Το Ιράν έχει δώσει σαρωτικές διαβεβαιώσεις στην πυρηνική εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών ότι θα βοηθήσει επιτέλους μια μακρόχρονη έρευνα για σωματίδια ουρανίου που βρέθηκαν σε αδήλωτες τοποθεσίες και ακόμη θα εγκαταστήσει εκ νέου τον αφαιρεμένο εξοπλισμό παρακολούθησης, ανέφερε το Σάββατο η υπηρεσία επιτήρησης, όπως μεταδίδει το Reuters.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας και το Ιράν εξέδωσαν κοινή δήλωση σχετικά με την επιστροφή του αρχηγού του ΔΟΑΕ Ραφαέλ Γκρόσι από το ταξίδι του στην Τεχεράνη μόλις δύο ημέρες πριν από την τριμηνιαία συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου των 35 εθνών του οργανισμού.
Η δήλωση περιελάμβανε ελάχιστες λεπτομέρειες, αλλά η πιθανότητα αξιοσημείωτης βελτίωσης των σχέσεων μεταξύ των δύο είναι πιθανό να αποτρέψει μια δυτική ώθηση για ένα άλλο ψήφισμα που θα διατάξει το Ιράν να συνεργαστεί, δήλωσαν διπλωμάτες. Το Ιράν, ωστόσο, έχει δώσει παρόμοιες υποσχέσεις στο παρελθόν, οι οποίες έχουν αποδώσει ελάχιστα ή καθόλου.
«Το Ιράν εξέφρασε την ετοιμότητά του να… παράσχει περαιτέρω πληροφορίες και πρόσβαση για την αντιμετώπιση των εκκρεμών ζητημάτων διασφαλίσεων», ανέφερε η κοινή δήλωση. Μια εμπιστευτική έκθεση της ΔΟΑΕ προς τα κράτη μέλη που είδε το Reuters ανέφερε ότι ο Γκρόσι «ανυπομονεί για… άμεση και πλήρη εφαρμογή της κοινής δήλωσης».
Το Ιράν υποτίθεται ότι παρέχει πρόσβαση σε πληροφορίες, τοποθεσίες και ανθρώπους, είπε ο Γκρόσι σε συνέντευξη Τύπου στο αεροδρόμιο της Βιέννης αμέσως μετά την προσγείωση, υποδεικνύοντας μια τεράστια βελτίωση μετά από χρόνια ιρανικής κωλυσιεργίας.
Το Ιράν θα επέτρεπε επίσης την επανεγκατάσταση του πρόσθετου εξοπλισμού παρακολούθησης που είχε τεθεί σε εφαρμογή στο πλαίσιο της πυρηνικής συμφωνίας του 2015, αλλά στη συνέχεια αφαιρέθηκε πέρυσι, καθώς η συμφωνία διαλύθηκε στον απόηχο της αποχώρησης των ΗΠΑ από τη συμφωνία το 2018 υπό τον τότε πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ.
Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας του Ιράν, Μπεχρούζ Καμαλβαντί, είπε ότι η Τεχεράνη δεν συμφώνησε να δώσει πρόσβαση σε ανθρώπους.
«Κατά τη διάρκεια των δύο ημερών που ο κ. Γκρόσι βρισκόταν στο Ιράν, το ζήτημα της πρόσβασης σε άτομα δεν τέθηκε ποτέ», είπε ο Καμαλβάντι στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων IRNA, προσθέτοντας επίσης ότι δεν υπήρξε συμφωνία σχετικά με την τοποθέτηση νέων καμερών στις πυρηνικές εγκαταστάσεις του Ιράν.
Οι επακόλουθες συνομιλίες στο Ιράν μεταξύ της ΔΟΑΕ και των Ιρανών αξιωματούχων με στόχο να καταλήξουν στις λεπτομέρεις θα πραγματοποιηθούν «πολύ, πολύ σύντομα», είπε ο Γκρόσι.
Ερωτηθείς εάν όλος αυτός ο εξοπλισμός παρακολούθησης θα επανεγκατασταθεί, ο Γκρόσι απάντησε «Ναι». Όταν ρωτήθηκε πού θα εγκατασταθεί ξανά, ωστόσο, είπε μόνο ότι θα είναι σε ορισμένες τοποθεσίες.