Η Ινδία προέτρεψε τα μέλη της G20 να επιδιώξουν τη συναίνεση και την ενότητα για την αντιμετώπιση των πολλαπλών προκλήσεων που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα αντί να εμμείνουν σε «αμφιλεγόμενα ζητήματα».
Η χώρα φιλοξενεί τους υπουργούς Εξωτερικών και τους διοικητές των κεντρικών τραπεζών των συμμετεχόντων στην G20 κρατών.
«Η σημερινή εποχή δεν είναι για πόλεμο. Η δημοκρατία, ο διάλογος και η διπλωματία είναι ο δρόμος προς τα εμπρός», είπε ο Άνουραγκ Τακούρ, υπουργός Πληροφοριών της Ινδίας, σε συνέντευξη Τύπου την Τετάρτη, σύμφωνα με το Reuters.
Νωρίτερα την ίδια μέρα, ο Τακούρ καλωσόρισε τους αντιπροσώπους που έφτασαν στο θερινό καταφύγιο Nandi Hills για την εκδήλωση της G20, η οποία θα διαρκέσει μέχρι το Σάββατο. Αυτή είναι η πρώτη μεγάλη σύνοδος κορυφής της ομάδας των κορυφαίων οικονομικών δυνάμεων που φιλοξενείται από την Ινδία από τότε που αυτή ανέλαβε την εκ περιτροπής προεδρία τον Δεκέμβριο.
«Η παγκόσμια οικονομία αντιμετωπίζει τις παρατεταμένες επιπτώσεις της πανδημίας Covid-19, επισιτιστική και ενεργειακή ανασφάλεια, εκτεταμένο πληθωρισμό, αυξημένη ευπάθεια του χρέους, επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής και γεωπολιτική ένταση», υπογράμμισε ο υπουργός.
Κάλεσε τους αξιωματούχους να ενστερνιστούν «το πνεύμα της πολυμέρειας» για την αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων.
Οι προηγούμενες εκδηλώσεις της G20, οι οποίες φιλοξενήθηκαν από την Ινδονησία, επισκιάστηκαν από την κρίση στην Ουκρανία, καθώς τα μέλη που υποστηρίζουν και εξοπλίζουν το Κίεβο εναντίον της Ρωσίας τις χρησιμοποίησαν για να υποστηρίξουν την ουκρανική υπόθεση και να καταδικάσουν τη Μόσχα.
Η Ινδία είναι μεταξύ των εθνών που έχουν αποστασιοποιηθεί από τη σύγκρουση στην Ουκρανία και δε συμμετέχει στις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, αυξάνοντας αντίθετα κατά πολύ τις αγορές ρωσικών υδρογονανθράκων, επωφελούμενη από το ευρωπαϊκό μποϊκοτάζ στο ρωσικό πετρέλαιο.
Το Reuters επικαλέστηκε ινδικές πηγές που ανέφεραν ότι το Νέο Δελχί δεν επιθυμεί να διατυπωθούν προτάσεις για κυρώσεις κατά τη διάρκεια της συνόδου κορυφής αυτής της εβδομάδας. Τα υπάρχοντα τιμωρητικά μέτρα «είχαν αρνητικό αντίκτυπο στον κόσμο», εξήγησε ένας αξιωματούχος.