ΑΘΗΝΑ
21:53
|
02.05.2024
Το ρωσικό πυροβολικό σφυροκόπησε τις τελευταίες διαδρομές έξω από το Μπαχμούτ την Παρασκευή.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Το ρωσικό πυροβολικό σφυροκόπησε τις τελευταίες διαδρομές έξω από το Μπαχμούτ την Παρασκευή, με στόχο να ολοκληρώσει την περικύκλωση της πολιορκημένης ουκρανικής πόλης και να φέρει τη Μόσχα πιο κοντά στην πρώτη της μεγάλη νίκη σε μισό χρόνο μετά την πιο αιματηρή μάχη του πολέμου, αναφέρει το Reuters.

Ο επικεφαλής του ρωσικού ιδιωτικού στρατού Βάγκνερ είπε ότι η πόλη, η οποία έχει ερειπωθεί μετά την επίθεση της Ρωσίας για περισσότερους από επτά μήνες, ήταν σχεδόν πλήρως περικυκλωμένη με μόνο έναν δρόμο ακόμα ανοιχτό για τα στρατεύματα της Ουκρανίας.

Το Reuters παρατήρησε έντονο ρωσικό βομβαρδισμό οδών που οδηγούν δυτικά από το Μπαχμούτ, μια προφανή προσπάθεια να εμποδίσουν την πρόσβαση των ουκρανικών δυνάμεων μέσα και έξω από την πόλη. Μια γέφυρα στη γειτονική πόλη Khromove υπέστη ζημιές από βομβαρδισμούς ρωσικών αρμάτων μάχης.

Ουκρανοί στρατιώτες εργάζονταν για να επισκευάσουν κατεστραμμένους δρόμους και περισσότερα στρατεύματα κατευθύνονταν προς την πρώτη γραμμή σε ένδειξη ότι η Ουκρανία δεν ήταν ακόμη έτοιμη να εγκαταλείψει την πόλη. Στα δυτικά, οι Ουκρανοί έσκαβαν νέα χαρακώματα για αμυντικές θέσεις.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει, όπως είπε, μαχητές της ομάδας Wagner να περπατούν δίπλα σε μια κατεστραμμένη βιομηχανική εγκατάσταση. Ένας μαχητής ακούγεται να λέει ότι ο στρατός της Ουκρανίας καταστρέφει υποδομές σε οικισμούς κοντά στο Μπαχμούτ για να αποτρέψει τη ρωσική περικύκλωση.

Ο διοικητής των χερσαίων δυνάμεων της Ουκρανίας, Ολεξάντρ Σιρσκγί, επισκέφθηκε το Μπαχμούτ την Παρασκευή για ενημερώσεις με τοπικούς διοικητές σχετικά με τον τρόπο ενίσχυσης της αμυντικής ικανότητας των δυνάμεων της πρώτης γραμμής.

Ο Ντένις Γιαροσλάβσκι, διοικητής μονάδας ουκρανικού στρατού στο Μπαχμούτ, είπε στην Espreso TV ότι τμήματα ορισμένων μονάδων έλαβαν εντολή να εναλλάσσονται σε πιο ασφαλείς θέσεις, περιγράφοντας την κατάσταση από το πρωί ως «σφαγείο και στις δύο πλευρές».

Μια ρωσική νίκη στο Μπαχμούτ, με πληθυσμό περίπου 70.000 κατοίκων πριν από τον πόλεμο, θα της έδινε την πρώτη μεγάλη νίκη σε μια δαπανηρή χειμερινή επίθεση, αφού κάλεσε εκατοντάδες χιλιάδες εφέδρους πέρυσι. Η Ρωσία λέει ότι θα ήταν ένα σκαλοπάτι για την ολοκλήρωση της κατάληψης της βιομηχανικής περιοχής του Ντονμπάς, ενός από τους σημαντικότερους στόχους της Μόσχας.

Πριν από τον πόλεμο το Μπαχμούτ ήταν γνωστό για τα ορυχεία αλατιού και γύψου. Η Ουκρανία λέει ότι η πόλη έχει μικρή στρατηγική αξία και οι τεράστιες απώλειες που υπέστη η Ρωσία προσπαθώντας να καταλάβει το Μπαχμούτ θα μπορούσαν να διαμορφώσουν την πορεία της σύγκρουσης.

«ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΟΙ ΔΑΓΚΑΝΕΣ»

«Μονάδες της ιδιωτικής στρατιωτικής εταιρείας Wagner έχουν πρακτικά περικυκλώσει το Μπαχμούτ», δήλωσε ο επικεφαλής της Wagner Γιεβγκένι Πριγκόζιν σε ένα βίντεο που το Reuters έκρινε ότι γυρίστηκε σε μια ταράτσα σε ένα χωριό περίπου 7 χιλιόμετρα βόρεια του κέντρου της πόλης.

«Έχει μείνει μόνο μία διαδρομή (εκτός)», είπε. «Οι δαγκάνες κλείνουν».

Κάλεσε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι να διατάξει μια υποχώρηση από το Μπαχμούτ για να σώσει τις ζωές των στρατιωτών του. Η κάμερα έδειξε τρεις συλληφθέντες Ουκρανούς -έναν ηλικιωμένο με γκρίζα γένια και δύο αγόρια- να ζητούν να τους επιτραπεί να πάνε σπίτι τους.

Ο Ρόμπερτ Μπρόβντι, ο διοικητής μιας ουκρανικής μονάδας μη επανδρωμένων αεροσκαφών που δραστηριοποιείται στο Μπαχμούτ, ο οποίος ακούει στο όνομα «Μαντγιάρ», δήλωσε σε βίντεο που αναρτήθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ότι η μονάδα του έλαβε εντολή να αποσυρθεί αμέσως. Είπε ότι πολεμούσε εκεί για 110 ημέρες.

Ο Βολοντίμιρ Ναζαρένκο, αναπληρωτής διοικητής της Εθνοφρουράς της Ουκρανίας, είπε στο ουκρανικό ραδιόφωνο NV ότι η κατάσταση ήταν «κρίσιμη», με μάχες «όλο το εικοσιτετράωρο».

«Δεν λαμβάνουν υπόψη τις απώλειές τους στην προσπάθεια να καταλάβουν την πόλη με επίθεση. Το καθήκον των δυνάμεών μας στο Μπαχμούτ είναι να προκαλέσουν όσο το δυνατόν περισσότερες απώλειες στον εχθρό. Κάθε μέτρο ουκρανικής γης κοστίζει εκατοντάδες ζωές στον εχθρό.» είπε.

«Υπάρχουν πολύ περισσότεροι Ρώσοι εδώ από όσα έχουμε πυρομαχικά για να τους καταστρέψουμε».

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΟΠΛΑ ΑΠΟ ΤΙΣ Η.Π.Α.

Τις τελευταίες ημέρες επικράτησε συναγερμός στη Ρωσία για τις δικές της πιθανές ευπάθειες, αφού η Μόσχα ανέφερε μια σειρά επιθέσεων με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε στόχους βαθιά μέσα στη Ρωσία, ακολουθούμενη από, όπως είπε, ένοπλη διασυνοριακή επιδρομή την Πέμπτη.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε στο Συμβούλιο Ασφαλείας του την Παρασκευή να εντείνει τα «αντιτρομοκρατικά μέτρα».

Εν τω μεταξύ, ο Ζελένσκι επισκέφθηκε τραυματίες στρατιώτες σε στρατιωτικό νοσοκομείο στο Λβιβ. Ο ένας, σφίγγοντας το χέρι του προέδρου από το κρεβάτι, ζήτησε συγγνώμη που δεν μπορούσε να σταθεί όρθιος. «Δεν πειράζει», είπε ο Ζελένσκι. «Θα έρθει η ώρα και θα σηκωθείς».

Ο Ζελένσκι δεν έδωσε λεπτομέρειες για τις μάχες στο Μπαχμούτ κατά τη διάρκεια μιας απογευματινής ομιλίας μεσω βίντεο στην οποία ευχαρίστησε τα στρατεύματα που υπερασπίστηκαν «σθεναρά και γενναία» την πόλη.

Στην Ουάσιγκτον, ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε έναν ακόμη γύρο στρατιωτικής βοήθειας για την Ουκρανία, ένα πακέτο πυρομαχικών και περαιτέρω υποστήριξη αξίας 400 εκατομμυρίων δολαρίων.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν παράσχει σχεδόν 32 δισεκατομμύρια δολάρια σε βοήθεια στην Ουκρανία από την εισβολή της Ρωσίας στις 24 Φεβρουαρίου 2022.

Στον Λευκό Οίκο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ευχαρίστησε τον επισκεπτόμενο Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς για τη «βαθιά» υποστήριξη στην Ουκρανία. Ο Σολτς είπε ότι είναι σημαντικό να σταλεί το μήνυμα ότι η υποστήριξη της Ουκρανίας θα συνεχιστεί «όσο χρειαστεί».

Μετά τη συνάντησή τους, ο Λευκός Οίκος είπε ότι οι δύο ηγέτες επανέλαβαν τη δέσμευσή τους να επιβάλουν κόστος στη Ρωσία για την εισβολή της στην Ουκρανία.

Η Γερμανία κατασκευάζει άρματα μάχης Leopard που υποσχέθηκαν τον Ιανουάριο και αναμένεται να αποτελέσουν τον πυρήνα μιας νέας ουκρανικής τεθωρακισμένης δύναμης.

Ο Σολτς έχει επικριθεί από ορισμένους δυτικούς συμμάχους για μια επιφυλακτική δημόσια στάση για τον οπλισμό της Ουκρανίας, αν και έχει επιβλέπει μια μεγάλη αλλαγή στην πολιτική από μια χώρα που ήταν ο μεγαλύτερος πελάτης ενέργειας της Ρωσίας πριν από τον πόλεμο.

Ο πρεσβευτής του Κιέβου στο Βερολίνο, Ολεξίι Μακέιεφ, είπε ότι η Γερμανία αναλαμβάνει τώρα περισσότερο ηγετικό ρόλο στον εξοπλισμό της Ουκρανίας.

Η Μόσχα, η οποία λέει ότι έχει προσαρτήσει σχεδόν το ένα πέμπτο της Ουκρανίας, κατηγορεί το φιλοδυτικό Κίεβο ότι αποτελεί απειλή για την ασφάλεια. Η Ουκρανία και οι σύμμαχοί της λένε ότι η εισβολή ήταν ένας απρόκλητος κατακτητικός πόλεμος.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ, επισημαίνοντας τις στρατιωτικές επεμβάσεις των ΗΠΑ σε όλο τον κόσμο, κατηγόρησε τις Ηνωμένες Πολιτείες για υποκρισία την Παρασκευή, αφού ο Μπλίνκεν είπε ότι δεν επιτρέπεται στη Μόσχα να διεξάγει πόλεμο στην Ουκρανία ατιμώρητη. Οι δύο άνδρες συναντήθηκαν για λίγο στο περιθώριο της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της G20 στην Ινδία.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα