ΑΘΗΝΑ
00:15
|
03.05.2024
«Ανεύθυνη» κίνηση η αναστολή της συνθήκης New START, αλλά οι ΗΠΑ είναι έτοιμες για νέες συνομιλίες για το ζήτημα, αν είναι έτοιμη και η Μόσχα.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι Ηνωμένες Πολιτείες θεωρούν την αναστολή της συνθήκης New START, ανεύθυνη κίνηση αλλά είναι έτοιμες να ξεκινήσουν νέες συνομιλίες για το ζήτημα, δήλωσε σε συνέντευξή της στο ρωσικό πρακτορείο TASS, η υφυπουργός Εξωτερικών την ΗΠΑ, Βικτόρια Νούλαντ.

«Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε αύριο, εάν η Ρωσική Ομοσπονδία είναι έτοιμη. Και είμαστε επίσης έτοιμοι να επιτρέψουμε επιθεωρήσεις», απάντησε η Αμερικανίδα διπλωμάτης σε ερώτηση για το εάν η Ουάσιγκτον είναι έτοιμη να επιστρέψει στις συνομιλίες για τη συνθήκη χωρίς κατηγορίες και προϋποθέσεις, ενώ δήλωσε για ακόμα μια φορά πως οι ΗΠΑ θεωρούν την αναστολή της συνθήκης, ανεύθυνη κίνηση. «Οι ΗΠΑ και η Μόσχα έχουν ευθύνες απέναντι στον κόσμο, να διατηρήσουν το πυρηνικό οπλοστάσιο ασφαλές και θα πρέπει να ανταποκριθούμε», τόνισε χαρακτηριστικά.

Ερωτώμενη για το ζήτημα της δολιοφθοράς στους αγωγούς Nord Stream, και τις πληροφορίες για εμπλοκή των ΗΠΑ η κ. Νούλαντ σημείωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα από τις ευρωπαϊκές χώρες που συμμετέχουν στο έργο. «Θα μάθουμε όταν ολοκληρωθεί αυτή η έρευνα, αλλά θέλω να πω οριστικά εδώ, ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν είχαν καμία σχέση με την έκρηξη. Καμμία», τόνισε, προσθέτοντας ότι το εάν η Μόσχα πρέπει να συμμετέχει στις έρευνες αφορά τις χώρες από τις οποίες περνούν οι Nord Stream.

Σχετικά με την προμήθεια ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Ευρώπη, η κ. Νούλαντ τόνισε πως η ΗΠΑ στηρίζουν την Ευρώπη στην υποκατάσταση των ενεργειακών πηγών τους. «Αυτό που κάνουμε με την Ευρώπη και πάει πολύ καλά είναι να την βοηθήσουμε να υποκαταστήσει το ρωσικό πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Και όπως βλέπετε, όχι μόνο επιβίωσαν τον χειμώνα, αλλά βλέπουν επίσης μείωση του πληθωρισμού», ανέφερε, τονίζοντας ότι η Μόσχα «θυσίασε όλα τα έσοδα» που αποκόμιζε από το πετρέλαιο και το φυσικό αέριό της στην Ευρώπη.

Ειρηνευτικές συνομιλίες μόνο με βάση τα 10 σημεία του Ζελένσκι

Όσο αφορά την κατάσταση στην Ουκρανία, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν τις συνομιλίες για την Ουκρανία μόνο με βάση την «φόρμουλα ειρήνης» 10 σημείων που πρότεινε ο Ουκρανός πρόεδρος Βλαντιμίρ Ζελένσκι, δήλωσε η Αμερικανίδα διπλωμάτης.

«Η ουκρανική πλευρά υπέβαλε μια ειρηνευτική πρόταση δέκα σημείων. Δεν υπήρξε καμία απάντηση από τη ρωσική πλευρά. Εάν ξεκινούσαν ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με βάση τη φόρμουλα “δίκαιης ειρήνης” που έχουν προτείνει οι Ουκρανοί, προφανώς θα τις υποστηρίζαμε», απάντησε σε ερώτηση εάν οι ΗΠΑ ήταν έτοιμες για συνομιλίες για την Ουκρανία, ενώ αρνήθηκε να σχολιάσει τη θέση της Μόσχας ότι όποιες διαπραγματεύσεις είναι δυνατές μόνο εάν οι ΗΠΑ σταματήσουν τις προμήθειες όπλων και το Κίεβο σταματήσει να βομβαρδίζει ρωσικές πόλεις.

«Αυτό που λέμε και αυτό που είπε ξανά ο Πρόεδρος Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Πολωνία, είναι ότι εάν η Ρωσία σταματήσει να πολεμά, ο πόλεμος τελειώνει. Εάν η Ουκρανία σταματήσει να πολεμά, η Ουκρανία τελειώνει», είπε προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να σταματήσουν τις προμήθειες όπλων στην Ουκρανία.

«Όσο η Ουκρανία παλεύει για την επιβίωσή της ενάντια στις επιθέσεις της Ρωσίας, θα υποστηρίξουμε την ικανότητα της να υπερασπιστεί τον εαυτό της και να αποκαταστήσει την κυριαρχία, την ελευθερία και την εδαφική της ακεραιότητα», είπε.

Μιλώντας μακροπρόθεσμα η κ. Νούλαντ τόνισε πως οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι οι υγιείς σχέσεις μεταξύ Μόσχας και Ουάσιγκτον μπορούν να αποκατασταθούν μετά το τέλος της ουκρανικής σύγκρουσης. «Όλα αυτά θα μπορούσαν να σταματήσουν αύριο, αν το διέταζε ο Πούτιν», είπε. «Θα μπορέσουμε να αποκαταστήσουμε τους υγιείς εμπορικούς μας δεσμούς, αλλά αυτή δεν είναι η επιλογή που κάνει ο πρόεδρός σας», είπε στην δημοσιογράφο του πρακτορείου TASS.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πήρε ψήφο εμπιστοσύνης ο νέος πρωθυπουργός της Σερβίας

Να αποσυρθεί το νομοσχέδιο περί «ξένης επιρροής» στη Γεωργία ζητά Αρμοστής του ΟΗΕ

Το Σάο Τομέ και Πρίνσιπε ζητά επανορθώσεις για ηθική βλάβη από την Πορτογαλία

Κάρλα Μπρούνι: Κατέθεσε επί ώρες ως ύποπτη σε έρευνα που συνδέεται με τον Σαρκοζί 

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα