ΑΘΗΝΑ
08:50
|
19.05.2024
Περισσότεροι από 600 άνθρωποι ερευνώνται τώρα στην Τουρκία για κτίρια που κατέρρευσαν στον φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περισσότεροι από 600 άνθρωποι ερευνώνται τώρα στην Τουρκία για κτίρια που κατέρρευσαν στον φονικό σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, δήλωσε η κυβέρνηση, όπως μεταδίδει το BBC.

Το Σάββατο, ο υπουργός Δικαιοσύνης Μπεκίρ Μποζντάγκ είπε ότι 184 ύποπτοι – συμπεριλαμβανομένων εργολάβων κατασκευών και ιδιοκτητών ακινήτων – έχουν ήδη συλληφθεί.

Για χρόνια, οι ειδικοί προειδοποιούσαν ότι η ενδημική διαφθορά και οι κυβερνητικές πολιτικές σήμαιναν ότι πολλά νέα κτίρια δεν ήταν ασφαλή.

Ο επιβεβαιωμένος αριθμός των νεκρών στην Τουρκία και τη Συρία έχει πλέον ξεπεράσει τις 50.000.

Ο κ. Μποζντάγκ έκανε τις τηλεοπτικές δηλώσεις από τη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου σημειώθηκε ο σεισμός 7,8 Ρίχτερ και ακολούθησε άλλη μια ισχυρή δόνηση λίγες ώρες αργότερα.

Τα σχόλιά του έδειξαν πώς η έρευνα είχε διευρυνθεί – πριν από δύο εβδομάδες, οι αρχές ανέφεραν ότι είχαν εκδοθεί 113 εντάλματα σύλληψης.

Μεταξύ αυτών που συνελήφθησαν είναι και ένας δήμαρχος μιας από τις πόλεις κοντά στο σημείο όπου σημειώθηκαν οι σεισμοί, ανέφεραν τουρκικά μέσα ενημέρωσης.

Περισσότερα από 160.00 κτίρια κατέρρευσαν ή υπέστησαν σοβαρές ζημιές στην Τουρκία μετά τους σεισμούς, εγείροντας ερωτήματα σχετικά με το εάν οι επιπτώσεις της φυσικής καταστροφής επιδεινώθηκαν από ανθρώπινες αδυναμίες.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και ορισμένοι ειδικοί στον τομέα των κατασκευών κατηγορούν τη διοίκηση του Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ότι δεν επιβάλλει τους οικοδομικούς κανονισμούς και προσπαθεί να εκτρέψει τη συνολική ευθύνη για την καταστροφή.

Λένε ότι οι κυβερνητικές πολιτικές επέτρεψαν τις αποκαλούμενες αμνηστίες για εργολάβους που παρέσυραν τους οικοδομικούς κανονισμούς, προκειμένου να ενθαρρύνουν μια κατασκευαστική έκρηξη, συμπεριλαμβανομένων των σεισμογενών περιοχών.

Ο κ. Ερντογάν έχει παραδεχτεί τις ελλείψεις, αλλά φάνηκε να κατηγορεί τη μοίρα για το μέγεθος της καταστροφής.

«Τέτοια πράγματα συνέβαιναν πάντα. Είναι μέρος του σχεδίου της μοίρας», είπε κατά τη διάρκεια πρόσφατης επίσκεψης στην περιοχή.

Με τις εκλογές στον ορίζοντα, το μέλλον του κ. Ερντογάν βρίσκεται σε κίνδυνο μετά από 20 χρόνια στην εξουσία – και οι εκκλήσεις του για εθνική ενότητα δεν εισακούστηκαν.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Εκδηλώσεις Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου

Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις λόγω του «Διεθνή Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας 2024»

Ο καιρός σήμερα: Ζέστη και αφρικανική σκόνη

Απονευρωμένοι αλγολόγοι, παροπλισμένα Ιατρεία Πόνου και ασθενείς στο έλεος της οδύνης

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα