Μία ακόμα μεγάλη απεργιακή κινητοποίηση θα πραγματοποιηθεί αύριο στη Γαλλία, της οποίας τα συνδικάτα έχουν καλέσει τους εργαζόμενους σε διαδηλώσεις και απεργίες κατά της προωθούμενης από την κυβέρνηση αναμόρφωσης του συνταξιοδοτικού συστήματος της χώρας – αναμόρφωση που προβλέπει μεταξύ άλλων και την αύξηση της κατώτατης ηλικίας συνταξιοδότησης των Γάλλων από τα 62 χρόνια, που είναι σήμερα, στα 64 χρόνια.
Η απεργία αναμένεται να γίνει ιδιαίτερα αισθητή στον τομέα των συγκοινωνιών, τόσο των οδικών και σιδηροδρομικών όσο και των αεροπορικών. Τα περισσότερα δρομολόγια δεν αναμένεται να πραγματοποιηθούν, ενώ συνδικάτα των οδηγών φορτηγών απειλούν να κλείσουν τις κεντρικές οδικές αρτηρίες της χώρας.
Οι απεργιακές κινητοποιήσεις αναμένεται πως θα είναι ιδιαίτερα αισθητές επίσης στους τομείς της ενέργειας, του εφοδιασμού τροφίμων αλλά και της εκπαίδευσης, με πολλά από τα σχολεία και τα πανεπιστήμια να παραμένουν κλειστά.
Στον βιομηχανικό τομέα, η CGT κάλεσε τους εργαζόμενους στα διυλιστήρια να «μπλοκάρουν ολόκληρη την οικονομία» με συνεχείς απεργίες για να διαταράξουν την παραγωγή, τη διανομή και την εισαγωγή καυσίμων.
Οι εργαζόμενοι στη βενζίνη και τη χημεία, συμπεριλαμβανομένου του φαρμακευτικού τομέα, κλήθηκαν να απεργήσουν μαζί με τους 1,5 εκατομμύριο εργάτες μετάλλου στη Γαλλία – πολλοί από τους οποίους εργάζονται σε κορυφαίες εταιρείες αεροναυπηγικής, αυτοκινήτων και χάλυβα.
Οι συλλέκτες απορριμμάτων, οι εργάτες, οι λιμενεργάτες και άλλοι καλούνται επίσης να απεργήσουν, «μέχρι να αποσυρθούν οι μεταρρυθμίσεις», λέει η CGT.
Την Κυριακή, οι οδηγοί φορτηγών ξεκίνησαν απεργιακές κινητοποιήσεις και μπλόκα.
Οι εκπρόσωποι των συνδικάτων λένε ότι οι απεργοί θα επιμείνουν. Για τους εργαζόμενους στο φυσικό αέριο και την ηλεκτρική ενέργεια, οι απεργίες που ξεκίνησαν την Παρασκευή 3 Μαρτίου θα συνεχιστούν «το ελάχιστο μέχρι τις 7 και το μέγιστο μέχρι να κερδίσουμε», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της CGT Energie, Σεμπαστιέν Μενεσπλιέ.
Την Παρασκευή η παραγωγή μειώθηκε σε πολλούς πυρηνικούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής μειώνοντας τη συνολική παροχή ηλεκτρικής ενέργειας. Εκπρόσωποι των συνδικάτων είπαν ότι η παραγωγή θα μειωθεί ακόμη περισσότερο.
Για την επόμενη εβδομάδα, ο Μενεσπλιέ προέβλεψε στοχευμένες περικοπές ενέργειας, αποκλεισμούς, καθιστικές διαδηλώσεις και ενέργειες του στυλ του «Ρομπέν των Δασών».
«Εάν ο Εμανουέλ Μακρόν δεν θέλει η Γαλλία να σταματήσει και μια σκοτεινή εβδομάδα για την ενεργειακή βιομηχανία, θα ήταν καλύτερα για αυτόν να αποσύρει τις μεταρρυθμίσεις του», κατέληξε ο Μενεσπλιέ.
Οι αστυνομικές αρχές εκτιμούν ότι περίπου ένα εκατομμύριο Γάλλοι θα διαδηλώσουν αύριο, ενώ τα συνδικάτα αναμένουν ότι ο αριθμός των διαδηλωτών θα υπερβεί τα δυο εκατομμύρια.
Τα συνδικάτα έχουν ανακοινώσει ότι συγκεντρώσεις θα πραγματοποιηθούν σε 260 γαλλικές πόλεις. Σύμφωνα με δημοσκόπηση που διενεργήθηκε για λογαριασμό του τηλεοπτικού σταθμού BFMTV, το 64% των Γάλλων τάσσεται υπέρ των απεργιακών κινητοποιήσεων, ενώ το 57% τάσσεται υπέρ μιας γενικής απεργίας διαρκείας.
Τέλος, σε ό,τι αφορά την κοινοβουλευτική διαδικασία έγκρισης του νομοσχεδίου για το συνταξιοδοτικό, αυτή βρίσκεται πλέον στο τελευταίο στάδιο, δηλαδή της έγκρισής του από την Γερουσία.