Την πρώτη του μεγάλη συνέντευξη από την ανάληψη των καθηκόντων του έδωσε ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών Τσιν Γκανγκ, που πήρε τη σκυτάλη της εξωτερικής πολιτικής της χώρας από τον προκάτοχό του Γουάνγκ Γι που διατηρούσε το αξίωμα σχεδόν μία δεκαετία.
Γνωστός ως μια από τις πιο σκληρές φωνές της διπλωματίας της χώρας, ο Τσιν Γκανγκ, πρώην πρέσβης της Κίνας στις ΗΠΑ, προχώρησε στην σημερινή συνέντευξη μέσα στο κλίμα που δημιουργήθηκε από την «κρίση των μπαλονιών» που έφερε τις σχέσεις της χώρας του με την Ουάσιγκτον σε ακόμα χειρότερο σημείο, κι ενώ οι ΗΠΑ παρουσιάζουν το Πεκίνο ως τον πιο σημαντικό τους γεωπολιτικό αντίπαλο και πιέζουν και την Ευρώπη για αλλαγή της στάσης της απέναντι στην Ασιατική χώρα.
Απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων σχετικά με το εάν μια υγιής σχέση Κίνας-ΗΠΑ είναι ακόμα δυνατή καθώς οι διαφορές μεταξύ των χωρών αυξάνονται, ο Κινέζος διπλωμάτης έκανε σαφές ότι η περιχαράκωση και οι επιθέσεις εναντίον του Πεκίνου δεν θα βοηθήσουν τις ΗΠΑ να γίνουν «σπουδαίες»και δεν θα σταματήσουν την αναζωογόνηση της Κίνας, τονίζοντας ότι η πολιτική της Ουάσιγκτον που θέλει το Πεκίνο να προκαλείται συνεχώς με λόγια ή με πράξεις αλλά να μην αντιδρά, δεν μπορεί να είναι αποδεκτή.
Όπως είπε: «Εάν οι ΗΠΑ δεν πατήσουν φρένο και συνεχίσουν να βρυχώνται κινούμενες σε λάθος πορεία, κανένας προστατευτισμός απ’ αυτούς που οικοδομούν δεν μπορεί να σταματήσει τον εκτροχιασμό και την ανατροπή τους και είναι βέβαιο ότι θα πέσουν σε σύγκρουση και αντιπαράθεση». «Ποιος θα υποστεί τις καταστροφικές συνέπειες σε μια τέτοια περίπτωση;», αναρωτήθηκε.
Τα σχόλια του κ. Τσιν ήρθαν μια μέρα μετά την ασυνήθιστα άμεση επίπληξη του Σι Τζινπίνγκ προς τις ΗΠΑ, τη Δευτέρα. «Οι Δυτικές χώρες, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, ακολουθούν μια πολιτική πλήρους περιορισμού και περικύκλωσης της Κίνας» και αυτό γεννά «σοβαρές προκλήσεις» για τη χώρα, ανέφερε ο Κινέζος πρόεδρος.
Σε μια άμεση έκκληση, δε, προς τον αμερικανικό λαό, υπενθυμίζοντας τις εμπειρίες του ως πρεσβευτής της Κίνας στις ΗΠΑ σημείωσε ότι «ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι στις ΗΠΑ ανησυχούν για τους διμερείς δεσμούς των δύο χωρών».
Όσο αφορά στην διπλωματική κρίση «των μπαλονιών», ο Κινέζος ΥΠΕΞ ανέφερε ότι αυτή θα μπορούσε να είχε αποφευχθεί εάν οι ΗΠΑ δεν ενεργούσαν με αποκλειστικό γνώμονα «το τεκμήριο ενοχής».
Παρόλο που η Ουάσιγκτον, όπως είπε «γνώριζε ότι επρόκειτο για ένα ατυχές γεγονός που δεν αποτελούσε απειλή για την εθνική τους ασφάλεια, παραβίασε το διεθνές δίκαιο και έκανε κατάχρηση βίας».
Λέει ότι εάν οι ΗΠΑ έχουν φιλοδοξίες να γίνουν ξανά μεγάλες, πρέπει να έχουν ευρύ μυαλό για να επιτρέψουν στην Κίνα και σε άλλους να ευημερήσουν.
Καλεί την Ουάσιγκτον να λάβει υπόψη τις ανησυχίες των ανθρώπων και στις δύο πλευρές και να εγκαταλείψει τη νοοτροπία του ψυχρού πολέμου του μηδενικού αθροίσματος, να αποφύγει τον νέο Μακαρθισμό και να συνεργαστεί με την Κίνα για να προωθήσει τα συμφέροντα και των δύο χωρών και του κόσμου.
Σχετικά με τις κινήσεις των ΗΠΑ για στρατηγικές συνεργασίες με άλλες χώρες στην περιοχή του Ινδοειρηνικού, ο Τσιν επέκρινε την στρατηγική τους, κάνοντας λόγο για μια προσπάθεια να οικοδομηθεί μια «εκδοχή του ΝΑΤΟ» στην περιοχή, με έναν μικρό κύκλο χωρών και ξεκαθάρισε ότι μια κρίση τύπου Ουκρανίας δεν υπάρχει περίπτωση να επαναληφθεί στην Ασιατική πλευρά του Ειρηνικού.
Η Ένωση Εθνών της Νοτιοανατολικής Ασίας (Asean) δεν πρέπει να προωθεί την αντιπαλότητα και να μετατρέπει την Ασία σε σκακιέρα ενός ψυχρού πολέμου, τόνισε.
Για την Ουκρανία
Μιλώντας για την Ουκρανία, ο Κινέζος υπουργός Εξωτερικών έκανε λόγο για ένα «αόρατο χέρι» που πιέζει για την κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης η οποία έχει φτάσει σε «κρίσιμη καμπή», χωρίς να κατονομάσει κάποια χώρα και ζήτησε την επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών με σεβασμό στις ανησυχίες όλων των μερών. «Είτε μια κατάπαυση του πυρός θα σταματήσει τον πόλεμο, θα αποκαταστήσει την ειρήνη και θα ξεκινήσει μια πολιτική διευθέτηση, ή θα συνεχίσει να τροφοδοτείται η ένταση και η κρίση θα οδηγήσει στην άβυσσο της απώλειας του ελέγχου», τόνισε.
Επανέλαβε, τέλος, για μια ακόμα φορά πως η Κίνα δεν παράσχει όπλα σε καμία από τις δύο εμπόλεμες πλευρές Αναρωτήθηκε ωστόσο: «Γιατί οι ΗΠΑ να απαιτούν από την Κίνα να μην προμηθεύει όπλα στη Ρωσία όταν εκείνες πουλούν όπλα στην Ταϊβάν;».
«Γιατί οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορούν να μιλούν για κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα επί της Ουκρανίας, αλλά δεν σέβονται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας στην Ταϊβάν;», συνέχισε, τονίζοντας ό τι εάν το ζήτημα της Ταϊβάν δεν να αντιμετωπιστεί σωστά, θα κλονίσει τα ίδια τα θεμέλια των σχέσεων Κίνας-ΗΠΑ.
Για την Ε.Ε.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου εάν η Κίνα σκοπεύει να ενισχύσει τις πολιτικές και οικονομικές σχέσεις της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, δεδομένων των εντάσεων του Πεκίνου με την Ουάσιγκτον, ο επικεφαλής της κινεζικής διπλωματίας ανέφερε ότι οι σχέσεις Κίνας-Ευρώπης είναι μια ανεξάρτητη επιλογή και οι σχέσεις Κίνας-Ευρώπης δεν επηρεάζονται ή εξαρτώνται από τις σχέσεις με κανένα τρίτο μέρος.