Στις αρχές του μήνα ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Τζο Μπάιντεν, εκφώνησε την καθιερωμένη ετήσια ομιλία για την κατάσταση του έθνους. Λίγες ώρες πριν από την ομιλία το ινστιτούτο Ipsos έδωσε στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα δημοσκόπησης για τη δημοτικότητα του Αμερικανού προέδρου. Σύμφωνα με τα ευρήματα της έρευνας, το 41% των Αμερικανών επιδοκιμάζει το έργο του προέδρου Μπάιντεν, ενώ το 65% των ερωτηθέντων εξέφρασε την πεποίθηση ότι η χώρα βαδίζει σε λάθος δρόμο.
Το χαμηλό ποσοστό δημοτικότητας προβληματίζει τον Τζο Μπάιντεν, καθώς ο 80χρονος αναμένεται τις επόμενες εβδομάδες να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του για τις προεδρικές εκλογές του 2024. Αντιμέτωπος με την υγειονομική κρίση της πανδημίας και την εκτόξευση του πληθωρισμού ο Μπάιντεν προσπάθησε να διασκεδάσει τις ανησυχίες των πολιτών αναλαμβάνοντας ηγετικό ρόλο στη μάχη της Δύσης εναντίον της Ρωσίας.
Έναν χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία δημοσκόπηση του Reuters δείχνει ότι οι πολίτες στις ΗΠΑ έχουν αρχίσει να αλλάζουν γνώμη για τη στήριξη του Τζο Μπάιντεν και της κυβέρνησής του προς την Ουκρανία και τη συνεχή παροχή βοήθειας μέσω εκατομμυρίων δολαρίων και πανάκριβων όπλων. Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση μόλις το 58% των πολιτών στις ΗΠΑ υποστηρίζει πλέον την παροχή αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία στον πόλεμο με την Ρωσία. Τον Απρίλιο του 2022 σε αντίστοιχη έρευνα το 73% του αμερικανικού λαού ήταν υπέρ της συνεχής βοήθειας προς την Ουκρανία.
Το έλλειμμα ηγεσίας και την αδυναμία του Τζο Μπάιντεν να εμπνέει τον λαό του και τους εταίρους του σχολιάζει με ένα σκίτσο ο Πίτερ Μπρους των Τάιμς. Θυμίζει τη δυνατότητα άλλων παλαιότερων προέδρων να μπορούν έστω και με ένα σύνθημα να μένουν στην ιστορία.
«Είμαι ένας Βερολινέζος», είχε πει ο Τζον Φιτζέραλντ Κένεντι στις 26 Ιουνίου του 1963 στο Βερολίνο, στο απόγειο του Ψυχρού Πολέμου και οι 200.000 άνθρωποι που τον άκουσαν παραληρούσαν από ενθουσιασμό. Ο Τζον Κένεντι επισκέφθηκε την Ευρώπη, στο αποκορύφωμα της δημοτικότητάς του, σε μια καλά οργανωμένη επιχείρηση γοητείας.
«Κύριε Γκορμπατσόφ, γκρεμίστε αυτόν τον τοίχο», είχε πει στις 12 Ιουνίου του 1987 από το Βερολίνο ο τότε πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Ρόναλντ Ρέιγκαν. Ήταν μια ομιλία, η οποία έμελλε να σηματοδοτήσει την επανένωση της Γερμανίας, τρία χρόνια αργότερα.
Σήμερα, σύμφωνα με τον Πίτερ Μπρουκς, ο Τζο Μπάιντεν πασχίζει να βρει ένα σύνθημα που να ταιριάζει με αυτό που κάνει καλύτερα… να πουλάει όπλα, άρματα και F16 στην Ουκρανία.