ΑΘΗΝΑ
20:31
|
23.04.2024
Ακροδεξιά οργάνωση απέκλεισε το σπίτι του Γκουστάβο Γκορίτι, Περουβιανού δημοσιογράφου με εβραϊκή καταγωγή, αφότου αποκάλυψε σοβαρά ζητήματα ακραίας αστυνομικής βίας στις πρόσφατες διαδηλώσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ακροδεξιοί εξτρεμιστές έχουν στοχοποιήσει τον διακεκριμένο Περουβιανό με εβραϊκή καταγωγή δημοσιογράφο Γκουστάβο Γκορίτι, καθώς τον παρενοχλούν με αντισημιτικά συνθήματα και πλακάτ έξω από το σπίτι του. Τον τελευταίο καιρό η ειδησεογραφική ιστοσελίδα του δημοσιογράφου ερευνά τη συστηματική αστυνομική βία στις διαδηλώσεις κατά της προέδρου του Περού, Ντίνα Μπολουάρτε.

Μια ομάδα περίπου 30 ατόμων διαμαρτυρήθηκαν μπροστά από το σπίτι του στη Λίμα την περασμένη Τρίτη, κρατώντας πλακάτ που απεικόνιζαν τον ίδιο και έναν άλλο -μη Εβραίο- δημοσιογράφο ως αρουραίους που κρατούν σακούλες χρημάτων.

Τα βίντεο που δημοσιεύτηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν επίσης μερικούς από τους διαδηλωτές να φωνάζουν αντισημιτικά συνθήματα, όπως: «Θα συνεχίσουμε να επισκεπτόμαστε αυτόν τον Εβραίο, οι μέρες του είναι μετρημένες». Άλλοι φώναξαν ότι «ο Γκορίτι δεν είναι Περουβιανός, είναι Εβραίος».

Σύμφωνα με την επιτροπή για την προστασία των δημοσιογράφων, οι διαδηλωτές ήταν μέρος της οργάνωσης «LA Resistencia», «ένα εξτρεμιστικό δεξιό κίνημα που οι ηγέτες του είχαν δημοσιεύσει τη διεύθυνση του Γκορίτι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και ενθάρρυναν τους οπαδούς τους να τον παρενοχλήσουν».

Το Περού έχει εμπλακεί σε μια πολιτική κρίση από τον Δεκέμβριο, όταν ο αριστερός πρώην πρόεδρος, Πέδρο Καστίγιο, προσπάθησε να διαλύσει το Κογκρέσο. Αφότου παραπέμφθηκε, η αντιπρόεδρος του Κογκρέσου, Ντίνα Μπολουάρτε, ορκίστηκε ως μεταβατική διάδοχός του. Οι περισσότεροι Περουβιάνοι, σύμφωνα με πρόσφατα στατιστικά γκάλοπ, αντιτίθενται στη νέα κυβέρνηση.

Στις 12 Φεβρουαρίου, ο δικτυακός τόπος ειδήσεων IDL-Reporteros, όπου ο Γκορίτι εργάζεται ως αρχισυντάκτης, δημοσίευσε έρευνα για μερικούς από τους θανάτους στο Αγιακούτσο, μια νότια πόλη του Περού που υπήρξε κέντρο διαμαρτυρίας. Η έρευνα διαπίστωσε ότι ορισμένοι από τους διαδηλωτές, που σκοτώθηκαν από την αστυνομία, ήταν εντελώς αθώοι. Κάποιος σκοτώθηκε ενώ βοηθούσε κάποιον διαδηλωτή, που τραυματίστηκε, ενώ ένας 15χρονος, που ήταν επίσης ένα από τα θύματα, δεν είχε λάβει καν μέρος στη διαδήλωση. Η ομάδα δημοσιογράφων IDL-Reporteros εκτιμά ότι μερικές από τις αστυνομικές δολοφονίες θα μπορούσαν να ταξινομηθούν ως «εξωδικαστικές εκτελέσεις».

Ο Γκουστάβο Γκορίτι, ο οποίος απέκτησε φήμη τη δεκαετία του 1980 μέσω των ρεπορτάζ του για τη διαφθορά της κυβέρνησης του Περού και της μπλοκής στη διακίνηση ναρκωτικών, ίδρυσε το IDL-Reporteros το 2009. Έχει αποτελέσει στόχο αντισημιτικής παρενόχλησης και προηγουμένως λόγω μιας σειράς άρθρων του, που αφρούσαν έναν πρώην προέδρου του Περού.

Η ιστοσελίδα του, το IDL-Reporteros, καταδίκασε την τελευταία παρενόχληση από ακραίες ομάδες και τη χαρακτήρισε «αντισημιτική», ενώ σημείωσε ότι αυτό είναι το τέταρτο επεισόδιο επιθέσεων εναντίον της ιστοσελίδας ειδήσεων και εναντίον του Γκορίτι τις τελευταίες 36 ημέρες.

Το Σάββατο, η Ένωση της Εβραϊκής Κοινότητας του Περού δημοσίευσε μια δήλωση, που καταδικάζει τις επιθέσεις στον Γκουστάβο Γκορίτι. «Απορρίπτουμε εμφατικά την παρενόχληση και τις απειλές με αντισημιτικό ρατσισμό από μια ομάδα ανθρώπων που πρόσφατα πραγματοποίησαν διαμαρτυρία μπροστά από το σπίτι του δημοσιογράφου Γκουστάβο Γκορίτι», ανέφερε η Ένωση. «Η ελευθερία της έκφρασης είναι μία από τις βασικές αξίες της κοινωνίας μας. Η χώρα μας έχει ένα κλίμα πόλωσης και οι Περουβιανοί πρέπει να αναζητούν χώρους διαλόγου και κατανόησης, για τους οποίους είναι απαραίτητο να εξαλειφθεί ο ρατσισμός και η φυσική και προφορική βία».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Βράζουν τα πανεπιστήμια των ΗΠΑ από οργή για τη σφαγή των Παλαιστινίων στη Γάζα

Πιέσεις ΟΗΕ και Συμβουλίου της Ευρώπης στο Λονδίνο για τις απελάσεις στη Ρουάντα

Βομβιστικές επιθέσεις στο Μπουένος Άιρες: Μια δικαστική απόφαση με επιπτώσεις

Η διπλωματία του πιτόγυρου έχει και τα όριά της…

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα