκα βιβλία και σαράντα άρθρα του έχουν δημοσιευτεί ή μεταφραστεί στην ελληνική, αγγλική, γαλλική, ισπανική και ιταλική γλώσσα. Τιμήθηκε με το Εθνικό Τάγμα της Λεγεώνας της Τιμής και του είχε απονεμηθεί η γαλλική υπηκοότητα.

Το 1989 εξελέγη μέλος της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Επιστημών. Διετέλεσε πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου του ιστορικού αρχείου του Πανεπιστημίου Αθηνών (1987-2002), του οποίου ήταν ο ιδρυτής, ενώ έγινε και μέλος της Ακαδημίας Αθηνών.

Διετέλεσε επίσης γενικός γραμματέας του διοικητικού συμβουλίου του Μορφωτικού Ιδρύματος Εθνικής Τράπεζας (1986-1991), τακτικό μέλος και διευθυντής ερευνών στην Εθνική Τράπεζα της Ελλάδος, μέλος του Εθνικού Γνωμοδοτικού Συμβουλίου Έρευνας, του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών και των Ιδρυμάτων Schlumberger και Maison Suger (Παρίσι) καθώς και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Οικονομικής Ιστορίας.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βόρεια Κορέα: Δοκιμή βαλλιστικού πυραύλου με νέο σύστημα καθοδήγησης

Καρκίνος εγκεφάλου: Αυστραλός γιατρός ελπίζει ξανά χάρη στη δική του πρωτοποριακή έρευνα

Ηλιακή καταιγίδα προκαλεί εκθαμβωτικό σέλας

Έφτιαξαν τρισδιάστατη ανακατασκευή τμήματος του εγκεφάλου

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα