ΑΘΗΝΑ
15:25
|
04.05.2024
Ο παρουσιαστής παύθηκε στις αρχές Ιανουαρίου, αφού το κανάλι έλαβε γνώση της πιθανής αθέμιτης πρακτικής του.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο γαλλικός ραδιοτηλεοπτικός σταθμός BFMTV απέλυσε έναν τηλεπαρουσιαστή μετά από έρευνα για εικαζόμενη εξωτερική ανάμειξη στη δουλειά του, μετέδωσε το AFP την Πέμπτη, επικαλούμενο ένα εσωτερικό email του ραδιοτηλεοπτικού σταθμού που είδε.

Διαπιστώθηκε ότι ο εν λόγω παρουσιαστής, Ραχίντ Μπαρκί, δεν ακολούθησε τη δέουσα διαδικασία σύνταξης για πολλές ειδήσεις που μεταδόθηκαν μεταξύ 2021 και 2022, σύμφωνα με όσα αναφέρεται πως σημειώνονται στο μέιλ.

Οι επίμαχες ειδήσεις περιλάμβαναν ψευδείς πληροφορίες για διάφορα θέματα, που κυμαίνονταν από τους «Ρώσους ολιγάρχες» μέχρι την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και τη Δυτική Σαχάρα.

Ο παρουσιαστής παύθηκε στις αρχές Ιανουαρίου, αφού το κανάλι έλαβε γνώση της πιθανής αθέμιτης πρακτικής του. Η υπόθεση ήρθε στη δημοσιότητα αυτόν τον μήνα, όταν μια κοινοπραξία δημοσιογράφων με επικεφαλής τον γαλλικό μη κερδοσκοπικό οργανισμό Forbidden Stories κυκλοφόρησε μια έρευνα για μια μυστική ισραηλινή ομάδα εργολάβων, με την ονομασία «Ομάδα Χόρχε» (“Team Jorge”), η οποία είχε ειδικευτεί σε διάφορες κακόβουλες διαδικτυακές δραστηριότητες για να χειραγωγεί αποτελέσματα εκλογών σε όλο τον κόσμο.

Η ομάδα, που διευθύνεται από τον Ταλ Χάναν, έναν 50χρονο πρώην πράκτορα των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, διαχειριζόταν ένα τεράστιο δίκτυο ψεύτικων προφίλ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που χρησιμοποιούσε για να επηρεάσει την κοινή γνώμη σε διάφορες χώρες.

Σημειώνεται ότι κατά τα λεγόμενα του ίδιου του Χάναν η «ομάδα Χόρχε» έχει και «μια ομάδα στην Ελλάδα».

Η ομάδα φέρεται επίσης να χρησιμοποίησε νόμιμα ειδησεογραφικά μέσα για να φυτέψει τις πληροφορίες που χρειαζόταν για τις δραστηριότητές της, με τον Μπαρκί να εντοπίζεται μεταξύ των παρουσιαστών μέσω των οποίων είχε «φυτευτεί» παραπληροφόρηση.

Η έρευνα της Forbidden Stories ανέφερε ότι η ομάδα είχε φυτέψει στο BFMTV αναφορές σχετικά με τον αντίκτυπο των κυρώσεων κατά της Ρωσίας στη βιομηχανία γιοτ στο Μονακό.

Ο παρουσιαστής παραδέχτηκε ότι έλαβε πληροφορίες από σκιώδεις ανώνυμες πηγές, αλλά αρνήθηκε τη σκόπιμη διάδοση ψευδών ειδήσεων από την πλευρά του.

Μιλώντας στο Politico μετά την ολοκλήρωση της έρευνας, ο Μπαρκί αναγνώρισε ότι «χρησιμοποίησε πληροφορίες… που έλαβε από πηγές» και ότι «δεν ακολουθήθηκε απαραίτητα η συνήθης διαδικασία σύνταξης».

«Ήταν όλα αληθινά και επαληθευμένα. Κάνω τη δουλειά μου… Δεν αποκλείω τίποτα, ίσως με ξεγέλασαν. Δεν ένιωθα ότι ήμουν ή ότι συμμετείχα σε μια επιχείρηση που δεν ξέρω τι, ειδάλλως δεν θα το έκανα», δήλωσε ο δημοσιογράφος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανδρουλάκης: Την ελπίδα την φτιάχνουμε με τα υλικά που εμείς επιλέγουμε

Ιαπωνία: Απογοήτευση για τα σχόλια του Τζο Μπάιντεν περί ξενοφοβικών ασιατικών κρατών

Μπορέλ: Οι ΗΠΑ χάνουν την ηγεμονική θέση τους έναντι της Κίνας

2 στους 5 Αμερικανούς ψηφοφόρους πιστεύουν ότι ένας δεύτερος εμφύλιος είναι πιθανός

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα