ΑΘΗΝΑ
19:28
|
04.05.2024
Ο πρόεδρος της RUJ αμφισβήτησε το κατά πόσον η εκτελεστική επιτροπή μπορεί να πάρει τέτοια απόφαση χωρίς συνέδριο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Διεθνής Ομοσπονδία Δημοσιογράφων (IFJ) ανακοίνωσε χθες ότι αναστέλλει την ιδιότητα του μέλους στη ρωσική ένωση.

Η IFJ κατηγόρησε τη Ρωσική Ένωση Δημοσιογράφων (RUJ) ότι ενήργησε «με τρόπο που αντίκειται στις αρχές της Ομοσπονδίας». Ανέφερε ότι η RUJ άνοιξε παραρτήματα στις τέσσερις πρώην ουκρανικές περιφέρειες που ενσωματώθηκαν στη Ρωσία, μετά από δημοψηφίσματα, τον Σεπτέμβριο του 2022. Στη συνέχεια, η RUJ «αρνήθηκε να επανεξετάσει» αυτήν την απόφαση, πρόσθεσε η IFJ.

«Οι ενέργειες της Ρωσικής Ένωσης Δημοσιογράφων για την ίδρυση τεσσάρων παραρτημάτων στα προσαρτημένα ουκρανικά εδάφη κατέστρεψαν σαφώς την αλληλεγγύη και έσπειραν διχασμό μεταξύ των αδελφών συνδικάτων», δήλωσε η πρόεδρος της IFJ, Ντομινίκ Πρανταλί, σχολιάζοντας την απόφαση.

Η δήλωση της IFJ δεν διευκρίνισε πόσα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ομοσπονδίας ενέκριναν την απόφαση.

Η ρωσική ένωση μπορεί τώρα να ασκήσει έφεση κατά της απόφασης στο επόμενο Παγκόσμιο Συνέδριο της IFJ, είπε ο οργανισμός, προσθέτοντας ότι η απόφαση θα εξακολουθεί στο μεταξύ να ισχύει.

Ο επικεφαλής της RUJ, Βλαντίμιρ Σολοβιόφ, επιβεβαίωσε ότι έλαβε τις πληροφορίες σχετικά με την αναστολή της συμμετοχής του συνδικάτου του στην IFJ με επιστολή του γενικού γραμματέα της IFJ, Αντονί Μπελανζέ.

Ο Σολοβιόφ χαρακτήρισε την κίνηση πολιτική και αδικαιολόγητη. Επεσήμανε επίσης το γεγονός ότι η IFJ δεν είχε κανένα πρόβλημα με το να ανοίξει η RUJ παράρτημα στην Κριμαία, η οποία επίσης προσχώρησε στη Ρωσία μετά από δημοψήφισμα το 2014.

Η ρωσική ένωση δεν σκοπεύει να δράσει επί της συγκεκριμένης εξέλιξης προς το παρόν, είπε ο Σολοβιόφ. «Θα σταματήσουμε να πληρώνουμε τεράστιες συνδρομές και δεν θα έχουμε κοινές εκδηλώσεις, αλλά δεν είχαμε καμία για πολύ καιρό ούτως ή άλλως», είπε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax.

Ο Σολοβιόφ αμφισβήτησε επίσης την ικανότητα της Εκτελεστικής Επιτροπής της IFJ να αποβάλει έναν δημοσιογραφικό οργανισμό από τη διεθνή ένωση.

Μόνο ένα Παγκόσμιο Συνέδριο μπορεί να το κάνει αυτό, είπε, προσθέτοντας ότι το επόμενο συνέδριο δεν θα πραγματοποιηθεί μέχρι το 2026. «Θα μπορέσουμε να παρουσιάσουμε τις ενστάσεις μας εκεί», πρόσθεσε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Ανδρουλάκης: Την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα