Οι Ισραηλινοί βουλευτές ψήφισαν υπέρ ενός νομοσχεδίου που θα επιβάλλει τη θανατική ποινή σε «τρομοκράτες» που δολοφονούν Ισραηλινούς. Υποστηριζόμενο από τον πρωθυπουργό, Μπενιαμίν Νετανιάχου, και τους σκληροπυρηνικούς συμμάχους του, το νομοσχέδιο αντιμετώπισε σφοδρή αντίθεση από Παλαιστίνιους και ξένους παρατηρητές.
Το νομοσχέδιο για τη θανατική ποινή πέρασε σήμερα επί της αρχής στο ισραηλινό κοινοβούλιο με 55 ψήφους υπέρ και 9 κατά. Το μεγαλύτερο μέρος της αντιπολίτευσης – με επικεφαλής τον πρώην πρωθυπουργό Γιαΐρ Λαπίντ – απείχε από την ψηφοφορία σε ένδειξη διαμαρτυρίας.
Το νομοσχέδιο συντάχθηκε από τον βουλευτή Λίμορ Σον Χαρ-Μελέχ και υποστηρίχθηκε από τον Νετανιάχου και τον υπουργό Εθνικής Ασφάλειας, Ιταμάρ Μπεν Γκβιρ. Τόσο ο Σον Χαρ-Μελέχ όσο και ο Μπεν Γκβιρ είναι μέλη του κόμματος «Εβραϊκή Δύναμη», μιας σιωνιστικής φατρίας που βοήθησε το δεξιό κόμμα Λικούντ του Νετανιάχου να επιστρέψει στην εξουσία στις εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με τη νομοθεσία, οποιοσδήποτε «εσκεμμένα ή από αδιαφορία προκαλεί το θάνατο ενός Ισραηλινού πολίτη, όταν η πράξη πραγματοποιείται από ρατσιστικό κίνητρο ή μίσος σε συγκεκριμένο κοινό(…) και με σκοπό να βλάψει το κράτος του Ισραήλ και την αναγέννηση του εβραϊκού λαού στην πατρίδα του» θα αντιμετωπίσει την εκτέλεση, χωρίς καμία πιθανότητα έκτισης ποινής φυλάκισης.
Ο νόμος θα ισχύει στη Δυτική Όχθη, η οποία αν και διοικείται μερικώς από την Παλαιστινιακή Αρχή, υπόκειται στον ισραηλινό στρατιωτικό νόμο.
Το νομοσχέδιο ξεπερνά «μια ξεκάθαρη κόκκινη γραμμή ως μέρος της διολίσθησης του Ισραήλ στον ολοκληρωτικό φασισμό», δήλωσε το αραβο-ισραηλινό πολιτικό κόμμα Hadash Ta’al σε δήλωση. «Σήμερα είναι οι Παλαιστίνιοι, αύριο θα είναι οι διαδηλωτές στους δρόμους. Ο Μπεν Γκβίρ θα είναι “γρήγορο πιστόλι”, όταν πρόκειται να προσδιορίσει ποιος είναι τρομοκράτης».
Η Παλαιστινιακή Αρχή είπε ότι το νομοσχέδιο είναι «σκληρό, βάρβαρο και απάνθρωπο», περιγράφοντάς το ως «ριζωμένο στην εβραϊκή υπεροχή». Η ψήφισή του θα οδηγήσει στην καταδίκη των Παλαιστινίων «αυθαίρετα και τελετουργικά σε θάνατο», συνεχίζει η δήλωσή της.
Χιλιάδες Ισραηλινοί συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου της χώρας τις τελευταίες ημέρες για να διαμαρτυρηθούν για το νομοσχέδιο, ενώ υπήρξαν αντιδράσεις και από το εξωτερικό.
Μιλώντας μετά από συνάντηση με τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Έλι Κοέν, χθες, η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών, Ανναλένα Μπέρμποκ, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «ιδιαίτερα ανησυχητικό», δεδομένου ότι στο Ισραήλ δεν έχει υπάρξει εκτέλεση από τότε που απαγχονίστηκε ο Ναζί εγκληματίας πολέμου και ένας από τους «αρχιτέκτονες» του Ολοκαυτώματος Άντολφ Άιχμαν το 1962.