ΑΘΗΝΑ
20:21
|
22.11.2024
Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου επισκέφθηκε Δαμασκό και Άγκυρα σηματοδοτώντας την αναθέρμανση των σχέσεων του Καΐρου με τις δύο χώρες.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ένα σημαντικό βήμα για την αποκατάσταση των σχέσεων Καΐρου – Δαμασκού, σηματοδοτεί η χθεσινή επίσκεψη του υπουργού Εξωτερικών της Αιγύπτου Σάμεχ Σούκρι στη Συρία, καθώς σηματοδοτεί το πρώτο ταξίδι ανώτατου Αιγύπτιου απεσταλμένου στη Συρία από την έναρξη του εμφυλίου πολέμου το 2011 και άλλο ένα σημάδι πιθανής θέρμανσης των σχέσεων μεταξύ του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ και των αραβικών κρατών.

Σύμφωνα με το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων (SANA), ο Σούκρι έγινε δεκτός στο αεροδρόμιο της Δαμασκού από τον Σύριο ομόλογό του Φαϊζάλ αλ Μοκτάντ, χθες Δευτέρα.

Νωρίτερα αυτό το μήνα, ο πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ αλ-Σίσι συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Σύριο πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ την Κυριακή, αντιπροσωπεία κοινοβουλευτικών εκπροσώπων από Αραβικές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του κοινοβουλίου της Αιγύπτου Χανάφι αλ-Γκεμπαλί, συναντήθηκε με τον αλ Άσαντ στη Δαμασκό.

Μετά τον σεισμό της 6ης Φεβρουαρίου, και ο υπουργός Εξωτερικών της Ιορδανίας, που κάποτε υποστήριζε τη συριακή αντιπολίτευση, επισκέφθηκε τη Δαμασκό για πρώτη φορά από την έναρξη του εμφυλίου.

Η Συρία σε μεγάλο βαθμό απομονωμένη από τον υπόλοιπο αραβικό κόσμο, Συρία, που είχε αποβληθεί από τον Αραβικό Σύνδεσμο το 2011 μετά την έναρξη του εμφυλίου, μοιάζει τώρα να βρίσκει πιο ανοιχτές πόρτες για επαφές στην περιοχή.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τα οποία άρχισαν να εξομαλύνουν τις σχέσεις με το καθεστώς Άσαντ πριν από αρκετά χρόνια, έχουν στείλει ήδη βοήθεια για τους σεισμόπληκτους της Συρίας, όπως και η Σαουδική Αραβία που προχώρησε σε μια αντίστοιχη κίνηση για πρώτη φορά εδώ και πάνω από μια δεκαετία.

Η Ουάσιγκτον έχει εκφράσει την αντίθεσή της σε οποιεσδήποτε κινήσεις για την αποκατάσταση ή την εξομάλυνση των σχέσεων με το καθεστώς Άσαντ, επικαλούμενη τη «βαρβαρότητα» της κυβέρνησής του κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης και την ανάγκη να δοθεί μια «πολιτική λύση», κάτι στο οποίο διάφορα αραβικά καθεστώτα μοιάζουν πλέον να μην πειθαρχούν.

Επίσκεψη του Αιγύπτιου ΥΠΕΞ και στην Άγκυρα

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, πραγματοποίησε επίσκεψη και στην Άγκυρα, όπου είχε συνάντηση με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου στα Άδανα, πόλη η οποία χτυπήθηκε σκληρά από τους σεισμούς της 6ης Φεβρουαρίου.

«Ο υπουργός Εξωτερικών εκφράζει τα συλλυπητήριά του για τα θύματα του σεισμού, επιβεβαιώνει την αλληλεγγύη της αιγυπτιακής ηγεσίας, της κυβέρνησης και του λαού με την Τουρκία και υποστηρίζει τη συνέχιση της βοήθειας προς την Τουρκία και τον αδελφό Λάο της», τόνισε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Αιγύπτου.

Η επίσκεψη του Σούκρι στην Τουρκία υπογραμμίζει μια νέα αναθέρμανση στους δεσμούς του Καΐρου με την Άγκυρα, μετά την διακοπή των διπλωματικών σχέσεων των δύο χωρών το 2013, όταν ο Σίσι, τότε αρχηγός του στρατού, ανέτρεψε τον εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας Μοχάμεντ Μόρσι, μέλος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, ο οποίος είχε την υποστήριξη της Τουρκίας κατά τη βραχύβια προεδρία του.

Η Τουρκία έχει χρησιμεύσει για χρόνια ως καταφύγιο για ακτιβιστές της αντιπολίτευσης από την Αίγυπτο, πυροδοτώντας περαιτέρω εντάσεις μεταξύ των δύο περιφερειακών δυνάμεων.

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η Άγκυρα και το Κάιρο έχουν κάνει προσπάθειες να αποκαταστήσουν τους δεσμούς τους, με τις πρώτες διπλωματικές συνομιλίες τους να πραγματοποιούνται, μετά από οκτώ χρόνια, το 2021.

Κατά τη διάρκεια του Παγκοσμίου Κυπέλλου FIFA στο Κατάρ τον Νοέμβριο, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε για πρώτη φορά τα χέρια με τον Σίσι, κάτι που ο Τούρκος ηγέτης χαρακτήρισε ως το πρώτο βήμα για να ξεκινήσει μια νέα πορεία στις σχέσεις των δύο χωρών.

Ωστόσο, οι μακροχρόνιες διαφωνίες σχετικά με τους αντιτιθέμενους ρόλους των δύο χωρών  στην πληγείσα από τον πόλεμο Λιβύη  εμπόδισαν μέχρι τώρα τις προσπάθειες για την επίτευξη πλήρους προσέγγισης.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Καλεσμένος στη Μόσχα ο πρόεδρος της Σενεγάλης

Σύσκεψη για τον νέο ρωσικό πύραυλο θα πραγματοποιήσουν Ουκρανία και ΝΑΤΟ

Ο Όρμπαν καλεί τον Νετανιάχου στην Ουγγαρία, αψηφώντας το ένταλμα σύλληψης του ΔΠΔ

Κουτσούμπας: Να σταματήσει η Ελλάδα να ενισχύει το καθεστώς Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα