Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαγόρευσε στο προσωπικό να χρησιμοποιεί την κινεζική εφαρμογή κοινωνικών μέσων δικτύωσης TikTok για λόγους ασφαλείας, στο τελευταίο παράδειγμα αυξανόμενων εντάσεων μεταξύ Πεκίνου και Δύσης.
Ανώτερος αξιωματούχος, ανέφερε στο POLITICO ότι σήμερα, Πέμπτη, το πρωί δόθηκε εντολή σε όλο το προσωπικό να αφαιρέσει το TikTok από τις επίσημες συσκευές του, αλλά και από τα προσωπικά του τηλέφωνα αν έχει εκεί εγκατεστημένες εφαρμογές που σχετίζονται με την εργασία του.
Εναλλακτικά, τα μέλη του προσωπικού μπορούν να διαγράψουν εφαρμογές που σχετίζονται με την εργασία από τα προσωπικά τους τηλέφωνα, εάν επιμένουν να διατηρήσουν το TikTok.
«Για να προστατεύσει τα δεδομένα της Επιτροπής και να αυξήσει την κυβερνοασφάλειά της, το εταιρικό διοικητικό συμβούλιο αποφάσισε να αποκλείσει την εφαρμογή TikTok από εταιρικές και προσωπικές συσκευές που είναι εγγεγραμμένες στην υπηρεσία φορητών συσκευών της Επιτροπής», ανέφερε email που στάλθηκε στο προσωπικό.
«Από τις 15 Μαρτίου, οι συσκευές με εγκατεστημένη την εφαρμογή θα θεωρούνται μη συμβατές με το εταιρικό περιβάλλον», προστίθεται στο μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.
Θεωρείται πιθανό πως και τα υπόλοιπα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, συμπεριλαμβανομένου Κοινοβουλίου, θα ακολουθήσουν την απαγόρευση της κινεζικής εφαρμογής, αν και μπορεί να χρειαστεί πολύ περισσότερος χρόνος ώστε να μπορέσει, ειδικά το Κοινοβούλιο, να εφαρμόσει μια τέτοια πολιτική.
Σε μια δήλωση στο POLITICO, το TikTok χαρακτήρισε την απόφαση «λανθασμένη». «Είμαστε απογοητευμένοι με αυτή την απόφαση, η οποία πιστεύουμε ότι είναι λανθασμένη και βασίζεται σε θεμελιώδεις παρανοήσεις», δήλωσε στο POLITICO εκπρόσωπος του TikTok. «Επικοινωνήσαμε με την Επιτροπή για να ξεκαθαρίσουμε την κατάσταση και να εξηγήσουμε πώς προστατεύουμε τα δεδομένα των 125 εκατομμυρίων χρηστών μας σε ολόκληρη την Ε.Ε.», πρόσθεσε.
Οι ΗΠΑ – όπου το TikTok αντιμετωπίζει συνεχείς πιέσεις – αποφάσισαν τον περασμένο Δεκέμβριο να απαγορεύσουν την εφαρμογή για όλες τις ομοσπονδιακές κυβερνητικές συσκευές, λόγω φόβων για πιθανή κατασκοπεία από την Κίνα, όπου εδρεύει η μητρική εταιρεία του TikTok, ByteDance. Αρκετά κράτη την περασμένη εβδομάδα εφάρμοσαν επίσης τους δικούς τους περιορισμούς, ενώ ο Διευθύνων Σύμβουλος της TikTok, Σου Ζι Τσιού, αναμένεται να καταθέσει για πρώτη φορά ενώπιον του αμερικανικού Κογκρέσου στις 23 Μαρτίου σχετικά με πιθανούς κινδύνους για την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ.
Σε όλη την ΕΕ, ο κυβερνητικός έλεγχος του TikTok, το οποίο χρησιμοποιείται ευρέως από περίπου 125 εκατομμύρια Ευρωπαίους, έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, ωστόσο, εκτός από τις δημόσιες αρχές στην Ολλανδία από τις οποίες ζητήθηκε να αναστείλουν τη χρήση της εφαρμογής, οι περισσότερες χώρες της ΕΕ και οι Βρυξέλλες μέχρι τώρα απέφευγαν να απαγορεύσουν τη χρήση του TikTok.
Τον περασμένο Αύγουστο, το βρετανικό κοινοβούλιο έκλεισε τον λογαριασμό του στο TikTok, όταν βουλευτές εξέφρασαν ανησυχίες σχετικά με την ασφάλεια των δεδομένων, ενώ ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν τον Δεκέμβριο χαρακτήρισε την εφαρμογή «παραπλανητικά αθώα» και αιτία «πραγματικού εθισμού» μεταξύ των χρηστών, καθώς και πηγή ρωσικής παραπληροφόρησης.
Το TikTok διερευνάται επίσης από την κορυφαία ευρωπαϊκή αρχή προστασίας δεδομένων στην Ιρλανδία για πιθανές παράνομες διαβιβάσεις δεδομένων Ευρωπαίων πολιτών στην Κίνα βάσει του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων (GDPR) της ΕΕ.
Η TikTok παραδέχτηκε στις αρχές Νοεμβρίου ότι ορισμένοι από τους υπαλλήλους της που εδρεύουν στην Κίνα μπορούσαν να έχουν πρόσβαση σε δεδομένα ευρωπαϊκών χρηστών του TikTok. Σε μια προσπάθεια να κατευνάσει τους φόβους, η εταιρεία ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι εξετάζει τη διατήρηση των πληροφοριών των Ευρωπαίων χρηστών σε τρία κέντρα δεδομένων στην Ευρώπη.
Με πληροφορίες από POLITICO