ΑΘΗΝΑ
20:56
|
04.05.2024
Το παλαιστινιακό και το Ιράν απασχολούν τις βασικές συναντήσεις που πραγματοποιεί ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας σε Ιορδανία, Αίγυπτο και Ισραήλ.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Περιοδεία σε χώρες της Μέσης Ανατολής έχει ξεκινήσει από την Κυριακή ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν στο πλαίσιο ευρύτερων κινήσεων και εξελίξεων που αφορούν φλέγοντα «μέτωπα» της περιοχής όπως η όξυνση της βίας στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη ενόψει της έναρξης του Ραμαζανιού στις 22 του μήνα, οι προσπάθειες του Ισραήλ να περιορίσει με κάθε τρόπο την εντεινόμενη γεωπολιτική περιφερειακή επιρροή του Ιράν και την περαιτέρω ανάπτυξη του ιρανικού πυρηνικού προγράμματος, τις εξελίξεις που αφορούν μέτωπα στη Συρία στο φόντο της καταστροφής του σεισμού της 6ης Φεβρουαρίου αλλά και το ευρύτερο πεδίο επικίνδυνων συγκρούσεων την Ουκρανία και των προσπαθειών των ΗΠΑ και των συμμάχων τους να αυξήσουν στη Ρωσία τις δυσκολίες στα μέτωπα μαχών.

Ξεκινώντας την περιοδεία την Κυριακή από την Ιορδανία ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας άκουσε τον Ιορδανό βασιλιά Αμπντάλα Β’ να διαμαρτύρεται για την κλιμάκωση της βίας κατά των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη με την επισήμανση πως διακυβεύει περαιτέρω την όποια αίσθηση περιφερειακής σταθερότητας.  Ο Αμπντάλα Β’ ζήτησε επίσης τη βοήθεια των ΗΠΑ στις προσπάθειες καταπολέμησης του λαθρεμπορίου ναρκωτικών στα σύνορα με τη Συρία.

Παραμένοντας σήμερα στο Αμάν ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας αναφέρθηκε στη δεινή θέση του ουκρανικού στρατού στην πόλη Μπαχμούτ (γνωστό και ως Αρτεμόβσκ) επιχειρώντας να υποβαθμίσει την εξέλιξη στην περιοχή. Είπε έτσι πως η σημασία της πόλης είναι «πιο πολύ συμβολική» και έχει μικρότερη επιχειρησιακή αξία. Η (πιθανή) πτώση της πόλης, είπε ο Λόιντ Όστιν, δε σημαίνει απαραίτητα πως η Ρωσία ανέκτησε τις πρωτοβουλίες στα πεδία του πολέμου.

U.S. Secretary of Defense Lloyd J. Austin attends a media statement after a meeting of the Ukraine Defense Contact Group at the American military's Ramstein Air Base, near Ramstein-Miesenbach, Germany, September 8, 2022. REUTERS/Thilo Schmuelgen

«Η πτώση του Μπαχμούτ δε θα σημάνει απαραίτητα πως οι Ρώσοι άλλαξαν προς όφελός τους αυτό τη μάχη», αποφεύγοντας να προβλέψει πότε ή εάν θα πέσει η πόλη στα χέρια του ρωσικού στρατού.

Οι μάχες στο Μπαχμούτ μαίνονται εδώ και περίπου επτά μήνες. Μία πιθανή ρωσική επικράτηση σε μία πόλη που είχε πριν τον πόλεμο περίπου 70.000 κατοίκους θα είχε τη σημασία μολονότι θα έμοιαζε περισσότερο με πύρρειο νίκη καθώς τα περισσότερα προάστια της πόλης έχουν μετατραπεί σε σωρούς ερειπίων. Παρόλα αυτά εκτιμάται από διεθνείς αναλυτές πως θα έδιδε στο ρωσικό στρατό ένα «βραβείο πρώτης τάξεως» σε αυτή την πολύμηνη και αιματηρή σύγκρουση.

Στο Ισραήλ την Πέμπτη

Αργότερα ο Λόιντ Όστιν αναμένεται να μεταβεί στην Αίγυπτο όπου θα συναντήσει μεταξύ άλλων τον Αιγύπτιο Πρόεδρο Αμπντέλ Φατάχ Σίσι και σε ό,τι αφορά την ισραηλινο-παλαιστινιακή σύγκρουση.

Την Πέμπτη, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας θα μεταβεί στο Ισραήλ δίχως να αποκλείεται η πιθανή μετάβασή του και στη Ραμάλα της Δυτικής Όχθης για συνάντηση με τον Παλαιστίνιο Πρόεδρο Μαχμούτ Αμπάς.

Στο Ισραήλ,πάντως, την Πέμπτη αναμένονται μαζικές αντικυβερνητικές κινητοποιήσεις κατά του νομοσχεδίου δικαστικών μεταρρυθμίσεων που προωθεί ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου και οι κυβερνητικοί εταίροι του.

Στην Ιερουσαλήμ ο Όστιν αναμένεται να συζητήσει εκτενώς όχι μόνον την «ενόχληση» της κυβέρνησης Μπάιντεν για την ωμή βία και τις απροκάλυπτες δηλώσεις τρομοκρατίας Ισραηλινών ακροδεξιών υπουργών σε βάρος των Παλαιστινίων αμάχων, όπως ο υπουργός Οικονομικών Μπετσαλέλ Σμότριτς, αλλά και τα σχέδια που καταστρώνει εδώ και καιρό η ισραηλινή πολεμική μηχανή κατά του Ιράν με αφορμή το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα.

Δεν είναι τυχαίο πως τους τελευταίους μήνες έχουν μεταβεί στο Ισραήλ και άλλοι πρωτοκλασσάτοι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Μπάιντεν με πιο πρόσφατες τις περιπτώσεις του Αμερικανού επιτελάρχη στρατηγού Μαρκ Μίλεϊ που ήταν στο Τελ Αβίβ την Παρασκευή, του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν και του Αμερικανού συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας Τζέικ Σάλιβαν.

Ενδεικτικές των προθέσεων της ισραηλινής κυβέρνησης ήταν οι δηλώσεις που έκανε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Μπέντζαμιν Νετανιάχου κατά του επικεφαλής της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), Ραφάελ Γκρόσι με αφορμή την επίσκεψη του τελευταίου στην Τεχεράνη το περασμένο Σάββατο, 4 Μαρτίου, και τη δήλωσή του πως τυχόν επιθέσεις (από το Ισραήλ) στις ιρανικές πυρηνικές εγκαταστάσεις θα ήταν παράνομες.

Ο Νετανιάχου χαρακτήρισε τις δηλώσεις του Γκρόσι «μη αξιόλογες» για να αναρωτηθεί στη συνέχεια: «Παράνομες (σ.σ. οι επιθέσεις) σε σχέση με ποιο νόμο; Επιτρέπεται το Ιράν, που ανοικτά ζητά την καταστροφή μας, να οργανώσει τα εργαλεία σφαγής για την καταστροφή μας και εμείς απαγορεύεται να υπερασπιστούμε τους εαυτούς μας; Προφανώς, και μας επιτρέπεται να το κάνουμε».

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Boeing mafia;

Δύσκολα μπορεί κανείς να πιστέψει πως είναι σύμπτωση ο δεύτερος θάνατος πληροφοριοδότη της Boeing.
ΣΥΝΑΦΗ

Ο Σαντίκ Καν επανεξελέγη δήμαρχος του Λονδίνου για τρίτη θητεία

Η Βόρεια Γάζα βρίσκεται σε «πλήρη πείνα», λέει η επικεφαλής της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ

Η 15η Σύνοδος Κορυφής του Οργανισμού Ισλαμικής Συνεργασίας ξεκινά στη Γκάμπια

Κουτσούμπας: Το τέλος του Γολγοθά, η Ανάσταση, βρίσκεται στα δικά μας χέρια

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα