ΑΘΗΝΑ
07:38
|
26.04.2024
Το κυβερνών κόμμα δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τα αιτήματα της Σουηδίας και της Φινλανδίας, ωστόσο στη συζήτηση προσήλθε μόλις το 10% των βουλευτών.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το κόμμα Fidesz του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Όρμπαν, θα στηρίξει την επικύρωση της προσπάθειας της Φινλανδίας και της Σουηδίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ, δήλωσε σήμερα η κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματος, καθώς οι βουλευτές ξεκίνησαν τη διαδικασία μετά από πολύμηνη καθυστέρηση.

Η ανακοίνωση ακολούθησε τις εκκλήσεις του προέδρου της Ουγγαρίας και ενός κυβερνητικού αξιωματούχου να υποστηρίξουν γρήγορα την επέκταση της δυτικής αμυντικής συμμαχίας.

Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε τη Δευτέρα ότι οι συνομιλίες με τη Σουηδία και τη Φινλανδία σχετικά με τις προσπάθειές τους για ένταξη στο ΝΑΤΟ θα επαναληφθούν στις 9 Μαρτίου, αν και είπε ότι η Σουηδία δεν έχει ακόμη εκπληρώσει τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από το μνημόνιο που υπεγράφη πέρυσι.

Ο Όρμπαν εξέφρασε ανησυχίες για την ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ την περασμένη Παρασκευή.

Ορισμένοι ανησυχούν για το γεγονός «ότι θα υπάρχει ένα άμεσο σύνορο μεταξύ της Ρωσίας και της Φινλανδίας άνω των 1.000 χλμ», ένα δεδομένο που ενέχει έναν κίνδυνο κλιμάκωσης, είχε εξηγήσει ο ‘Ορμπαν την Παρασκευή κατά τη διάρκεια ραδιοφωνικής συνέντευξης.

Μεταξύ άλλων, ο Όρμπαν κατηγόρησε και τις δύο χώρες ότι διαδίδουν «ξεκάθαρα ψέματα» σχετικά με την ποιότητα της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία.

Ενώ οι νομοθέτες του κυβερνώντος Fidesz δήλωσαν ότι οι διμερείς συναντήσεις με τις δύο σκανδιναβικές χώρες θα συνεχιστούν την επόμενη εβδομάδα, για πρώτη φορά από τότε που εκδηλώθηκαν οι ανησυχίες της Βουδαπέστης, κατέστησαν επίσης σαφές ότι θα υποστηρίξουν την ένταξή τους στο ΝΑΤΟ.

«Θα παρέχουμε την υποστήριξή μας στην ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το κυβερνών κόμμα, το οποίο μαζί με έναν μικρότερο εταίρο του ελέγχει λίγο πάνω από τα δύο τρίτα των εδρών στο κοινοβούλιο της Ουγγαρίας.

Ανοίγοντας μια γενική συζήτηση για τη νομοθεσία την Τετάρτη, τόσο η Πρόεδρος της χώρας, Καταλίν Νόβακ, όσο και ένας αξιωματούχος του υπουργείου Εξωτερικών προέτρεψαν τους νομοθέτες να επικυρώσουν την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ «το συντομότερο δυνατό».

Συνεδρίαση σε σχεδόν άδεια αίθουσα

Μόνο το 10% περίπου από τους 199 βουλευτές της Ουγγαρίας παρακολούθησαν την εναρκτήρια συζήτηση για τη διαδικασία, με την τελική ψηφοφορία να μην αναμένεται πριν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

«Η επέκταση του ΝΑΤΟ στη Φινλανδία και τη Σουηδία είναι ένα σημαντικό βήμα προς την ενίσχυση της ασφάλειας της ευρωατλαντικής περιοχής», δήλωσε ο υφυπουργός Εξωτερικών, Πίτερ Σταράι, μιλώντας σε μια σχεδόν άδεια αίθουσα.

«Οι χώρες που επιθυμούν να ενταχθούν πληρούν όλους τους όρους ένταξης στο ΝΑΤΟ», είπε. «Η ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ εξυπηρετεί την εξωτερική μας πολιτική, την ασφάλεια και τα οικονομικά συμφέροντα και επίσης ενισχύει το ΝΑΤΟ».

Μιλώντας στο Reuters στο περιθώριο του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ στη Γενεύη, ο Ούγγρος υπουργός Εξωτερικών, Πίτερ Σίγιαρτο, είπε ότι ελπίζει ότι η ψηφοφορία θα είναι θετική μετά και τη συνάντηση των Ούγγρων βουλευτών με ομολόγους τους στη Σουηδία και τη Φινλανδία.

Ο Φινλανδός υπουργός Εξωτερικών, Πέκκα Χααβίστο, δήλωσε την Τρίτη ότι η Ουγγαρία σκοπεύει να στείλει κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία στη Φινλανδία στις 9 Μαρτίου ή γύρω στις 9 Μαρτίου για συζητήσεις σχετικά με την ένταξη του Ελσίνκι στο ΝΑΤΟ.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νέος γύρος ελληνοτουρκικών συνομιλιών στην Κωνσταντινούπολη

Τετράωρη στάση εργασίας στον ΟΑΣΘ

Πεθαίνοντας στη Γάζα: Το Google και η ορθή χρήση της τεχνητής νοημοσύνης

The Old Oak: A symbol of endurance

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα