ΑΘΗΝΑ
23:43
|
28.09.2024
Η ρωσική υπηρεσία καταπολέμησης του ξεπλύματος μαύρου χρήματος επέκρινε την απόφαση της FATF ως αβάσιμη και αντιβαίνουσα τους στόχους του οργανισμού.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF) ανέστειλε σήμερα τη συμμετοχή της Ρωσίας, υποστηρίζοντας ότι οι ενέργειες της Μόσχας στην Ουκρανία έρχονται σε αντίθεση με τις αρχές του οργανισμού. Η υπηρεσία, που έχει την έδρα της στο Παρίσι, σημείωσε, ωστόσο, ότι αναμένει από τη Μόσχα να συνεχίσει να «εφαρμόζει τα πρότυπα της FATF».

«Οι ενέργειες της Ρωσικής Ομοσπονδίας αντιβαίνουν απαράδεκτα στις βασικές αρχές της FATF που στοχεύουν στην προώθηση της ασφάλειας, της ασφάλειας και της ακεραιότητας του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος. Αποτελούν επίσης κατάφωρη παραβίαση της δέσμευσης για διεθνή συνεργασία και αμοιβαίο σεβασμό… Λαμβάνοντας υπόψη τα παραπάνω, η FATF αποφάσισε να αναστείλει την ένταξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας», ανέφερε η υπηρεσία σε δήλωση στην ιστοσελίδα της.

Η FATF είναι ένας παγκόσμιος διακυβερνητικός οργανισμός που επιδιώκει να καταπολεμήσει το ξέπλυμα χρήματος, το οικονομικό έγκλημα και τη χρηματοδότηση της τρομοκρατίας. Σύμφωνα με αναλυτές, η αναστολή από τη FATF μπορεί να επηρεάσει την οικονομική εικόνα μιας χώρας, καθώς αποθαρρύνει τις ξένες επενδύσεις σηματοδοτώντας προβλήματα στο κράτος δικαίου και μπορεί να οδηγήσει σε υποβάθμιση της επενδυτικής αξιολόγησης μιας χώρας. Η Ρωσία είναι μέλος της FATF από το 2003.

Ο εγχώριος επόπτης της Ρωσίας, η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Οικονομικής Παρακολούθησης (Rosfinmonitoring), επέκρινε την απόφαση της FATF, χαρακτηρίζοντας την κίνηση αβάσιμη και πολιτική.

«Η απόφαση είναι αβάσιμη, δεν βασίζεται σε καθιερωμένες διαδικασίες και υπερβαίνει την εντολή αυτού του οργανισμού. Πιστεύουμε ότι η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με τους στόχους της FATF για την προστασία των χρηματοπιστωτικών συστημάτων και της οικονομίας στο σύνολό της από τις απειλές νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, χρηματοδότησης της τρομοκρατίας και διάδοσης όπλων μαζικής καταστροφής, καθώς και με την τεχνική φύση της ομάδας», δήλωσε η Rosfinmonitoring σε δήλωση. Σημείωσε επίσης ότι η αναστολή από τη FATF δεν συνεπάγεται περιορισμούς για τα ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ισραηλινός βομβαρδισμός ξεκλήρισε οικογένεια στον Λίβανο-Αυξάνεται η δημοτικότητα του Νετανιάχου

Δημοσκόπηση θέλει τη δημοτικότητα του Νετανιάχου να αυξάνεται στο Ισραήλ, που συνεχίζει να χτυπά τον Λίβανο, ξεκληρίζοντας μια οικογένεια σε ένα από τα χτυπήματά του.
ΣΥΝΑΦΗ

Ενοποίηση των ενεργειακών συστημάτων Ρωσίας, Ιράν και Αζερμπαϊτζάν

Πιθανές προκλήσεις του ΝΑΤΟ στη Βαλτική: Μια ανάλυση των επερχόμενων ασκήσεων

Επίσημα νεκρός ο ηγέτης της Χεζμπολάχ-Ποιος ήταν ο Χασάν Νασράλα (upd)

Δηλώσεις Αλί Χαμενεΐ σχετικά με τις πρόσφατες ισραηλινές επιθέσεις στον Λίβανο

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα