ΑΘΗΝΑ
09:50
|
18.05.2024
Το Yahoo News επικαλείται απόρρητο έγγραφο του Κρεμλίνου και σχολιάζεται ανάλογα από έναν Αμερικανό διπλωμάτη και έναν Εσθονό πρώην αρχηγό των μυστικών υπηρεσιών...
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Απόρρητη έκθεση του Κρεμλίνου που επικαλείται το Yahoo News  φέρεται να καταγράφει σχέδιο για την σταδιακή ένωση της Ρωσίας με τη Λευκορωσία ως το 2030.

Το φερόμενο «σχέδιο» ένωσης των δύο χωρών φέρεται πως αφορά ένα εσωτερικό έγγραφο στρατηγικής από το γραφείο του Ρώσου Προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν και αναφέρει στο πώς η Ρωσία θα μπορούσε «να πάρει τον πλήρη έλεγχο της γειτονικής Λευκορωσίας υπό το πρόσχημα της ένωσης των δύο χωρών» με πολιτικά, οικονομικά και στρατιωτικά μέσα.

Δεν αποκλείεται ωστόσο η διαρροή να εντάσσεται σε επιχείρηση αμερικανικού «ψυχολογικού πολέμου» και προπαγάνδας καθώς στο ίδιο ρεπορτάζ συμπεριλαμβάνονται (διόλου τυχαία…) και δηλώσεις του Αμερικανού πρέσβη στον Οργανισμό για την Ασφάλει και τη Συνεργασία στην Ευρώπη Μάικλ Κάρπεντερ, όπου φέρεται να λέει πως «οι στόχοι της Ρωσίας σε σχέση με την Λευκορωσία είναι οι ίδιοι» και πως «στην περίπτωση της Λευκορωσίας αυτό θα γίνει με εξαναγκασμό και όχι με πόλεμο…αλλά στην τελική ο σκοπός είναι ίδιος».

Κατά τις πληροφορίες του  Yahoo News, το έγγραφο εκδόθηκε το φθινόπωρο του 2021 και αναφέρεται στον τελικό σκοπό ενός σχεδίου για την λεγόμενη «Ένωση του Κράτους της Ρωσίας και της Λευκορωσίας» ως το 2030 με εναρμόνιση των νόμων των δύο χωρών, με συντονισμό εξωτερικής και αμυντικής πολιτικής και «εμπορική και οικονομική συνεργασία στη βάση της προτεραιότητας» των ρωσικών συμφερόντων.¨

Στο ίδιο ρεπορτάζ παρατίθενται και οι απόψεις του Ράινερ Σακς, πρώην επικεφαλής των… εσθονικών μυστικών υπηρεσιών πως «και βέβαια η Ρωσία θα πάρει τον έλεγχο της Λευκορωσίας, αλλά το θέμα είναι εάν αυτό θα γίνει με κόστος την ανεξαρτησία της χώρας».

Ο ίδιος εξέφρασε κατάπληξη για το ό,τι τίθεται ως χρονικό όριο το 2030 θεωρώντας πως αυτό θα μπορούσε να γίνει «πιο σύντομα».

Το Yahoo News αναφέρει πως ζήτησε από το Κρεμλίνο να σχολιάσει τις πληροφορίες, που δεν αποκλείεται να εντάσσονται σε ευρύτερο σχέδιο πρόκλησης καχυποψίας και εντάσεων στις στενές σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Μινσκ, τονίζοντας πως το τελευταίο δεν απάντησε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Κυβερνητικός εκπρόσωπος Ιράν: Αδιαφορία από Δύση και Ισραήλ για το Διεθνές Δίκαιο.

Καναδικές Μυστικές Υπηρεσίες: Το TikTok είναι δίαυλος μεταφοράς δεδομένων στην Κίνα

Μητσοτάκης: Το VMRO να αναφέρει τη χώρα μόνο ως Βόρεια Μακεδονία

Ουκρανία: Σε ισχύ ο αμφιλεγόμενος νόμος για την επιστράτευση

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα