ΑΘΗΝΑ
05:34
|
28.04.2024
Στο επίκεντρο, βρίσκονται τα περίφημα Ανθρωπάκια του, τα οποία αρχίζει να δημιουργεί το 1967, στα πρώτα χρόνια της Δικτατορίας.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Μεγάλη έκθεση για τον Γιάννη Γαΐτη (1923-1984), με αφορμή τον ένα αιώνα από την γέννηση του μεγάλου ζωγράφου φιλοξενεί το Ίδρυμα Θεοχαράκη (Βασιλίσσης Σοφίας 9 &, Μέρλιν 1, Αθήνα 106 71).

Η έκθεση έχει τίτλο «Γιάννης Γαΐτης. Η ουσία του απρόσωπου» και θα διαρκέσει ως τις 15 Μαΐου. Περιλαμβάνει πάνω από 100 αντιπροσωπευτικά έργα από όλες τις περιόδους της καλλιτεχνικής του διαδρομής, από το 1944 και την περίφημη Αυτοπροσωπογραφία του, μέχρι το θάνατό του το 1984.

Στο επίκεντρο, βρίσκονται τα περίφημα Ανθρωπάκια του, τα οποία αρχίζει να δημιουργεί το 1967, στα πρώτα χρόνια της Δικτατορίας. Έγιναν στη συνέχεια το σήμα κατατεθέν του έργου του, προσφέροντάς του παγκόσμια αναγνώριση. Εκφράζουν την αποστροφή του δημιουργού τους για την απολυταρχία και την αγάπη του για τον άνθρωπο. Αποτυπώνουν τον ανώνυμο άνθρωπο των μεγάλων πόλεων που παρακολουθεί αμέτοχος τα τεκταινόμενα.

 Μετά τις σπουδές του στην ΑΣΚΤ, με δάσκαλο τον Κωνσταντίνο Παρθένη, ο Γιάννης Γαΐτης φεύγει για το Παρίσι, σε ηλικία 31 ετών. Εκεί έρχεται σε επαφή και δέχεται επιρροές από πολλά σημαντικά εικαστικά κινήματα της εποχής, όπως ο σουρεαλισμός, ο κυβισμός και η Pop Art. Τα επόμενα χρόνια θα εκθέσει σε πολλές χώρες της Ευρώπης και του υπόλοιπου κόσμου. Στα 40 χρόνια της δημιουργικής του πορείας θα πάρει μέρος σε 100 ατομικές και 200 ομαδικές εκθέσεις. Μετά την πτώση της Δικτατορίας, ο καλλιτέχνης επέστρεψε και έμεινε μόνιμα στην Ελλάδα, μέχρι το θάνατό του.\

Τα έργα της αναδρομικής έκθεσης στο Ίδρυμα Θεοχαράκη προέρχονται από την Εθνική Πινακοθήκη, τη Συλλογή Έργων Τέχνης της Alpha Bank, το Μουσείο Νεοελληνικής Τέχνης Δήμου Ρόδου, το Μουσείο Βορρέ, το Ευρωπαϊκό Πολιτιστικό Κέντρο Δελφών, το Ίδρυμα Αντώνιος Ε. Κομνηνός, την Τράπεζα Πειραιώς, την Εθνική Τράπεζα και από τους συλλέκτες κ. Ειρήνη Παναγοπούλου, κ. Φίλιππο Τσαγκρίδη, κ. Σπήλιο Μανιά, κ. Άννα Ροκοφύλλου, κ. Μαίρη Γαΐτη-Βορρέ, κ. Φραγκίσκο Γαΐτη, κ. Ηλέκτρα Βασιλείου, κ. Ελένη Παπακωνσταντίνου καθώς και εκείνους που επιθυμούν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους.

Επιμέλεια έκθεσης: Τάκης Μαυρωτάς

Ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Κυριακή 10:00-18:00, Πέμπτη 10:00-20:00

Εισιτήριο: 8€, 5€

Κλείστε το εισιτήριό σας εδώ

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Μια ταινία γυρισμένη στο διάστημα

Πασχαλινή έκθεση στο Βυζαντινό και Χριστιανικό Μουσείο

Disiecta Membra #10: Ας μιλήσουμε για κβαντική βαρύτητα

Ουκρανία: Σύλληψη και προφυλάκιση Μητροπολίτη για συνεργασία με τις ρωσικές αρχές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα