ΑΘΗΝΑ
15:43
|
22.11.2024
Θα ανακοινωθούν μέτρα όπου θα απαγορεύουν την έλευση μεταναστών δια θαλάσσης στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω

Η βρετανική κυβέρνηση θα ανακοινώσει σήμερα Τρίτη τα σχέδια της για έναν νέο νόμο που θα απαγορεύει σε όσους εισέρχονται στη χώρα μέσω ανεπίσημων οδών να ζητήσουν άσυλο, σε μια προσπάθεια να σταματήσουν δεκάδες χιλιάδες μετανάστες να φτάνουν στις ακτές της με μικρά σκάφη.

Ο πρωθυπουργός Ρίσι Σούνακ έχει θέσει τη διακοπή των αφίξεων σκαφών ως μία από τις πέντε βασικές προτεραιότητές του, αφού ο αριθμός των μεταναστών που έφτασαν στη νότια ακτή της Αγγλίας εκτινάχθηκε σε περισσότερους από 45.000 πέρυσι, με περίπου το 90% από αυτούς να ζητούν άσυλο.

Η νέα νομοθεσία θα σημαίνει ότι όποιος φτάσει με μικρά σκάφη θα αποτραπεί από το να ζητήσει άσυλο και θα απελαθεί στις λεγόμενες ασφαλείς τρίτες χώρες, σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους, οι οποίοι ζήτησαν να μην κατονομαστούν.

«Έχουμε μια απαράδεκτη κατάσταση, που στερούμε τους ανθρώπους που χρειάζονται πραγματικά τη βοήθειά μας και αυτό δεν είναι δίκαιο, επομένως πρέπει να αφαιρέσουμε το κίνητρο της προτεραιότητας σε όσους έρχονται εδώ παράνομα και να σταματήσουμε τα σκάφη», δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού τη Δευτέρα. .

Η φιλανθρωπική οργάνωση Refugee Council είπε ότι δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες στους οποίους θα είχε χορηγηθεί νωρίτερα άσυλο «κλείστηκαν σαν εγκληματίες» σύμφωνα με τα σχέδια, τα οποία θα «συντρίψουν» τις δεσμεύσεις της Βρετανίας βάσει της σύμβασης του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες.

Ο θυμός για τη μετανάστευση σε ορισμένες περιοχές έπαιξε καθοριστικό ρόλο στη βρετανική πολιτική την τελευταία δεκαετία και χρησιμοποιήθηκε με επιτυχία από τους ακτιβιστές ως εργαλείο για να τροφοδοτήσει την υποστήριξη για το Brexit πριν από το δημοψήφισμα του 2016.

Ο έλεγχος της μετανάστευσης ήταν το τρίτο πιο σημαντικό ζήτημα για τους ψηφοφόρους μετά την οικονομία και τη λειτουργία των υπηρεσιών υγείας, σύμφωνα με δημοσκόπηση του YouGov τον Νοέμβριο. Η δημοσκόπηση έδειξε ότι το 87% του κοινού πίστευε ότι η κυβέρνηση χειριζόταν άσχημα το θέμα.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης και οι φιλανθρωπικές οργανώσεις αμφισβήτησαν εάν τα τελευταία σχέδια θα ήταν πιο αποτελεσματικά από προηγούμενες προσπάθειες να αποτρέψουν τους ανθρώπους από το πέρασμα της Μάγχης, η οποία έχει αποδειχθεί επικερδής για τους εμπόρους ανθρώπων και επικίνδυνη για τους μετανάστες. Τέσσερις άνθρωποι πνίγηκαν τον Δεκέμβριο όταν το σκάφος τους ανατράπηκε.

Πέρυσι, ο πρώην Πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον συμφώνησε να στείλει δεκάδες χιλιάδες μετανάστες -πολλοί που ταξίδεψαν από το Αφγανιστάν, τη Συρία ή άλλες χώρες που έχουν διαλυθεί από τις συγκρούσεις- πάνω από 4.000 μίλια (6.400 χλμ.) στη Ρουάντα.

Ωστόσο, η πρώτη προγραμματισμένη πτήση απέλασης μπλοκαρίστηκε τον Ιούνιο με διαταγή της τελευταίας στιγμής που εκδόθηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) και η νομιμότητα της στρατηγικής αμφισβητήθηκε στη συνέχεια στο Ανώτατο Δικαστήριο του Λονδίνου.

Στη συνέχεια, το δικαστήριο έκρινε νόμιμη την απέλαση τον Δεκέμβριο, αλλά οι αντίπαλοι προσπαθούν να ασκήσουν έφεση σε αυτήν την ετυμηγορία. Αναμένεται ότι η δικαστική μάχη θα καταλήξει στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου και ενδέχεται να μην επιλυθεί για μήνες.

Ο Σούνακ θα συναντηθεί με τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν την Παρασκευή, όταν αναμένεται να ζητήσει περισσότερη συνεργασία για την αντιμετώπιση των συμμοριών που εμπλέκονται στη διακαναλική διακίνηση ανθρώπων.

Μόλις τελειώσουν οι διελεύσεις με μικρά σκάφη, η Βρετανία θα είναι έτοιμη να δημιουργήσει περισσότερες νόμιμες διαδρομές για τους αιτούντες άσυλο, είπε ο Σούνακ πέρυσι. Δεν έχει πει όμως ποια θα είναι αυτά.

Το μοιράζομαι:
Το εκτυπώνω
ΣΥΝΑΦΗ

Σύσκεψη για τον νέο ρωσικό πύραυλο θα πραγματοποιήσουν Ουκρανία και ΝΑΤΟ

Αμπελόκηποι: Αποκατάσταση του κτιρίου… δημοσία δαπάνη της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ

Η Αυστραλία απορρίπτει τον ισχυρισμό του Μασκ ότι σχεδιάζει έλεγχο της πρόσβασης στο διαδίκτυο

Κουτσούμπας: Να σταματήσει η Ελλάδα να ενισχύει το καθεστώς Ζελένσκι

Γραφτείτε συνδρομητές
Ενισχύστε την προσπάθεια του Κοσμοδρομίου με μια συνδρομή από €1/μήνα