ΑΘΗΝΑ
07:12
|
13.05.2024
Ο πρώην πρόεδρος της Ρωσίας έκανε ειδική αναφορά στην απόφαση της Αργεντινής να διαπραγματευτεί ξανά το στάτους των Μαλβίνων (ή Φώκλαντ για τους Βρετανούς).
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η Ρωσία είναι έτοιμη να βοηθήσει τον κόσμο να απαλλαγεί από τα υπολείμματα του κυριαρχούμενου από τη Δύση αποικιακού παρελθόντος, ισχυρίστηκε ο πρώην πρόεδρος τη Ρωσίας Ντμίτρι Μεντβέντεφ.

Ο αξιωματούχος υποστήριξε ότι ως έθνος «που δεν είχε ποτέ αποικίες», η Ρωσία είναι σε θέση να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία.

Σε άρθρο που δημοσιεύτηκε σήμερα, ο Μεντβέντεφ ισχυρίστηκε ότι «οι γεωπολιτικές αναταράξεις άνοιξαν ένα απόστημα των παλαιών προβλημάτων του κόσμου μας».

Ο πρώην πρόεδρος, ο οποίος τώρα υπηρετεί ως αναπληρωτής πρόεδρος του Ρωσικού Συμβουλίου Ασφαλείας, υποστήριξε ότι ο «κακοήθης όγκος ενός αποικιακού παρελθόντος» είναι ένα πρόβλημα που απαιτεί μια «διεθνή χειρουργική επέμβαση».

Σημείωσε ότι η Σοβιετική Ένωση έπαιξε σημαντικό ρόλο στην εξάρθρωση του αποικιακού συστήματος του 20ού αιώνα.

«Εμείς, μαζί με άλλες χώρες, μπορούμε τώρα να καρφώσουμε το τελευταίο καρφί στο φέρετρο των νεο-αποικιακών φιλοδοξιών του δυτικού κόσμου», δήλωσε ο Μεντβέντεφ στο άρθρο, που αναρτήθηκε στον ιστότοπο του κυβερνώντος κόμματος, Ενωμένη Ρωσία.

Ως παράδειγμα, ο πρώην πρόεδρος ανέφερε την απόφαση της Αργεντινής να αποκηρύξει τη συμφωνία του 2016 με το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τα αμφισβητούμενα νησιά Φώκλαντ/Μαλβίνες στον Νότιο Ατλαντικό.

Την Πέμπτη, ο υπουργός Εξωτερικών της Αργεντινής Σαντιάγο Καφιέρο είπε ότι ενημέρωσε τον Βρετανό ομόλογό του, Τζέιμς Κλέβερλι, για την κίνηση αυτή κατά τη διάρκεια συνάντησης στο Νέο Δελχί της Ινδίας, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής της G20.

Το Μπουένος Άιρες «πρότεινε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για το ζήτημα της κυριαρχίας» σε συμμόρφωση με την εντολή της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και της Επιτροπής Αποαποικιοποίησης του παγκόσμιου οργανισμού, διευκρίνισε ο Καφιέρο.

Ο Μεντβέντεφ υποστήριξε ότι οι αποφάσεις να δειχθεί η πόρτα στα γαλλικά στρατεύματα από δύο πρώην αποικίες στην Αφρική, την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία και το Μάλι, ταιριάζουν επίσης σε αυτό το μοτίβο.

Ο Μεντβέντεφ επεσήμανε, ωστόσο, ότι εξακολουθούν να υπάρχουν πολλά εδάφη σε όλο τον κόσμο που κυβερνώνται από δυτικές δυνάμεις, όπως το Ηνωμένο Βασίλειο και η Γαλλία. Εξέφρασε τη σκέψη ότι αυτά τα έθνη θα αφήσουν πρόθυμα πίσω τους τον έλεγχο από τα υπολείμματα των πρώην αυτοκρατοριών.

Καθώς όλο και περισσότερες χώρες «σταματούν να φοβούνται τις δυτικές επιταγές» και αρχίζουν να διεκδικούν πιο ενεργά τα εθνικά τους συμφέροντα, οι πρώην αποικιακές δυνάμεις είναι βέβαιο ότι θα χάσουν την κυριαρχία τους στις περιοχές που κάποτε νόμιζαν ότι ήταν δικές τους, κατέληξε ο πρώην πρόεδρος.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Πρώτα συμπεράσματα από το ψήφισμα του ΟΗΕ για την Παλαιστίνη

Ελλάδα, Κύπρος και αξιοπρέπεια

Γάζα: Η Χαμάς επικρίνει τον Μπάιντεν για τη σύνδεση της εκεχειρίας με την απελευθέρωση ομήρων

Γεωργία: Προς έγκριση το νομοσχέδιο για «ξένους πράκτορες» παρά τις αντιδράσεις

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα