ΑΘΗΝΑ
08:52
|
05.11.2024
Η οικοδέσποινα Ινδία δε συμμερίζεται τις απόψεις ΗΠΑ και Ε.Ε. για την Ουκρανία. Τσαβούσογλου: Στην Τουρκία δεν μπορούν να υπαγορευτούν κυρώσεις.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Οι υπουργοί οικονομικών της G20 δεν μπόρεσαν να καταλήξουν σε μια κοινή περιγραφή της κρίσης στην Ουκρανία και είναι πιθανό να τερματίσουν τη συνάντηση της ομάδας στην Ινδία το Σάββατο χωρίς κοινό ανακοινωθέν, δήλωσαν, σύμφωνα με το Reuters, εκπρόσωποι των συμμετεχόντων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί τους στην G7 υπήρξαν ανένδοτες στην απαίτηση το ανακοινωθέν να καταδικάζει κατηγορηματικά τη Ρωσία για «εισβολή» στην Ουκρανία. Η απαίτησή τους συνάντησε τις διαφωνίες της ρωσικής και της κινεζικής αντιπροσωπείας, αναφέρει το πρακτορείο.

Η διοργανώτρια Ινδία πιέζει επίσης να αποφευχθεί η χρήση της λέξης «πόλεμος» σε οποιοδήποτε ανακοινωθέν, ανέφεραν στο Reuters αξιωματούχοι της G20.

Τσαβούσογλου: Η Τουρκία είναι ανεξάρτητο κράτος και δεν μπορούν να της υπαγορευτούν κυρώσεις

Η Τουρκία δεν θα συμμετάσχει στις μονομερείς κυρώσεις που επιβλήθηκαν στη Ρωσία από τη Δύση για τη σύγκρουση στην Ουκρανία, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Ο Τσαβούσογλου ρωτήθηκε για πόσο καιρό η Άγκυρα θα είναι σε θέση να αντισταθεί στην πίεση των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να επιβάλει κυρώσεις στη Μόσχα πριν από τις συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογό του, Σεργκέι Λαβρόφ, στο περιθώριο της Συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της G20 στην ινδική πρωτεύουσα.

«Δεν χρειάζεται να αντισταθούμε σε κανέναν, παίρνουμε τις αποφάσεις μας ως κυρίαρχο κράτος. Δεν συμμετέχουμε σε μονομερείς κυρώσεις. Υποστηρίζουμε μόνο αυτούς [τους περιορισμούς που] εισάγονται με την υποστήριξη του ΟΗΕ», απάντησε ο υπουργός Εξωτερικών, όπως αναφέρουν τα ΜΜΕ.

«Δεν πρόκειται μόνο για τη Ρωσία, αλλά επίσης δεν υποστηρίζουμε κυρώσεις κατά του Ιράν ή οποιασδήποτε άλλης χώρας», επεσήμανε ο Τσαβούσογλου, προσθέτοντας ότι «κανείς δεν μπορεί να ασκήσει πίεση» στην Τουρκία.

Η Ινδία προτίθεται να συνεχίσει να εκφράζει τη φωνή του «Παγκόσμιου Νότου»

Ένας αξιωματούχος του ινδικού υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε σήμερα στο Reuters ότι το Νέο Δελχί δεν θα ήθελε η σύγκρουση στην Ουκρανία να κυριαρχήσει στις συζητήσεις, αλλά αναγνώρισε ότι πιθανότατα θα ήταν μεταξύ των κορυφαίων ζητημάτων στην ημερήσια διάταξη.

«Η πρόθεση της χώρας υποδοχής [είναι] να συνεχίσει να παίζει [το ρόλο] της φωνής του Παγκόσμιου Νότου και να εγείρει ζητήματα που σχετίζονται με την περιοχή», είπε ο αξιωματούχος.

Ο υψηλόβαθμος Ινδός διπλωμάτης Βινάι Μόχαν Κβάτρα είπε στους δημοσιογράφους ότι «τα ερωτήματα που σχετίζονται με την ασφάλεια των τροφίμων, της ενέργειας και των λιπασμάτων, [και] ο αντίκτυπος που έχει η σύγκρουση σε αυτές τις οικονομικές προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε» θα είναι μεταξύ των ζητημάτων εκείνων, στα οποία θα υπάρξει «η δέουσα εστίαση» στο Νέο Δελχί.

Ωστόσο, ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της Ε.Ε., Ζοζέπ Μπορέλ, επέμεινε ότι η Ινδία θα πρέπει να χρησιμοποιήσει τη σύνοδο της G20 για να «να κάνει τη Ρωσία να καταλάβει ότι αυτός ο πόλεμος πρέπει να τελειώσει». Σύμφωνα με τον Μπορέλ, η «επιτυχία» της όλης συνάντησης «θα μετρηθεί σε σχέση με το τι θα μπορέσουμε να κάνουμε σε αυτό».

Αδυναμία κατάληξης σε κοινό ανακοινωθέν

Πηγή της Ε.Ε. δήλωσε ότι η αντιπροσωπεία της Ε.Ε. στο Νέο Δελχί δεν θα υποστηρίξει μια τελική δήλωση ως αποτέλεσμα της συνόδου κορυφής, εάν αυτή δεν περιλαμβάνει την καταδίκη της συμπεριφοράς της Ρωσίας στην Ουκρανία, ανέφερε το Reuters.

Ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Bruno Le Maire είπε ότι δεν υπάρχει περίπτωση η ομάδα να υποχωρήσει από το περιεχόμενο της κοινής δήλωσης που συμφωνήθηκε στη σύνοδο κορυφής της G20 στο Μπαλί της Ινδονησίας τον περασμένο Νοέμβριο, η οποία σημείωνε ότι «τα περισσότερα μέλη καταδίκασαν σθεναρά τον πόλεμο στην Ουκρανία» αλλά επίσης αναγνώριζε και ότι ορισμένες χώρες βλέπουν τη σύγκρουση διαφορετικά.

«Είτε έχουμε την ίδια γλώσσα είτε δεν υπογράφουμε στο τελικό ανακοινωθέν», είπε ο Λεμέρ στους δημοσιογράφους την Παρασκευή.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, μιλώντας στο περιθώριο της συνάντησης την Παρασκευή, είπε ότι η G20 δεν πρέπει να κάνει πίσω από την προηγούμενη κριτική της στη Ρωσία.

«Χρειαζόμαστε απόλυτη σαφήνεια, αυτός είναι ένας πόλεμος που ξεκίνησε από τον Πούτιν», είπε.

Τέτοιες αντιπαραθέσεις γίνονται ολοένα και πιο συνηθισμένες στην G20, ένα φόρουμ που δημιουργήθηκε πριν από 20 χρόνια ως απάντηση σε προηγούμενες οικονομικές κρίσεις, αλλά πλέον συχνά «παραλύει».

Ανώτερη πηγή της G20 είπε στο Reuters ότι οι διαπραγματεύσεις για το ανακοινωθέν ήταν δύσκολες, με τη Ρωσία και την Κίνα να εμποδίζουν τις προτάσεις που έγιναν από δυτικές χώρες.

«Η Ινδία θέλει να τηρήσει τη διατύπωση του Μπαλί», είπε η πηγή. Η πηγή και αρκετοί άλλοι αξιωματούχοι είπαν πως, εκτός και αν υπάρξει κάποια έκπληξη της τελευταίας στιγμής, είναι απίθανο να επιτευχθεί συναίνεση για το ανακοινωθέν και ότι η συνάντηση είναι πιθανό να τελειώσει με μια δήλωση της οικοδέσποινας Ινδίας που να συνοψίζει τις συζητήσεις.

«Εάν δεν υπάρξει συναίνεση, η επιλογή για την Ινδία θα ήταν να εκδώσει δήλωση προεδρίας», είπε ένας από τους αξιωματούχους. Τα υπουργεία Εξωτερικών, Οικονομικών και Πληροφοριών της Ινδίας δεν απάντησαν αμέσως στα αιτήματα για σχόλια.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα