ΑΘΗΝΑ
20:43
|
19.04.2024
Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι ο Μπλίνκεν και ο Λαβρόφ συνομίλησαν για περίπου 10 λεπτά στο περιθώριο της διάσκεψης της G-20 στο Νέο Δελχί.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Άντονι Μπλίνκεν, και ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, είχαν μια σύντομη συνομιλία σήμερα, η οποία αποτελεί και την πρώτη συνάντηση υψηλού επιπέδου μεταξύ των δύο χωρών εδώ και μήνες.

Αμερικανοί αξιωματούχοι είπαν ότι ο Μπλίνκεν και ο Λαβρόφ συνομίλησαν για περίπου 10 λεπτά στο περιθώριο της διάσκεψης της G-20 στο Νέο Δελχί.

Ανώτερος αμερικανός αξιωματούχος είπε ότι ο Μπλίνκεν χρησιμοποίησε τη συζήτηση για να επισημάνει τρία σημεία στον Λαβρόφ: ότι οι ΗΠΑ θα υποστηρίξουν την Ουκρανία στη σύγκρουση για όσο διάστημα χρειαστεί για να τερματιστεί ο πόλεμος, ότι η Ρωσία θα πρέπει να ανακαλέσει την απόφασή της να αναστείλει τη συμμετοχή στην συνθήκη New START και ότι η Μόσχα πρέπει να απελευθερώσει τον κρατούμενο Αμερικανό στρατιωτικό Πολ Γουίλαν.

Ο αξιωματούχος, ο οποίος μίλησε σε δημοσιογράφους υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι ο Μπλίνκεν έβγαλε τον Λαβρόφ από οποιαδήποτε αυταπάτη μπορεί να είχαν στη Μόσχα ότι η υποστήριξη των ΗΠΑ προς την Ουκρανία αμφιταλαντεύεται.

Ο αξιωματούχος αρνήθηκε να περιγράψει την απάντηση του Λαβρόφ, αλλά είπε ότι ο Μπλίνκεν δεν είχε την εντύπωση ότι θα υπάρξει κάποια αλλαγή στη συμπεριφορά της Ρωσίας στο εγγύς μέλλον.

Ο Λαβρόφ, ο οποίος δεν αναφέρθηκε στη συνομιλία με τον Μπλίνκεν, απέρριψε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, τους δυτικούς ισχυρισμούς περί απομόνωσης της Ρωσίας, λέγοντας ότι «δεν νιώθουμε απομονωμένοι. Είναι η Δύση που έχει απομονωθεί και τελικά θα το συνειδητοποιήσει».

Είπε ότι η Ρωσία παραμένει ανοιχτή σε συνομιλίες για τον τερματισμό της σύγκρουσης στην Ουκρανία, αλλά κατηγόρησε τη Δύση για το ότι ουσιαστικά εμποδίζει τέτοιες συνομιλίες.

«Μας καλούν να συνομιλήσουμε, αλλά δεν θυμάμαι κανέναν δυτικό συνάδελφο να έχει καλέσει την Ουκρανία σε συνομιλίες», είπε. «Ενθαρρύνουν την Ουκρανία να συνεχίσει τον πόλεμο».

Ο Λαβρόφ χλεύασε επίσης τις απειλές των ΗΠΑ κατά της Κίνας. «Οι δυτικοί συνάδελφοί μας έχουν χάσει τον αυτοέλεγχο, έχουν ξεχάσει τα ήθη τους και έχουν αφήσει στην άκρη τη διπλωματία, στρεφόμενοι αποκλειστικά στον εκβιασμό και τις απειλές», είπε.

Η Μόσχα δεν σχολίασε άμεσα σχετικά με το περιεχόμενο της συνομιλίας, αλλά η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα, είπε ότι ήταν ο Μπλίνκεν που ζήτησε να μιλήσει με τον Λαβρόφ.

«Ο Μπλίνκεν ζήτησε επαφή με τον Λαβρόφ. Εν κινήσει, στο πλαίσιο της δεύτερης συνεδρίας των είκοσι, μίλησε ο Σεργκέι Βικτόροβιτς (Λαβρόφ). Δεν υπήρξαν διαπραγματεύσεις, συναντήσεις κ.λπ.», είπε, σύμφωνα με το CNN.

Ήταν η πρώτη τους επαφή από το περασμένο καλοκαίρι, όταν ο Μπλίνκεν μίλησε τηλεφωνικά με τον Λαβρόφ για μια πρόταση των ΗΠΑ στη Ρωσία να απελευθερώσει τον Γουίλαν και την πρώην κρατούμενη σταρ του WNBA, Μπρίτνεϊ Γκρίνερ. Η Γκρίνερ αργότερα αφέθηκε ελεύθερος σε ανταλλαγή με τον φυλακισμένο Ρώσο Βίκτορ Μπουτ, αλλά ο Γουίλαν παραμένει κρατούμενος στη Ρωσία.

Η τελευταία φορά που ο Μπλίνκεν και ο Λαβρόφ συναντήθηκαν προσωπικά ήταν στη Γενεύη της Ελβετίας, τον Ιανουάριο του 2022.

Οι δύο άνδρες συμμετείχαν σε πολλά διεθνή συνέδρια τον περασμένο χρόνο, αλλά δεν είχαν συνομιλήσει απευθείας μέχρι και σήμερα.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Νεαρός αυτοπυρπολύθηκε έξω από το δικαστήριο που δικάζει τον Τραμπ

Εργασιακό Γολγοθά αντιμετωπίζουν οι νέοι εργαζόμενοι λέει έρευνα του Eteron

Επίθεση χάκερ Anonymous κατά του στρατού του Ισραήλ

Οι πρώτες 100 μέρες του Γκαμπριέλ Ατάλ στην εξουσία

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα