ΑΘΗΝΑ
10:25
|
25.04.2024
Όταν κλήθηκε να εξηγήσει γιατί δε μιλά πλέον στον Πρόεδρο Πούτιν είπε: «Δεν είναι ο ίδιος άνθρωπος. Δεν υπάρχει κανείς εκεί πέρα για να μιλήσει».
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Δεν πρόκειται να συμμετάσχει σε άμεσες συνομιλίες με το Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν, ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι σε περίπτωση μεσολάβησης της Τουρκίας. Αυτό τόνισε μεταξύ άλλων σήμερα το απόγευμα στο πλαίσιο μεγάλης συνέντευξης Τύπου που έδωσε στο Κίεβο σε Ουκρανούς και ξένους δημοσιογράφους με αφορμή την πρώτη επέτειο από την έναρξη του πολέμου στην χώρα του.

«Ο Ερντογάν ξέρει την άποψή μου. Το συζητήσαμε πριν τον πόλεμο. Του είπα να φέρει τον Πούτιν στο τραπέζι για διαπραγματεύσεις. «Μπορούμε σε παρακαλώ να το κάνουμε; Πρέπει να αποτρέψουμε έναν πόλεμο ευρείας κλίμακας». Όμως (ο Ερντογάν) δεν μπορούσε να το κάνει. Όχι μόνον αυτός, είναι ισχυρός, αλλά δεν μπόρεσε να το κάνει. Και τώρα νομίζει πως είναι; Τώρα, εμείς δεν μπορούμε» είπε ο Ζελένσκι.

Όταν κλήθηκε να εξηγήσει γιατί δε μιλά πλέον στον Πρόεδρο Πούτιν είπε: «Δεν είναι ο ίδιος άνθρωπος. Δεν υπάρχει κανείς εκεί πέρα για να μιλήσει κανείς».

Αντίθετα, εξαπόλυσε μία «επίθεση φιλίας» σε χώρες της Λατινικής Αμερικής, της Αφρικής και της Ασίας που δεν πειθαρχούν στα προστάγματα των ΗΠΑ για αντιρωσικές κυρώσεις λέγοντας πως θέλει χώρες από τη Λατινική Αμερική και την Αφρική, καθώς και την Κίνα και την Ινδία, να συμμετάσχουν στο «ειρηνευτικό σχέδιο» που προτείνει για τον τερματισμό του πολέμου.

«Πρόθυμος» για «συνεργασία» με την Κίνα

Δεν φάνηκε να σχολιάζει συγκεκριμένα το σχέδιο 12 σημείων που παρουσίασε σήμερα η Κίνα και ζητά την παύση των εχθροπραξιών και την επανέναρξη ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Μόσχας και Κιέβου. Το σχέδιο της Κίνας προτείνει επίσης σε όλα τα μέρη να υποστηρίξουν τις δύο εμπόλεμες χώρες προς την κατεύθυνση του άμεσου διαλόγου «το συντομότερο δυνατόν»  ώστε να αποκλιμακωθεί σταδιακά η κατάσταση και να επιτραπεί μία συνολική εκεχειρία.

Ο Ζελένσκι είπε πως είναι ανοιχτός στο να εξετάσει μέρη του σινικού ειρηνευτικού σχεδίου 12 σημείων για τον τερματισμό του πολέμου και πως είναι πρόθυμος να συνεργαστεί με την Κίνα «εάν μπορούν να σεβαστούν το διεθνές δίκαιο και την εδαφική ακεραιότητα.

Και τόνισε:

«Πιστεύω πως θα ήταν σωστό εάν υπάρχουν σκέψεις που είναι συμβατές με το διεθνές δίκαιο, την εδαφική ακεραιότητα και ορισμένα θέματα ασφαλείας. Πιστεύω πως πρέπει να το χρησιμοποιήσουμε με την καλή έννοια της λέξης και να συνεργαστούμε με την Κίνα σε αυτό. Γιατί όχι; Το καθήκον μας είναι να κινητοποιήσουμε τους πάντες για να απομονώσουμε κάποιον».Πεποίθηση περί νίκης

Ο Ζελένσκι πάντως, σε επόμενο σημείο αναφέρθηκε στην πρόσφατη επίσκεψη του Αμερικανού ομολόγου του, Τζο Μπάιντεν, στο Κίεβο λέγοντας πως έδειξε πως «έχει πίστη στην νίκη της Ουκρανίας». Προέβλεψε δε η χώρα του μπορεί να νικήσει σε αυτόν τον πόλεμο «εάν μείνουμε ενωμένοι σαν γροθιά και παλέψουμε για μία νίκη». Και πρόσθεσε:

«Η νίκη είναι αναπόφευκτη. Είμαι βέβαιος για τη νίκη. Έχουμε τα πάντα για να την πετύχουμε. Έχουμε κίνητρο, βεβαιότητα, φίλους, διπλωματία».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Τοκάγιεφ για τους «εχθρούς του Καζακστάν»

Αποδοκιμασία του Μάικ Τζόνσον στο Κολούμπια

Καλέσματα από Εργατικό Κέντρο Αθήνας, ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ για την απεργία της Πρωτομαγιάς

Διώξεις σε 18 «ανθρώπους» του Τραμπ για απόπειρα αλλοίωσης των εκλογικών αποτελεσμάτων του 2020

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα