ΑΘΗΝΑ
18:42
|
19.04.2024
«Θυμίζω στον Κάλβο ότι ο λαός της Βολιβίας δεν έχει ιδιοκτήτες, δεν έχει αφεντικά», δήλωσε η Μαρία-Νέλα Πράντα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η υπουργός Βολιβιανής Προεδρίας, Μαρία Νέλα Πράντα, δήλωσε χθες ότι δεν μπορεί να υπάρξει αμνήστευση για όσους εγκλημάτησαν κατά τη διάρκεια του υποστηριζόμενου από τις ΗΠΑ πραξικοπήματος εναντίον του προέδρου Έβο Μοράλες το 2019.

«Θέλω να δηλώσω ξεκάθαρα και σταθερά ότι δεν θα υπάρξει αμνηστία. Στη Βολιβία δεν υπάρχουν πολιτικοί κρατούμενοι. Ο λαός γνωρίζει ποιοι είναι οι δράστες των εγκλημάτων κατά της δημοκρατίας», είπε.

Την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Πολιτικής Επιτροπής Υπέρ της Σάντα Κρουζ, Ρομούλο Κάλβο, δήλωσε ότι ο πρόεδρος της Βολιβίας, Λουίς Άρσε, έχει προθεσμία έως τις 25 Φεβρουαρίου για να δώσει αμνηστία στους «πολιτικούς» κρατούμενους, συμπεριλαμβανομένου του κυβερνήτη της Σάντα Κρουζ, Φερνάντο Καμάτσο, ο οποίος συνελήφθη για υποστήριξη του πραξικοπήματος του 2019 και δωροδοκία στρατιωτικών και αστυνομικών.

Ο Κάλβο απείλησε επίσης τον Άρσε ότι θα κινήσει διαδικασία ανάκλησης, εάν ο Βολιβιανός Πρόεδρος δεν συμμορφωθεί με το αίτημα, που υποστηρίχθηκε από ορισμένους Βολιβιανούς με συγκεντρώσεις στις 25 Ιανουαρίου.

«Ο Κάλβο πρέπει να σταματήσει να χρησιμοποιεί τέτοιες πολιτικές ομιλίες για να καμουφλάρει τις πραξικοπηματικές προθέσεις του, που επιδιώκουν την αποσταθεροποίηση της δημοκρατίας. Πρέπει να αποδεχτεί τη λαϊκή ψήφο και τη νομιμότητα της κυβέρνησής μας, που ανταποκρίνεται στα συμφέροντα του λαού και όχι στα συμφέροντα των πολιτικών ελίτ», δήλωσε η Πράντα.

Δήλωσε ότι μια αμνήστευση θα ήταν αντίθετη προς όσα εισηγήθηκε η Διεπιστημονική Ομάδα Ανεξάρτητων Εμπειρογνωμόνων (GIEI).

Προς επίρρωση της θέσης της, η Πράντα αναφέρθηκε και στα πιο πρόσφατα γεγονότα του περασμένου φθινοπώρου.

«Μεταξύ Οκτωβρίου και Νοεμβρίου 2022, οι δράστες του πραξικοπήματος του 2019 προώθησαν το κάψιμο, τη λεηλασία και την καταστροφή περίπου 30 δημόσιων κτιρίων, συμπεριλαμβανομένου του Γραφείου του Εισαγγελέα και της Αστυνομίας», είπε.

«Θυμίζω στον Κάλβο ότι ο λαός της Βολιβίας δεν έχει ιδιοκτήτες, δεν έχει αφεντικά. Οι πολίτες μας είναι αρκετά ενωμένοι και οργανωμένοι για να υπερασπιστούν τη δημοκρατία τους, η οποία μας έχει κοστίσει τόσο πολύ πένθος και πόνο», τόνισε.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Στόλτενμπεργκ: Το ΝΑΤΟ θα προσφέρει νέα συστήματα αεράμυνας στην Ουκρανία

Νέος γύρος κυρώσεων από ΗΠΑ σε Εβραίους εξτρεμιστές εποίκους

Τέμπη: Απορρίφθηκε η προσφυγή Αγοραστού- Θα απολογηθεί στον εφέτη ανακριτή

Φονική εισβολή του ισραηλινού στρατού στο Νουρ Σαμς της Δυτικής Όχθης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα