ΑΘΗΝΑ
14:16
|
22.05.2024
Πανκαλλιτεχνική κινητοποίηση την Πέμπτη 2 Μαρτίου ενάντια στο ΠΔ 85/22 και την κυβερνητική υποβάθμιση της Τέχνης με την εκμηδένιση των πτυχίων των Καλλιτεχνικών Σχολών.
Φωτο: Κωνσταντίνος Ζήλος
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

«Ενάντια σε μια λογική που μας θέλει χομπίστες, παρίες, ελιτιστές, περίεργες/ους/α που αιθεροβατούν, εμείς δηλώνουμε κατηγορηματικά πως είμαστε εργαζόμενες/οι/α και διεκδικούμε τα επαγγελματικά και ακαδημαϊκά μας δικαιώματα» διατρανώνουν οι καλλιτέχνες και επανέρχονται σύσσωμοι με νέα πανελλαδική πανκαλλιτεχνική κινητοποίηση το απόγευμα της Πέμπτης 2 Μαρτίου (ώρα 18:00) ενάντια στο Προεδρικό Διάταγμα 85/2022 που ανέδειξε τις χρόνιες παθογένειες του κλάδου, εκμηδενίζοντας, μεταξύ, άλλων, τα πτυχία των αποφοίτων των Καλλιτεχνικών Σχολών.

«Ο αγώνας ενάντια στην υποβάθμιση των πτυχίων μας, είναι αγώνας ενάντια στην υποβάθμιση της τέχνης. Το ΠΔ85/2022 επιχειρεί να πείσει την κοινωνία πως ο πολιτισμός, όταν δεν εξυπηρετεί οικονομικά συμφέροντα, είναι περιττός. Πως οι καλλιτέχνες δεν είναι πραγματικά εργαζόμενες/οι/α, αλλά  χομπίστες» επισημαίνουν τα συντονιστικά όργανα των καταλήψεων και των σπουδαστών και εργαζομένων στον καλλιτεχνικό χώρο που συνυπογράφουν το κάλεσμα στην κινητοποίηση, υπογραμμίζοντας πως «εδώ και 2 μήνες αγωνιζόμαστε μέσω κινητοποιήσεων, απεργιών, καταλήψεων και δηλώνουμε ανυποχώρητα πως θα πολεμήσουμε ενάντια στη φτωχοποίηση της τέχνης τους και στην εξαθλίωση της ζωής μας».

Το ΠΔ85/2022 φανέρωσε τα χρόνια προβλήματα του κλάδου. Η ελλιπής ή ακόμα και ανύπαρκτη (χορός κ.ά) Δημόσια Δωρεάν Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση στις Παραστατικές Τέχνες, οι καταργημένες συλλογικές συμβάσεις, η μαύρη ή/και απλήρωτη εργασία, το επικίνδυνο και ανταγωνιστικό εργασιακό περιβάλλον, η υποχρηματοδότηση του Πολιτισμού και η μείωση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στα σχολεία, ολοκληρώνουν την εικόνα που επικρατεί στο χώρο των τεχνών. Πίσω από το αίτημα απόσυρσης του ΠΔ85/2022 και της χυδαίας ΚΥΑ κρύβεται όλη η αγωνία για τις σπουδές μας, τον τρόπο εργασίας μας, τον τρόπο που παράγουμε και δημιουργούμε.

«Η τέχνη αποτελεί βασικό πυλώνα της κοινωνίας, κύτταρο διαμόρφωσης των συνειδήσεων της. Αποτελεί μέρος της κοινωνικής πραγματικότητας στην προσπάθεια της να την καθρεφτίσει, να την μετασχηματίσει ή και να την υπερβεί. Η κοινωνία είναι η αιώνια μήτρα, οι δοσμένες συνθήκες, το πλαίσιο. Από αυτήν ερχόμαστε και προς αυτήν απευθυνόμαστε» προσθέτουν οι καλλιτέχνες, διαμηνύοντας πως «ενάντια σε μια λογική που μας θέλει χομπίστες, παρίες, ελιτιστές, περίεργες/ους/α που αιθεροβατούν, εμείς δηλώνουμε κατηγορηματικά πως είμαστε εργαζόμενες/οι/α και διεκδικούμε τα επαγγελματικά και ακαδημαϊκά μας δικαιώματα» 

Ενάντια σε μια πολιτική που καταστρέφει κάθε δημόσιο και δωρεάν χαρακτήρα, των βασικών δομών της κοινωνίας ΥΓΕΙΑ-ΠΑΙΔΕΙΑ-ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ, εμείς στηρίζουμε τα κατειλημμένα θέατρα και τις κατειλημμένες σχολές, τους συλλογικούς και κοινωνικούς φορείς των εκπαιδευτικών, των υγειονομικών, των αρχαιολόγων και όλων των κλάδων που βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις.

Στεκόμαστε δίπλα σε όσες/ους/α αγωνίζονται για αξιοπρεπείς συνθήκες εργασίας, εκπαίδευσης και όρους ζωής και τους καλούμε να ενώσουμε τις φωνές μας καταλήγει  η ανακοίνωση, με τους καλλιτέχνες να παραθέτουν εκ νέου τις διεκδικήσεις τους και να καλούν σε μαζική συμμετοχή στις προγραμματισμένες κινητοποιήσεις σε Αθήνα (Σύνταγμα), Θεσσαλονίκη (Καμάρα), Πάτρα (Πλατεία Όλγας) και Ναύπλιο (Πλατεία Τριών Ναυάρχων).

ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ:

? Την ΆΜΕΣΗ τροποποίηση του ΠΔ 85/2022, με την υπαγωγή όλων των καλλιτεχνών στην βαθμίδα ΤΕ (όπως ίσχυε για τους/τις διπλωματούχους μέχρι το 2003)

? Την ίδρυση Δημόσιου και Δωρεάν Πανεπιστημίου Παραστατικών Τεχνών, με τρόπο που ανταποκρίνεται στις ανάγκες μας. (Διαδικασίες εξομοίωσης για τους αποφοίτους των Ανώτερων Καλλιτεχνικών Σχολών)

? Την ίδρυση Κρατικής Στέγης / Θεάτρου / σκηνής Χορού

? Την άμεση απόσυρση του άρθρου 7 του Προεδρικού Διατάγματος 85/2022. Καμία αναγνώριση των πτυχίων των κολεγίων ως ΠΕ και ΤΕ. Διασφάλιση των δικαιωμάτων των πτυχίων των Δημοσίων και Δωρεάν Πανεπιστημίων.

? Έμπρακτη εφαρμογή του Άρθρου 16 παρ.7 με την άμεση αποκατάσταση της συνταγματικά κατοχυρωμένης Ανώτερης Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης, για τα πτυχία όλων των εποπτευόμενων από το ΥΠΠΟΑ καλλιτεχνικών σχολών.

? Την ενίσχυση και διεύρυνση των ήδη υπαρχόντων πανεπιστημιακών τμημάτων καλλιτεχνικής εκπαίδευσης. Την περαιτέρω στελέχωση των Δημοσίων Σχολών Παραστατικών Τεχνών με το απαραίτητο προσωπικό και τον απαραίτητο εξοπλισμό για την διενέργεια των σπουδών μας

? Την υπογραφή αξιοπρεπών συλλογικών συμβάσεων παντού.

? Την αύξηση του προϋπολογισμού για τον σύγχρονο Πολιτισμό.

? Καθολικά προσβάσιμο Πολιτισμό.

? Την ενίσχυση και ουσιαστική στήριξη των μικρών καλλιτεχνικών παραγωγών, των ανεξάρτητων ομάδων και καλλιτεχνών.

? Την επαναφορά και αύξηση των καλλιτεχνικών μαθημάτων στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

? Την Παροχή Σίτισης, Στέγασης, Δωρεάν Συγγραμμάτων, Κρατικών Υποτροφιών και Οικονομικής Στήριξης στο Σπουδαστικό Σώμα των εποπτευόμενων από το ΥΠΠΟΑ Σχολών.

Το κάλεσμα υπογράφουν:

  1. Συντονισμός Εργαζομένων στον χώρο του Πολιτισμού / Κατάληψη Ρεξ
  2. Σώμα Συντονισμού Σπουδαστών Δραματικών Σχολών / Κατάληψη Θεάτρου Τσίλλερ
  3. Σύλλογος Σπουδαστών/τριών Σχολής Δραματικής Τέχνης Εθνικού Θεάτρου
  4. Κατάληψη Δημοτικού Θεάτρου Απόλλων
  5. Σωματείο Σπουδαστών Δραματικής Σχολής Πάτρας
  6. Συντονιστικό Δραματικών Σχολών Θεσσαλονίκης
  7. Κατάληψη Βασιλικού Θεάτρου Σπουδάστριες/Σπουδαστές Σχολής Δραματικής Τέχνης ΚΘΒΕ
  8. Σύλλογος Σπουδαστών/τριών ΚΣΟΤ
  9. Συντονιστικό Κατάληψης ΑΣΚΤ
  10. Κατάληψη Ολύμπια: Συντονισμός Εργαζομένων και Σπουδαστών στο Χώρο του Χορού
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Εντάλματα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ ζητά το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο-Είναι εξωφρενικό απαντά ο πρόεδρος Μπάιντεν

Οι ΗΠΑ «απορρίπτουν βασικά» τη σημερινή ανακοίνωση του εισαγγελέα του ΔΠΔ Καρίμ Χαν σχολίασε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών. Ποικιλία αντιδράσεων στην Ευρώπη.
ΣΥΝΑΦΗ

Τον Άδωνι Γεωργιάδη υποδέχονται αγωνιστικά οι εργαζόμενοι του Θριάσιου Νοσοκομείου

Παρακολουθώντας το τέλος της Γαλλικής Αποικιοκρατίας: Τι ακριβώς συμβαίνει στη Νέα Καληδονία;

Δίκτυο Σπάρτακος: «Ο Δένδιας ήθελε ελικόπτερα και διμοιρίες για προεκλογικό μιλιταριστικό σόου»

Κοινή δράση σε Ελλάδα και Τουρκία ενάντια στις δραστηριότητες της Eldorado Gold

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα