ΑΘΗΝΑ
16:56
|
18.05.2024
Ματαιώνονται επίσης οι εορταστικές εκδηλώσεις και οι συναυλίες που είχαν προγραμματιστεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, λόγω του τραγικού δυστυχήματος στα Τέμπη.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Χωρίς την καθιερωμένη τελετή έναρξης, λόγω της συμμετοχής του στο τριήμερο εθνικό πένθος για την ανείπωτη τραγωδία των Τεμπών, αρχίζει σήμερα το 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.  

Την έναρξή του θα σηματοδοτήσει η προβολή της ταινίας La Singla της Παλόμα Θαπάτα, που θα προβληθεί στις 7 το απόγευμα, στον κινηματογράφο Ολύμπιον, σε παγκόσμια πρεμιέρα.

Ματαιώνονται επίσης οι εορταστικές εκδηλώσεις και οι συναυλίες που είχαν προγραμματιστεί στο πλαίσιο του Φεστιβάλ.

Η διοργάνωση θα ολοκληρωθεί την Κυριακή 12 Μαρτίου, ενώ αμέσως μετά την τελετή λήξης θα ακολουθήσει η προβολή της ταινίας Εγώ και το κατοικίδιό μου του Γιόχαν Κράμερ σε διεθνή πρεμιέρα.

Συνολικά, κατά τη διάρκεια του δεκαήμερου Φεστιβάλ θα προβληθούν 237 ντοκιμαντέρ μικρού και μεγάλου μήκους τα οποία θα πλαισιωθούν από ενδιαφέροντα αφιερώματα και παράλληλες δράσεις (Δείτε εδώ το πρόγραμμα προβολών).

Οι φυσικές αίθουσες του φεστιβάλ είναι στην ιστορική έδρα του θεσμού, στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες της πρώτης προβλήτας του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές καθώς και στον κινηματογράφο Μακεδονικόν. Παράλληλα, υπάρχουν διαθέσιμες ταινίες και διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ online.filmfestival.gr.

Στις παράλληλες δράσεις του, το 25ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης διοργανώνει ένα πολυδιάστατο αφιέρωμα στο ντοκιμαντέρ της παρατήρησης, με τίτλο Η τέχνη της πραγματικότητας: Πέρα από την παρατήρηση, με σπουδαίες ταινίες του παγκόσμιου σινεμά, οι οποίες επαναπροσδιορίζουν την οπτική και την ερμηνεία μας για τον κόσμο και τη ζωή.

Επίσης το Φεστιβάλ, τιμά τη μνήμη της εβραϊκής κοινότητας της Θεσσαλονίκης, με αφορμή τη συμπλήρωση 80 ετών από την αναχώρηση του πρώτου συρμού από την πόλη για το Άουσβιτς, τιμά το Φεστιβάλ μέσα από το αφιέρωμα Adio Kerida: Από τη Θεσσαλονίκη στο Άουσβιτς – 80 χρόνια.

Τέλος, μέσα από εννέα ταινίες του Νικολάους Γκέιρχάλτερ, οι θεατές του φεστιβάλ θα γνωρίσουν το έργο του σπουδαίου αυστριακού ντοκιμαντερίστα, ενώ θα προβληθούν και δέκα ταινίες του σκηνοθέτη Σταύρου Ψυλλάκη στα πλαίσια αφιερώματος, με ιστορίες ανθρώπων της διπλανής πόρτας σε οριακές καταστάσεις.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Θεσσαλονίκη: Το The Comic Con επέστρεψε και είναι δίπλασιο

Δωρεάν είσοδος σε όλα τα μουσεία και πλήθος εκδηλώσεων το Σάββατο 18 Μαΐου

Disiecta Membra #13: Το «Λυξόνταρμα» ή «Of Mice and Men»

Και το Μουσείο της Ακρόπολης στις Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα