Μία ακόμη «συμφωνία του Αβραάμ» φαίνεται πως βρίσκεται τον τελευταίο καιρό στα σκαριά με πρωτοβουλία του Λίβυου πρωθυπουργού της λεγόμενης «μεταβατικής κυβέρνησης» Αμπντουλχαμίντ αλ Ντμπεϊμπά.
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές της λιβυκής εφημερίδας The Libya Update, ο Ντμπεϊμπά αισθανόμενος την πίεση ξένων δυνάμεων (μεταξύ των οποίων ΗΠΑ και ΕΕ) για καθορισμό ημερομηνίας εκλογών, επιταχύνει τις προσπάθειες για σύναψη διπλωματικών σχέσεων της Λιβύης με το Ισραήλ σε μία προσπάθεια να χρησιμοποιήσει την επιρροή του δεύτερους στις ΗΠΑ για να διατηρήσει την παραμονή του στην εξουσία.
«Ο Ντμπεϊμπά ζήτησε από το Τελ Αβίβ την υποστήριξη των ΗΠΑ για να παραμείνει στην κυβέρνηση με αντάλλαγμα την εξομάλυνση και σύναψη σχέσεων» είπαν καλά ενημερωμένες πηγές στην εφημερίδα επισημαίνοντας πως ο «πρωθυπουργός της μεταβατικής κυβέρνησης» έχει ήδη συγκροτήσει μία «ειδική ομάδα» αξιωματούχων υπό την ηγεσία του Λίβυου Πρέσβη στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Σοφιάν Σαλίμ αλ Σαϊμπάνι.
Η επιλογή του συγκεκριμένου προσώπου δεν είναι τυχαία καθώς φαίνεται πως πρωταγωνιστικό ρόλο σε αυτή την προσπάθεια παίζουν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, με τα οποία η Ελλάδα έχει συνάψει τα τελευταία στενές σχέσεις, όπως κάνει εδώ και χρόνια και με το Ισραήλ.
Ο Αλ Σαϊμπάνι διορίστηκε πρέσβης της Λιβύης στο Άμπου Ντάμπι πριν έναν χρόνο (Ιανουάριο του 2022). Εϊναι γαμπρός του Αμπντουλχαμίντ Ντμπεϊμπά και έχει υπηκοότητα Καναδά. Προηγουμένως διετέλεσε βοηθός πρωθυπουργού σε θέματα Επικοινωνιών και Πληροφορικής.
Στις αρχές του Φεβρουαρίου ο Λίβυος πρέσβης και γαμπρός του Ντμπεϊμπά συναντήθηκε με στελέχη της Μοσάντ στο Άμπου Ντάμπι παρουσία ορισμένων Εμιρατινών αξιωματούχων και ζήτησε την υποστήριξή τους προκειμένου να εξασφαλιστεί η στήριξη των ΗΠΑ στο ενδεχόμενο παραμονής του Ντμπεϊμπά στην εξουσία. Ζήτησε επίσης να αναβληθούν επ’ αόριστον οι εκλογές με πρόσχημα «την έλλειψη κατάλληλων συνθηκών».
Στις 25 Φεβρουαρίου ο Ντμπεϊμπά έστειλε τον υπουργό Εργασία του Αλί αλ Αμπίντ αλ Ρίντχα να επισκεφθεί την Ιερουσαλήμ και τη Ραμάλα με πρόσχημα την επιθυμία της Τρίπολης να εξασφαλίσει περίπου 10.000 Παλαιστίνιους μετανάστες για εργασία στη Λιβύη.
Οι προσπάθειες του Ντμπεϊμπά φαίνεται πάντως πως προκαλούν αντιδράσεις και εντός του διορισμένου «Κρατικού Συμβουλίου» στην Τρίπολη που καταδίκασε τις επισκέψεις του υπουργού Εργασίας σε Ιερουσαλήμ και Ραμάλα εκφράζοντας το φόβο «πως είναι δοκιμασία για τον λιβυκό λαό και προετοιμασία και άλλων σταδίων επικοινωνίας με την ισραηλινή κατοχική δύναμη».