ΑΘΗΝΑ
09:34
|
19.04.2024
«Όλα τα άλλα εξαρτώνται εξ ολοκλήρου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, από το ποιες αποφάσεις θα πάρουν και ποια πορεία θα ακολουθήσουν».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία θα συνεχίσει να τηρεί τους κεντρικούς ποσοτικούς περιορισμούς που ορίζει η Συνθήκη για τη μείωση των στρατηγικών επιθετικών όπλων (START), καθώς η συμφωνία του 1988 για την κοινοποίηση εκτοξεύσεων βαλλιστικών πυραύλων. «Σε αυτό το στάδιο αυτό αρκεί για τη διατήρηση της στρατηγικής σταθερότητας», δήλωσε σήμερα σε δημοσιογράφους ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Ριάμπκοφ.

Στο φόντο της χθεσινής ανακοίνωσης από τον Βλαντίμιρ Πούτιν για αναστολή της συμμετοχής της Μόσχας στη Συνθήκη, ο υφυπουργός Εξωτερικών διευκρίνισε ότι «όλα τα άλλα εξαρτώνται εξ ολοκλήρου από τις Ηνωμένες Πολιτείες, από το ποιες αποφάσεις θα πάρουν και ποια πορεία θα ακολουθήσουν».

Ο Ριάμπκοφ επεσήμανε ότι η Ρωσία αποφάσισε να αναστείλει τη συνθήκη για δύο σημαντικούς λόγους: την παραμέληση των υποχρεώσεών της Ουάσιγκτον, καθώς και τη συνεχιζόμενη συγκρουσιακή πορεία των ΗΠΑ έναντι της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

«Η Ουκρανία υποδεικνύει την αυξανόμενη εμπλοκή της Ουάσιγκτον ως συμβαλλόμενου μέρους στη σύγκρουση. Μιλάμε για αυτό στους Αμερικανούς άμεσα και ειλικρινά, χθες ενημερώθηκε ο πρέσβης σχετικά. Αυτά τα δύο στοιχεία κατέστησαν αδύνατη τη διατήρηση της συμμετοχής μας στη συνθήκη με τον προηγούμενο τρόπο», τόνισε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών της Ρωσικής Ομοσπονδίας.

Η Κρατική Δούμα σε συνεδρίασή της, σήμερα Τετάρτη, ενέκρινε ομόφωνα νόμο για την αναστολή της συμμετοχής της Ρωσίας στη Συνθήκη για τη μείωση των στρατηγικών επιθετικών όπλων (START, START-3). Σύμφωνα με το σχέδιο νόμου, η όποια απόφαση για την επανέναρξη της συμμετοχής της Ρωσίας στη Συνθήκη θα ληφθεί από τον Πρόεδρο της Ρωσικής Ομοσπονδίας. 

Με ανακοίνωσή του, το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών σημειώνει σημείωσε ότι η απόφαση της Ρωσίας να αναστείλει τη συμμετοχή της στη Συνθήκη START είναι αναστρέψιμη και κάλεσε την Ουάσιγκτον να «επιδείξει πολιτική βούληση, να καταβάλει συνειδητές προσπάθειες για μια γενική αποκλιμάκωση και να δημιουργήσει προϋποθέσεις για την εκ νέου πλήρη λειτουργία της συνθήκης».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Η Μάρω Δουκα υποψήφια με την Νέα Αριστερά στις Ευρωεκλογές

ΣΥΡΙΖΑ: Το απόγευμα, παρουσία Τσίπρα, ανακοινώνεται το ευρωψηφοδέλτιο

Εκρήξεις στο Ιράν: Για ισραηλινή επίθεση κάνουν λόγο οι ΗΠΑ

Πώς τοποθετείται στα διεθνή θέματα η «Εναλλακτική για τη Γερμανία»

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα