ΑΘΗΝΑ
01:56
|
25.02.2024
Ο ΟΠΕΚ+ διατηρεί από τις αρχές Οκτώβρη την παραγωγή μειωμένη κατά 2 εκ. βαρέλια ημερησίως.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ θέλει να δει την παραγωγή πετρελαίου να αυξάνεται, συμπεριλαμβανομένης αυτής του Οργανισμού Πετρελαιοεξαγωγικών Κρατών (ΟΠΕΚ), δήλωσε χθες Δευτέρα ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για τα ενεργειακά ζητήματα, Χοσέ Φερνάντες.

«Καθώς οι παγκόσμιες οικονομίες ανακάμπτουν από την πανδημία, θα δούμε αύξηση της κατανάλωσης. Και επομένως, θα θέλαμε να δούμε την προσφορά να ανταποκρίνεται στη ζήτηση», δήλωσε ο Αμερικανός αξιωματούχος στο περιθώριο του ενεργειακού συνεδρίου CERAWeek, στο Χιούστον του Τέξας.

«Θα θέλαμε να δούμε περισσότερη προσφορά» αργού παγκοσμίως , συμπεριλαμβανομένου του ΟΠΕΚ+ (των 13 μελών του Οργανισμού και 11 συμμαχικών χωρών), πρόσθεσε.Στις αρχές Οκτωβρίου, ο ΟΠΕΚ+ αποφάσισε να μειώσει την παραγωγή του κατά δύο εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα και έκτοτε διατήρησε αυτό το επίπεδο σταθερό, παρά τις πιέσεις που ασκούν οι ΗΠΑ.

Η τιμή του βαρελιού του West Texas Intermediate (WTI), αμερικανικής ποικιλίας αναφοράς, κυμαίνεται σήμερα στο ένα τρίτο περίπου της υψηλότερής του τιμής όπου έφθασε πριν από έναν χρόνο, μερικές ημέρες μετά την έναρξη της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Παρά την μείωση αυτή, παραμένει όμως αυξημένη κατά 40% και πλέον σε σχέση με το 2019 την ίδια εποχή και κατά σχεδόν 30% σε σύγκριση με το 2018.

Μεταξύ του Σεπτεμβρίου του 2021 και των αρχών του Ιανουαρίου του 2023, η κυβέρνηση των ΗΠΑ άντλησε από τα αμερικανικά στρατηγικά αποθέματα (SPR) σχεδόν 250 εκατομμύρια βαρέλια και τα διέθεσε στην αγορά προσπαθώντας να συγκρατήσει τις τιμές.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Δεν κλείνουν τα Body Shop στην Ελλάδα

Με μέτρα απειλεί το Λονδίνο η Κίνα για τις κυρώσεις σε 3 εταιρίες

Στο Βέλγιο ο Χατζηδάκης, για Eurogroup και Ecofin

Στα πρόθυρα της ύφεσης η οικονομία της Γερμανίας

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα