ΑΘΗΝΑ
08:10
|
25.04.2024
Ο πρώην υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας και βασικός υπεύθυνος του πολέμου εναντίον των ναρκωτικών στο Μεξικό διατρέχει πλέον κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο μεξικανός πρώην υπουργός Χενάρο Γκαρσία Λούνα, ένας από τους βασικότερους υπευθύνους του λεγόμενου πολέμου κατά των ναρκωτικών στη χώρα του, κρίθηκε ένοχος χθες Τρίτη από την αμερικανική δικαιοσύνη για διαφθορά και συνέργεια στη διακίνηση κοκαΐνης από το Μεξικό στις ΗΠΑ.

Οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς στην περιφέρεια του Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης αποφάνθηκαν ότι ο Χενάρο Γκαρσία Λούνα δέχτηκε δωροδοκίες από το καρτέλ που κάποτε διοικούσε ο Χοακίν «Ελ Τσάπο» Γκουσμάν με αντάλλαγμα προστασία από τη σύλληψη, ασφαλή διέλευση για αποστολές κοκαΐνης και πληροφορίες για επικείμενες επιχειρήσεις επιβολής του νόμου.

Διατρέχει πλέον κίνδυνο να του επιβληθεί ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Ο Γκαρσία Λούνα, 54 ετών, είναι ένας από τους υψηλότερους αξιωματούχους του Μεξικού που έχουν ποτέ κατηγορηθεί για δεσμούς με διακίνηση ναρκωτικών. Ήταν επικεφαλής της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Ερευνών του Μεξικού από το 2001 έως το 2005 και ήταν υπουργός δημόσιας ασφάλειας για έξι χρόνια μέχρι το 2012.

Επίσης, Γκαρσία Λούνα συνεργάστηκε στενά με τις υπηρεσίες καταπολέμησης των ναρκωτικών και πληροφοριών των ΗΠΑ ως μέρος της καταστολής των καρτέλ από τον πρώην πρόεδρο Φελίπε Καλντερόν το διάστημα της προεδρίας του 2006-2012.

Οι δώδεκα ένορκοι του δικαστηρίου του Μπρούκλιν έκριναν πως ο πάλαι ποτέ υπουργός Δημόσιας Ασφάλειας ήταν ένοχο για πέντε κατηγορίες· μεταξύ άλλων, πως δωροδοκήθηκε με εκατομμύρια δολάρια για να προστατεύει το καρτέλ Σιναλόα και ότι ενεχόταν στη διακίνηση 53 τόνων κοκαΐνης από το Μεξικό στις ΗΠΑ την περίοδο από το 2001 ως το 2012.

«Αποδόθηκε δικαιοσύνη», σχολίασε με ικανοποίηση μέσω Twitter ο εκπρόσωπος της μεξικανικής προεδρίας Χεσούς Ραμίρες.

Ο Γκαρσία Λούνα, ο οποίος μετακόμισε στις Ηνωμένες Πολιτείες αφού άφησε τα καθήκοντά του και συνελήφθη στο Τέξας το 2019, είχε δηλώσει αθώος.

Οι δικηγόροι του υποστήριξαν ότι οι εισαγγελείς βασίστηκαν σε ασυνεπείς αφηγήσεις από καταδικασμένους εγκληματίες που τον εμπλέκουν ώστε να εκδικηθούν τον άνδρα που τους συνέλαβε και σε μια προσπάθεια να μειώσουν τις ποινές φυλάκισής τους στις ΗΠΑ.

Μετά τη σύλληψη του Γκαρσία Λούνα, ο Καλντερόν δήλωσε βαθιά σοκαρισμένος και είπε ότι δεν γνώριζε τι φέρεται να έκανε ο πρώην υπουργός Ασφαλείας του.

Προτού γίνει υπουργός, ο Γκαρσία Λούνα, με σπουδές μηχανικού, ήταν από το 2001 ως το 2005 αξιωματικός της αστυνομίας και υπήρξε επικεφαλής υπηρεσίας πληροφοριών που δρα κατά της διαφθοράς και του οργανωμένου εγκλήματος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μετά τις Ευρωεκλογές

Φρεγάτα Ύδρα: Κατάρριψη δύο UAV στον κόλπο του Άντεν

Στον ανακριτή ο πρώην «Σπαρτιάτης» Κωνσταντίνος Φλώρος

Σουηδία: Μασκοφόροι επιτέθηκαν εναντίον αντιφασιστικής εκδήλωσης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα