ΑΘΗΝΑ
11:13
|
25.04.2024
Ο επικεφαλής της ΙΑΕΑ διαπιστώνει επίμονους κινδύνους πυρηνικής ασφάλειας κοντά στο πυρηνικό συγκρότημα κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία,
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Aνησυχία για την ασφάλεια στον ουκρανικό πυρηνικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας της Ζαπορίζια εξέφρασε απόψε ο επικεφαλής του Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Ραφαέλ Γκρόσι, επικαλούμενος μεταξύ άλλων καθυστερήσεις στις εναλλαγές εμπειρογνωμόνων του οργανισμού και τις συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή.

«Ο ήχος του πυροβολικού κοντά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια της Ουκρανίας (ZNPP) και η προσωρινή απώλεια της μοναδικής εναπομείνασας εφεδρικής γραμμής ηλεκτρικής ενέργειας επισημαίνουν και πάλι τους επίμονους κινδύνους πυρηνικής ασφάλειας κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής σύγκρουσης στη χώρα» ανέφερε ο Γκρόσι σε σχετική δήλωσή του.

Πρόσθεσε ότι τα μέλη της ομάδας της που βρίσκονται στο εργοστάσιο άκουσαν περίπου 20 «εκρήξεις» το απόγευμα της Δευτέρας, επισημαίνοντας ότι ήταν «προφανώς κοντά στο εργοστάσιο». Ανέφερε επίσης «αυξημένη παρουσία ασφαλείας» στο χώρο τις τελευταίες εβδομάδες, τονίζοντας πως πρόκειται για «μια ανησυχητική τάση που δείχνει τον επείγοντα χαρακτήρα και τη σημασία της δημιουργίας ζώνης πυρηνικής ασφάλειας και προστασίας στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια».

Επιπλέον εμφανίστηκε ανήσυχος για τις συνεχιζόμενες καθυστερήσεις για την εναλλαγή των εμπειρογνωμόνων του ΔΟΑΕ, λέγοντας ότι η τρέχουσα ομάδα θα έπρεπε να είχε αντικατασταθεί ήδη πριν από τρεις βδομάδες και ότι ελπίζει ότι η εναλλαγή μπορεί τελικά να γίνει αργότερα αυτή την εβδομάδα.

Η ΙΑΕΑ επιβεβαίωσε επίσης ότι η εφεδρική γραμμή ηλεκτρικού ρεύματος του εργοστασίου αποκαταστάθηκε το απόγευμα της Κυριακής αφού έχασε την ισχύ δύο φορές το πρωί του Σαββάτου.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Ανατόλι Αντόνοφ: Αδικαιολόγητη η μεταφορά ATACMS στην Ουκρανία

Μαδούρο: Η Μπολιβαριανή Συμμαχία υποστηρίζει τον πολυπολικό κόσμο

Ο Τοκάγιεφ για τους «εχθρούς του Καζακστάν»

Αποδοκιμασία του Μάικ Τζόνσον στο Κολούμπια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα