ΑΘΗΝΑ
06:22
|
20.04.2024
«Το ΝΑΤΟ κινήθηκε πιο κοντά στη Ρωσία, παρά το αντίθετο, αυτός δεν είναι ένας ακριβής τρόπος να δούμε τα πράγματα;»
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Στριμωγμένος βρέθηκε ο υφυπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, ναύαρχος Τζον Κίρμπι, στις ερωτήσεις του δημοσιογράφου Ματ Λι από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Associated Press για τις επεκτάσεις του ΝΑΤΟ κοντά στη Ρωσία, κάτι που πυροδότησε τη συγκρουσιακή κατάσταση στην περιοχή.

Απευθυνόμενος στον εκπρόσωπο του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, ο δημοσιογράφος Ματ Λι ρώτησε αρχικά: «Το ΝΑΤΟ κινήθηκε πιο κοντά στη Ρωσία, παρά το αντίθετο, αυτός δεν είναι ένας ακριβής τρόπος να δούμε τα πράγματα;»

«Αυτός είναι ο τρόπος που ο πρόεδρος Πούτιν το βλέπει, σίγουρα όχι ο τρόπος που το βλέπουμε εμείς», απάντησε ειρωνικά ο ναύαρχος Κίρμπι.

Ακάθεκτος ο δημοσιογράφος συνέχισε: «Δεν νομίζετε ότι το ΝΑΤΟ επεκτάθηκε πολύ ανατολικά, κοντά στη Ρωσία;» με τον Τζον Κίρμπι να απαντάει αφηρημένα πως «Το ΝΑΤΟ επεκτάθηκε, και αυτή η επέκταση αποτελεί καλό πράγμα».

Στη συνέχεια, ο Ματ Λι προέβη σε μια αιχμηρή παρατήρηση προς τον κ. Κίρμπι: «Τότε ο λόγος που ο ρωσικός στρατός βρίσκεται στην εξώπορτα του ΝΑΤΟ δεν αποτελεί δικό του λάθος, δεν φταίει ο ρωσικός στρατός που το ΝΑΤΟ κινήθηκε πολύ κοντά στα ανατολικά». Εύλογη η απορία και η παρατήρηση…

«Ναι, αλλά δεν ήταν το ΝΑΤΟ που διέταξε 15 τάγματα πολέμου σε ακτίνα 10 χιλιομέτρων με τα ουκρανικά σύνορα, και σίγουρα δεν ήταν το ΝΑΤΟ που τοποθέτησε ‘μικρούς πράσινους στρατιώτες’ μέσα στην Ουκρανία να αποσταθεροποιήσουν τις ανατολικές πόλεις» απάντησε, πάλι ειρωνικά, ο Τζον Κίρμπι.

Η συζήτηση εντάθηκε όταν ο δημοσιογράφος έκανε την πιο καίρια ερώτηση για την Ουκρανία: «Η Ουκρανία, όμως, δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ, σωστά; Εκτός και αν αυτό άλλαξε πρόσφατα. Άρα ο λόγος που η Ρωσία είναι τόσο κοντά μας είναι λόγω του ΝΑΤΟ;»

«Το ΝΑΤΟ δεν είναι μια αντί-ρωσική συμμαχία, το ΝΑΤΟ είναι μια συμμαχία ασφαλείας», τόνισε ο Τζον Κίρμπι.

Ήταν η σειρά του δημοσιογράφου να απαντήσει με έναν ελαφρύ ειρωνικό τόνο απευθυνόμενος στον Αμερικανό ναύαρχο, λέγοντας ότι «Για 50 χρόνια το ΝΑΤΟ ήταν μια αντί-σοβιετική συμμαχία, οπότε δεν καταλαβαίνετε ή δεν βλέπετε πως οι Ρώσοι το αντιλαμβάνονται ως μια απειλή και το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ συνεχώς επεκτείνεται όλο και πιο ανατολικά στα σύνορά ενώ τα μέρη που λέτε ότι βρίσκονταν στρατεύματά τους στην Ουκρανία και στη Γεωργία δεν ήταν δικά τους;»

«Δεν γνωρίζω τι συμβαίνει στο μυαλό του προέδρου Πούτιν ή των αξιωματούχων του, μετά βίας έχω ένα πτυχίο Ιστορίας από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Φλόριντα, αλλά μπορώ να σας πω ότι το ΝΑΤΟ είναι μια αμυντική συμμαχία και παραμένει μια αμυντική συμμαχία», απάντησε πάλι με ασάφεια ο Τζον Κίρμπι.

Η στιχομυθία, που ακολούθησε κορύφωσε την ένταση μεταξύ των δύο συνομιλητών, καθώς ο δημοσιογράφος στρίμωξε ακόμα περισσότερο τον υφυπουργό Άμυνας: «Ναι, σίγουρα, αλλά το ΝΑΤΟ επεκτάθηκε προς τα ανατολικά, έτσι;».

«Επεκτάθηκε, ναι, αλλά αυτός δεν είναι λόγος για τον οποιονδήποτε να πιστέψει ότι αυτή η επέκταση είναι εχθρική ή απειλητική κίνηση», τόνισε ο Κίρμπι.

«Ναι, αλλά, κινείστε πιο κοντά στη Ρωσία και μετά κατηγορείτε τους Ρώσους ότι βρίσκονται στο ΝΑΤΟ» συνέχισε ο Λι.

«Κατηγορούμε τους Ρώσους για παραβίαση της εδαφικής ακεραιότητας της Ουκρανίας και για αποσταθεροποίηση της ασφάλειας», συνέχισε τη γραμμή του ο ναύαρχος Τζον Κίρμπι.

«Η Ουκρανία όμως δεν είναι στο ΝΑΤΟ», έκλεισε τη συζήτηση ο δημοσιογράφος, καθώς και άλλοι παρευρισκόμενοι πήραν τον λόγο για το ζήτημα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στο Ντονιέτσκ βρέθηκε νεκρός ο Ράσελ Μπέντλεϊ

Άδεια για την ιδιωτική σχολή ιατρικής στην Αθήνα από την Επιτροπή Ανταγωνισμού

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα