Το Ιράν ανέπτυξε έναν πύραυλο κρουζ με βεληνεκές 1.650 χμ, δήλωσε την Παρασκευή ανώτατος διοικητής των Φρουρών της Επανάστασης, σε μια κίνηση που ενδέχεται να εγείρει ανησυχίες της Δύσης μετά τη χρήση ιρανικών drones από τη Ρωσία στον πόλεμο της Ουκρανίας, μεταδίδει το Reuters.
Ξεχωριστά, ο Αμιραλί Χατζιζαντέχ, επικεφαλής της αεροδιαστημικής δύναμης των Φρουρών της Επανάστασης, μίλησε επίσης για την συχνά επαναλαμβανόμενη απειλή του Ιράν να εκδικηθεί για τη δολοφονία ενός ανώτατου Ιρανού διοικητή από τις ΗΠΑ, λέγοντας ότι «Προσπαθούμε να σκοτώσουμε τον (πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ) Τραμπ».
«Ο πύραυλός μας κρουζ με βεληνεκές 1.650 χιλιομέτρων προστέθηκε στο πυραυλικό οπλοστάσιο της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν», δήλωσε ο Χατζιζαντέχ στην κρατική τηλεόραση.
Η τηλεόραση μετέδωσε αυτό που είπε ότι ήταν τα πρώτα πλάνα που δείχνουν τον νέο πύραυλο κρουζ Paveh.
Ο Χατζιζαντέχ είπε ότι το Ιράν δεν σκόπευε να σκοτώσει «καημένους στρατιώτες» όταν εξαπέλυσε επίθεση με βαλλιστικούς πυραύλους στις δυνάμεις υπό την ηγεσία των ΗΠΑ στο Ιράκ, λίγες μέρες αφότου ο Ιρανός στρατιωτικός διοικητής Κασέμ Σολεϊμανί σκοτώθηκε σε επίθεση αμερικανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους το 2020 στη Βαγδάτη.
«Θεού θέλοντος, κοιτάμε να σκοτώσουμε τον Τραμπ. Ο (πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάικ) Πομπέο… και οι στρατιωτικοί διοικητές που εξέδωσαν την εντολή (να σκοτωθεί ο Σολεϊμανί) πρέπει να σκοτωθούν», είπε ο Χατζιζαντέχ στην τηλεοπτική συνέντευξη.
Οι ιρανοί ηγέτες έχουν συχνά ορκιστεί να εκδικηθούν τον Σολεϊμανί με αυστηρούς όρους.
Το Ιράν έχει επεκτείνει το πυραυλικό του πρόγραμμα, ιδιαίτερα τους βαλλιστικούς του πυραύλους, αψηφώντας την αντίθεση των Ηνωμένων Πολιτειών και τις εκφράσεις ανησυχίας των ευρωπαϊκών χωρών. Η Τεχεράνη λέει ότι το πρόγραμμα είναι καθαρά αμυντικό και αποτρεπτικού χαρακτήρα.
Το Ιράν είπε ότι είχε προμηθεύσει τη Μόσχα με drones πριν από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Η Ρωσία χρησιμοποίησε τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να στοχεύσει σταθμούς παραγωγής ενέργειας και μη στρατιωτικές υποδομές.
Τον Νοέμβριο, το Πεντάγωνο δήλωσε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν δύσπιστες ως προς τις αναφορές που αναφέρουν ότι ο Χατζιζαντέχ ισχυρίζεται ότι το Ιράν είχε αναπτύξει έναν υπερηχητικό βαλλιστικό πύραυλο.