ΑΘΗΝΑ
22:22
|
17.05.2024
Οι σοροί του Σανκαρά και 12 συντρόφων του εξετάφησαν το 2015 για τις ανάγκες της δίκης, που κατέληξε το 2022 στην καταδίκη του Μπλεζ Καμπαορέ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Τα πτώματα του πρώην προέδρου της Μπουρκίνα Φάσο Τόμας Σανκάρα και των δώδεκα συντρόφων του, που δολοφονήθηκαν κατά τη διάρκεια πραξικοπήματος στις 15 Οκτωβρίου 1987, θάφτηκαν σήμερα στον τόπο του θανάτου τους στην Ουαγκαντούγκου.

Αρκετοί κυβερνητικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού, Απολινέρ Ζοασίμ Κιελέμ ντε Ταμπελά, εμφανίστηκαν δίπλα στα εκατό περίπου μέλη των οικογενειών.

Η χήρα του Τομά Σανκαρά, Μαριάμ Σανκαρά, και τα δύο παιδιά της, που αποδοκιμάζουν την επιλογή του τόπου του θανάτου του για την ταφή του, απουσίαζαν. Παρόντα ήταν άλλα μέλη της οικογένειας.

Ντυμένα με τη σημαία της χώρας, τα φέρετρα μεταφέρθηκαν στους τάφους τους, πίσω από το άγαλμα του Σανκαρά που είχε στηθεί στον τόπο της δολοφονίας του.

Image


«Είναι μια ιστορική μέρα, μια επίσημη στιγμή», είπε ο δημόσιος ιερέας χθες μετά την ευλογία των σορών. «Τους σκότωσαν, αλλά δεν σκότωσαν το όραμα, δεν έσβησαν την αποστολή», πρόσθεσε. «Είμαστε χαρούμενοι που οι μάρτυρές μας επιτέλους αναπαύονται εν ειρήνη με την κατάλληλη ταφή, γιατί οι ψυχές τους περιπλανιούνται εδώ και οκτώ χρόνια. Οι οικογένειες θα μπορούν να θρηνήσουν», είπε ο εκπρόσωπος των δεκατριών οικογενειών, Τζόζεφ Σάμπα.

Έχοντας αρχικά ταφεί σε νεκροταφείο στα περίχωρα της Ουαγκαντούγκου, οι σοροί του Σανκάρα και των δώδεκα συντρόφων του εξετάφησαν στις 25 Μαΐου 2015 για λόγους δικαστικής διαδικασίας.

Ο Μπενεβέντε Σανκαρά, δικηγόρος της οικογένειας Σανκαρά, με την οποία δεν έχει οικογενειακούς δεσμούς, χαιρέτισε «το κορυφαίο επίτευγμα της αναζήτησης δικαιοσύνης για τον Τομά Σανκαρά και όλα τα θύματα της 15ης Οκτωβρίου 1987».

«Είναι χαρά για όλη τη νεολαία γιατί είναι σαν μια αναγέννηση», είπε ο Στανισλάς Νταμίμπα, πρόεδρος του Συλλόγου ορφανών Σανκαρά, εκατοντάδων εφήβων της Μπουρκίνα Φάσο, που στάλθηκαν για εκπαίδευση στην Κούβα τη δεκαετία του 1980 από τον πρώην πρόεδρο.

Μια «εθνική και διεθνής τελετή φόρου τιμής στα θύματα θα διοργανωθεί στις 15 Οκτωβρίου 2023 για να τιμήσει τη μνήμη τους», δήλωσε η κυβέρνηση.

Μετά τη δολοφονία του Σανκαρά, ο Μπλεζ Καμπαορέ παρέμεινε στην εξουσία μέχρι το 2014. Τον Απρίλιο του 2022, μετά από έξι μήνες δίκης, το στρατιωτικό δικαστήριο της Ουαγκαντούγκου καταδίκασε ερήμην τον Καμπαορέ, ο οποίος ζει στην Ακτή Ελεφαντοστού, σε ισόβια κάθειρξη για το ρόλο του στη δολοφονία του Σανκαρά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πέθανε Ιταλός δημοσιογράφος από το Σύνδρομο των Βαλκανίων

Ξεκινά αύριο το συνέδριο για το υπαρξιακό πρόβλημα της Ελλάδας

ΠΟΥ: Η Γάζα δεν έχει λάβει καμία ιατρική προμήθεια από τις 6 Μαΐου

Εντοπίστηκαν τρία πτώματα ομήρων της Χαμάς

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα