Σε τοίχο προσέκρουσαν οι προσπάθειες του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν να μεταβάλλει την εξωτερική πολιτική του Καζακστάν και άλλων χωρών της Κεντρικής Ασίας σε βάρος της Ρωσίας στην πρώτη περιοδεία που πραγματοποιεί στην περιοχή ένα χρόνο μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.
Ο Καζάκος ομόλογός του Μουχτάρ Τλεουμπέρντι στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε με τον Άντονι Μπλίνκεν, επισήμανε τον «πολυδιάστατο χαρακτήρα της εξωτερικής πολιτικής της χώρας του» κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στη δεδομένη «σύνθετη διεθνή κατάσταση» και τα εθνικά συμφέροντα του Καζακστάν.
«Η χώρα μας συνεχίζει την πολυδιάστατη, ισορροπημένη εξωτερική πολιτική σύμφωνα με τις διπλωματικές της προτεραιότητες. Η Κεντρική Ασία και οι ΗΠΑ παραμένουν μεγάλοι εταίροι μας. Αυτό κάνει την Ομάδα 5+1 έναν σχετικό μηχανισμό περιφερειακής συνεργασίας» είπε ο Καζάκος υπουργός Εξωτερικών. Και πρόσθεσε:
«Το Καζακστάν θα συνεχίσει να ενεργεί προς το δικό του εθνικό συμφέρον δεδομένης της σύνθετης διεθνούς κατάστασης».
Ο Μπλίνκεν νωρίτερα προειδοποίησε σύμφωνα με ρεπορτάζ του πρακτορείου ειδήσεων ΑΡ πως «εάν επιτρέψουμε ατιμωρησία στην παραβίαση» αρχών όπως η κυριαρχία και η εδαφική ακεραιότητα τότε «θα πρέπει να σκεφθούμε περαιτέρω επίθεση κατά άλλων χωρών» εάν πέσουν στο στόχαστρο της Ρωσίας. «Εάν η Ρωσία γλιτώσει (σ.σ. με την επίθεση στην Ουκρανία) τότε θα έχουμε «μία συνταγή για διεθνή σύρραξη, για έναν κόσμο αστάθειας, έναν κόσμο που κανείς από μας δεν νομίζω πως θα ήθελε να ζήσει».
Οι απειλές Μπλίνκεν κατά της Κίνας
Σε κάθε περίπτωση ο Μπλίνκεν δεν παρέλειψε να εκτοξεύσει απειλές και κατά της Κίνας, ξεκαθαρίζοντας πως η Ουάσινγκτον δε θα διστάσει να λάβει μέτρα κατά κινεζικών εταιρειών και ατόμων που παρέχουν στρατιωτική υποστήριξη στη Ρωσία ή παραβιάζουν τις κυρώσεις.
«Ήμασταν πολύ σαφείς προειδοποιώντας την Κίνα για τις συνέπειες μιας τέτοιας υποστήριξης (μεταφορά θανατηφόρων όπλων). Δεν θα διστάσουμε να στοχεύσουμε εταιρείες και άτομα που παραβιάζουν τις κυρώσεις μας ή υποστηρίζουν με άλλο τρόπο τη Ρωσική Ομοσπονδία (στη σύγκρουση στην Ουκρανία)», δήλωσε ο Μπλίνκεν σε συνέντευξη Τύπου στο Καζακστάν.
Νωρίτερα, πάντως, ότι εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Κίνας είχε επισημάνει πως οι Ηνωμένες Πολιτείες και όχι η Κίνα προμηθεύουν συνεχώς όπλα στο πεδίο της ουκρανικής σύγκρουσης και ότι η Ουάσιγκτον θα πρέπει να σταματήσει να διαδίδει παραπληροφόρηση και να μεταθέτει την ευθύνη σε άλλους.
Επίσης, ο Γουάνγκ Γι, επικεφαλής του γραφείου της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Κεντρικής Επιτροπής του Κομμουνιστικού Κόμματος της Κίνας, κατηγόρησε τη Δύση για «διπλά πρότυπα» στο θέμα των προμηθειών όπλων της Κίνας στη Ρωσία, δεδομένου ότι η ίδια η Δύση εξοπλίζει την Ουκρανία.
Αύριο η επίσκεψη Μπλίνκεν στο Ουζμπεκιστάν
Αύριο ο Μπλίνκεν αναμένεται να μεταβεί στο Ουζμπεκιστάν, που επίσης μαζί με τις άλλες τέσσερις χώρες της Κεντρικής Ασίας απείχε την περασμένη βδομάδα από την ψηφοφορία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ που καταδίκασε τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία.
Η Ομάδα των πέντε χωρών της Κεντρικής Ασίας και των ΗΠΑ είναι ένας πολυμερής «μηχανισμός» που δημιουργήθηκε το 2015 με στόχο τη συζήτηση «περιφερειακών θεμάτων οικονομίας, οικολογίας και ασφάλειας». Σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΤΑΣΣ, στη συνάντηση της Ομάδας 5+1 οι υπουργοί Εξωτερικών συζήτησαν επίσης θέματα «συνεργασίας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και στη διατήρηση της επισιτιστικής ασφάλειας».
Στο περιθώριο αυτής της συνόδου ο Μπλίνκεν είχε ξεχωριστές συναντήσεις και με τους άλλους ομολόγους του από τις χώρες της Ομάδας 5+1.